Σχέδιο Β’ από Λευκωσία για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών

Στην ενεργοποίηση του «πλάνου β’» σε ό,τι αφορά την διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και ιδιαίτερα Σύρων οι οποίοι μεταφέρονται στην Κύπρο διa θαλάσσης από το Λίβανο, ισοδυναμεί η ανακοίνωση που έγινε από την Λευκωσία για την αναστολή της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Αρμόδιες πηγές δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή είναι νόμιμη και ότι οι κυπριακές αρχές έχουν ενημερώσει ήδη την σχετική αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ταυτόχρονα θα σταλούν επιστολές για πραγματοποίηση μιας διάσκεψης στην Κύπρο με κράτη-μέλη που συμμερίζονται το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για χαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας ως ασφαλών, έτσι ώστε να επιτρέπεται η απόρριψη αιτήσεων ασύλου και δυνητικά ο επαναπατρισμός αιτητών.

Αρμόδιες πηγές θεωρούν ότι η αναστολή της εξέτασης του αιτήματος συμπληρωματικής προστασίας θα βάλει πίεση στους Σύρους διακινητές, δημιουργώντας μια αβεβαιότητα όσον αφορά την εξέταση του αιτήματός των αιτήσεων. Αυτή την στιγμή Σύροι δικαιούνται αυτόματα το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

Όπως πρόσθεσαν, η αναστολή της εξέτασης, σημαίνει ότι οι αιτητές θα εισέρχονται σε χώρο φιλοξενίας με τις αρχές να τους εξασφαλίζουν σίτιση και στέγαση, ενώ δεν θα τους παραχωρείται επίδομα στέγασης. Επίσης, η αναστολή της εξέτασης σημαίνει ότι παρατείνεται η περίοδος μη εξεύρεσης εργασίας πέραν των εννέα μηνών, ενώ αν κάποιος επιλέξει να φύγει από τις δομές φιλοξενίας τότε θα υποχρεούται να δηλώνει διεύθυνση διαμονής, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος από τις αρχές.

Όπως αναφέρθηκε, η Κύπρος θεωρείται ως ελκυστικός προορισμός και τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν αντικίνητρα.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΚΥΠΕ

ΚΒ

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απριλίου 2024 - 16:26

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 2η Μαΐου 2024
13:12
Βελτίωση στα μέτρα για έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος παρουσιάσει η Κύπρος
12:35
Πακέτο στήριξης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για Λίβανo, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
12:24
Την Τρίτη του Πάσχα η κηδεία της δημοσιογράφου του ΡΙΚ, Γεωργίας Ψαριά
12:21
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 02/05/24
12:17
Απάτη σε βάρος 83χρονης - Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
10:27
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»
09:56
Υπουργός Άμυνας: Έρχονται αλλαγές που θα αναβαθμίσουν τις συνθήκες απασχόλησης των ΣΥΟΠ
08:59
1980 κροτίδες εντοπίστηκαν στην κατοχή 28χρονου στη Λεμεσό
08:48
Υπ. Εργασίας: Θα εξεταστούν καταγγελίες ότι καταστήματα λειτούργησαν χθες παράνομα
08:40
7.500 αιτήσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο Αναπλήρωσης του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης
08:30
Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
06:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.