Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου - Δεσποτικοθεομητορική εορτή

Φωτογραφία: ΑΠΕ

Δεσποτικο-θεομητορική εορτή η σημερινή, καθότι αναφέρεται στον Δεσπότη Χριστό, ο οποίος συνελήφθη στη γαστέρα της Θεοτόκου, και θεομητορική επειδή αναφέρεται στο πρόσωπο εκείνο που συνετέλεσε στη σύλληψη και την ενανθρώπηση του Λόγου του Θεού, δηλαδή την Παναγία.

«Χαίρε ότι υπάρχεις βασιλέως καθέδρα, χαίρε ότι βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα», υμνείται στην ακολουθία των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Μεγάλη και σπουδαία η θέση της Θεοτόκου Μαρίας στην Εκκλησία, ακριβώς γιατί ήταν το πρόσωπο εκείνο που έδωσε σάρκα στον Χριστό, που έδωσε στον Λόγο του Θεού την ανθρώπινη φύση.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η αρχή όλων των Δεσποτικών εορτών. Το περιεχόμενο της εορτής αναφέρεται στο γεγονός κατά το οποίο ο αρχάγγελος Γαβριήλ -ο άγγελος εκείνος με τον οποίο συνδέονται όλα τα γεγονότα που έχουν σχέση με την ενανθρώπηση του Χριστού- επισκέφθηκε με εντολή του Θεού την Παναγία και την πληροφόρησε ότι έφθασε ο καιρός της σαρκώσεως του Λόγου του Θεού, και ότι αυτή θα γίνη η μητέρα Του.  

«Χαίρε, κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σού, ευλογημένη συ εν γυναιξίν», τής είπε ο αρχάγγελος Γαβριήλ που την αποκάλεσε «κεχαριτωμένη» και «ευλογημένη», αφού ο Θεός είναι μαζί της.

Μάλιστα, το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αναφέρεται και στο Κοράνιο, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΩΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μαρτίου 2024 - 13:12

Τελευταιες Ειδησεις

29 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
18:10
Για σημαντικές νίκες επί των ουκρανικών δυνάμεων κάνει λόγο η Μόσχα - Το Κίεβο λέει ότι απέκρουσε μπαράζ ρωσικών επιθέσεων
17:59
Ελεύθερος ο 82χρονος Χρύσανθος μετά την απονομή προεδρικής χάριτος
17:46
MED9: Ενίσχυση των κοινών προσπαθειών ζήτησε από τους ομολόγους της η υπουργός Γεωργίας
17:34
Πρώτη η Κύπρος στις επιστροφές παράτυπων μεταναστών είπε ο Ιωάννου
17:29
Έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο ο Πολύκαρπος Μιχαήλ - Παρασύρθηκε από όχημα
17:24
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 29/04/24
17:00
Ελπίδες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου με φόντο τις συζητήσεις στο Κάιρο
15:59
Στεφάνου: Πεδίο δράσης και διεκδίκησης για το ΑΚΕΛ το Ευρωκοινοβουλίο
15:43
Η Αστυνομία συνέλαβε άντρα 47 ετών για δύο υποθέσεις εμπρησμού
14:51
Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Σκωτίας
14:25
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε κατά ισραηλινής στρατιωτικής θέσης
14:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.