Ηνωμένο Βασίλειο: Ξεκινά η χορήγηση πρωτοποριακού εμβολίου mRNA σε καρκινοπαθείς

Καρκινοπαθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Η κλινική δοκιμή θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε ασθενείς με μελάνωμα και καρκίνο του πνεύμονα, μεταξύ άλλων.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και μπορούν να παραχθούν πολύ πιο γρήγορα και εύκολα. Η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί γενετικό υλικό γνωστό ως αγγελιοφόρο RNA – ή mRNA – και λειτουργεί εισάγοντας κοινούς δείκτες από όγκους στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

Στόχος είναι να το βοηθήσει να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

«Οι νέες ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου με βάση το mRNA εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς ώστε να καταπολεμά τον καρκίνο του», δήλωσε ο Δρ. Ντέιβιντ Πινάτο του Imperial College του Λονδίνου, ερευνητής του βρετανικού σκέλους της δοκιμής.

Ο Πινάτο δήλωσε ότι η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και μπορεί να χρειαστούν χρόνια προτού καταστεί διαθέσιμη σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Ωστόσο, η νέα δοκιμή θέτει κρίσιμες βάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη λιγότερο τοξικών και ακριβέστερων νέων αντικαρκινικών θεραπειών.

«Τις χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να αντιστρέψουμε την κατάσταση κατά του καρκίνου», πρόσθεσε.

Εμβόλια κατά του καρκίνου δοκιμάζονται στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών σε όλο τον κόσμο.

Αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες, οι οποίες βασίζονται στην εξαγωγή του γενετικού υλικού του ίδιου του ασθενούς από τον όγκο του- και θεραπευτικές ανοσοθεραπείες, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες για να στοχεύουν έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Ο πρωταρχικός στόχος της νέας δοκιμής – γνωστής ως Mobilize – είναι να ανακαλύψει αν αυτός ο συγκεκριμένος τύπος θεραπείας mRNA είναι ασφαλής και ανεκτός από ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή του δέρματος και αν μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους τους.

Ορισμένοι ασθενείς θα λάβουν μόνο το εμβόλιο ενώ άλλοι θα το λάβουν σε συνδυασμό με το αντικαρκινικό φάρμακο πεμπρολιζουμάμπη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική επιλογή για τους δύσκολα θεραπεύσιμους καρκίνους, εφόσον αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική.

Δ.Κ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ / Guardian

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2024 - 13:51

Τελευταιες Ειδησεις

30 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 30 Απριλίου 2024
22:00
Επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε τον θάνατο χιλιάδων αμάχων, δηλώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:48
Μήνυμα στη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση για εκεχειρία, έστειλε ο Άντονι Μπλίνκεν
21:40
Χριστοδουλίδης -Σούνακ συζήτησαν για "Αμάλθεια", μεταναστευτκό, Κυπριακό...
18:40
Οι ανακαλύψεις της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ σε σύσκεψη στο Προεδρικό
18:35
Η Ρωσία κατέρριψε έξι αμερικανούς πυραύλους που εκτόξευσε η Ουκρανία
18:03
Εκλογές 9ης Ιουνίου: Πέραν των 7.000 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο του λαού
17:53
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 30/4/24
17:45
Ισραήλ: Νεκρός Τούρκος υπήκοος ύστερα από επίθεση με μαχαίρι εναντίον αστυνομικού
17:23
Με 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες ενισχύεται το Υφυπουργείο Έρευνας - Ετήσιος απολογισμός...
16:36
Η κυβέρνηση υποστηρίζει την ενίσχυση του πυλώνα άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης
16:25
Σε λειτουργία από την Παρασκευή έξι σταθερές κάμερες φωτοεπισήμανσης στη Λευκωσία
16:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.