Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation Κύπρου «Όψεις του Κόσμου»: Έρχεται το 2ο αναπτυξιακό πρόγραμμα για animation στη Σαλαμιού

Ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή στη δεύτερη έκδοση του αναπτυξιακού προγράμματος για φοιτητές και νέους δημιουργούς με τίτλο: Contemporary Animation Horizons. Συνεργασία: Animafest Cyprus & Primanima World Festival of First Animations

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation της Κύπρου «Όψεις του Κόσμου», (Animafest Cyprus) το πρώτο στο είδος του στον τόπο μας, ιδρύθηκε με σκοπό να γνωρίσει στο Κυπριακό κοινό την τέχνη του σινεμά animation, στηρίζοντας την ανάπτυξη του τομέα στη χώρα.

Για 22 χρόνια το φεστιβάλ διοργανώνεται σε απομακρυσμένες κοινότητες της Κυπριακής Υπαίθρου λειτουργώντας ως ένας γόνιμος χώρος συνάντησης καλλιτεχνών και απλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

Προσελκύει πολλούς Κύπριους και ξένους επισκέπτες όλων των ηλικιών και από ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα. Το κοινό έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μοναδικές σε ομορφιά τοποθεσίες της Κυπριακής υπαίθρου, φυσικές και πολιτισμικές αλλά και με τις συνεχιζόμενες καινοτομίες και πειραματισμούς που χαρακτηρίζουν το ανεξάρτητο σινεμά animation.

Έτσι, το Φεστιβάλ διαχρονικά συνέβαλλε και συμβάλλει στην ιδέα της πολιτιστικής αποκέντρωσης και της διάδοσης της τέχνης στον λαό.

International Animation Film Camp   0009088990789.png

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του φεστιβάλ λειτουργούν ολόχρονα διάφορα εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Παράλληλα δηλαδή με το διεθνές φεστιβαλικό διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών και αφιερωμάτων, που εδώ και χρόνια καλλιεργεί κοινό και δημιουργούς στην Κυπριακή ύπαιθρο, το φεστιβάλ μέσω της αναπτυξιακής του δραστηριότητας και διεθνούς του παρουσίας τα τελευταία 15 χρόνια, ενισχύει διαρκώς τις διεθνείς του συνεργασίες καθώς επίσης και την ενεργή συμμετοχή του στην εκπαίδευση, προσφέροντας ένα γόνιμο περιβάλλον διεθνούς δικτύωσης και κατάρτισης με εργαστήρια και προγράμματα φιλοξενίας για καλλιτέχνες στα πρώτα τους βήματα, ξεκινώντας από την δημοτική και μέση εκπαίδευση μέχρι τους φοιτητές και τους νέους καλλιτέχνες.

Το Φεστιβάλ λειτουργεί δηλαδή και σαν σχολή, σαν εργαστήρι παραγωγής για καλλιτέχνες στα πρώτα τους βήματα, ξεκινώντας από την δημοτική εκπαίδευση φτάνοντας μέχρι στους νέους δημιουργούς.

Οι αναπτυξιακές και εκπαιδευτικές δράσεις του φεστιβάλ εντάσσονται σε ένα κοινό πρόγραμμα με την ονομασία: “Contemporary Animation Horizons”

International Animation Film Camp 886797808797.png

Στην περσινή έκδοση προστέθηκε στις αναπτυξιακές δράσεις του Φεστιβάλ, το πρώτο International Animation Film Camp σε συνεργασία με το φεστιβάλ Primanima της Ουγγαρίας, μέλους του δικτύου CEE Animation (Central Eastern European Animation).

Στο Film Camp συμμετείχαν δώδεκα νέοι καλλιτέχνες και φοιτητές από την Κύπρο και το εξωτερικό. Ξεκίνησαν την εκπαίδευση τους στο Animafest Cyprus στην Σαλαμιού για μια εβδομάδα τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο συνέχισαν στο διεθνές κέντρο animation Babter στην Βουδαπέστη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Primanima.

Κατα τη διάρκεια της συμμετοχής τους στα εργαστήρια και στα δύο φεστιβάλ, οι νέοι δημιουργοί είχαν παράλληλα ευκαιρία να δυκτυωθούν με τους πολλούς διεθνείς καλεσμένους και των δύο Φεστιβάλ και τις τοπικές κοινότητες καλλιτεχνών, καθώς και μεταξύ τους.

Η πρώτη έκδοση του International Animation Film Camp επικεντρώθηκε στην τεχνική του collage animation, ένα μέσο που ιστορικά χρησιμοποιήθηκε από καλλιτέχνες σε ταινίες που περιέχουν έντονο κοινωνικό σχόλιο και που προέκτεινε τα όρια του animation, αξιοποιώντας την φωτογραφία, πλάνα ζωντανής δράσης, πειραματικό σινεμά, λογοτεχνία και πειραματισμό με τον ήχο.

Τα αποτελέσματα του film camp παρουσιάστηκαν σε έκθεση στη Βουδαπέστη στο Φεστιβάλ Primanima 2023. Θα παρουσιαστούν και τον Φεβρουάριο 2024 στη Λευκωσία και αργότερα στην 23η έκδοση του Animafest τον ερχόμενο Αύγουστο στη Σαλαμιού.

International Animation Film Camp 122.png

Φέτος, στην δεύτερη έκδοση του International Animation Film Camp θα επικεντρωθούμε στην τεχνική ‘direct animation’, δηλαδή την απευθείας επέμβαση του δημιουργού πάνω στο φυσικό φιλμ 16mm ή 35 mm. Οι εικόνες ζωγραφίζονται με το χέρι με χρώματα,

μαρκαδόρους και μελάνι πάνω σε διαφανές και μαύρο φιλμ. Αυτό το είδος, όπως και το collage animation, ιστορικά συνδέεται με τις απαρχές του cinema animation και τους μετρ του είδους όπως ο Len Lye, Νorman McLaren, Stan Brakhage, Steven Woloshen κ.ο.κ. Αυτή η τεχνική επιτρέπει την ελευθερία και τον αυτοσχεδιασμό αλλά κυρίως αποτελεί τη βάση για την κατανόηση των βασικών αρχών του animation.

Workshop mentor και leader του φετινού προγράμματος θα είναι ο διακεκριμένος Kαναδός σκηνοθέτης Steven Woloshen που εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου του Καναδά. (National Film Board of Canada).

Περισσότερες πληροφορίες για τον Steven Woloshen εδώ:

https://scratchatopia.wordpress.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Woloshen

https://vimeo.com/user6129068

Στόχος μας είναι το πολύτιμο αυτό κέρδος της διεθνούς δικτύωσης να αξιοποιηθεί από τους νέους καλλιτέχνες και φοιτητές που θα συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές μας δράσεις, ανοίγοντας διόδους για ανταλλαγές, συνεργασίες, residencies, συμπαραγωγές κ.α.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής:

Οι συμμετέχοντες μπορούν να προέρχονται από διάφορους τομείς των τεχνών. Πιστεύουμε ότι η πολυφωνία πρακτικών θα δημιουργήσει μια γόνιμη ευκαιρία για δημιουργικές συνέργιες. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να εμπνεύσει τους νέους να πειραματιστούν και να διευρύνουν τα όρια της πρακτικής τους στο πλαίσιο μιας συλλογικής δημιουργίας και με όχημα το καλλιτεχνικό animation. Οι αιτητές είναι απαραίτητο να μπορούν να παρακολουθήσετε και τους δύο γύρους εργαστηρίων!

Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλύπτει κατά την διάρκεια των δύο film Camp:

- Τη διαμονή σας στην Κύπρο και την Ουγγαρία.

- Τα γεύματά σας στην Κύπρο και την Ουγγαρία (2 γεύματα/ημέρα).

- Συμβολή 200 ευρώ ανά άτομο για αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Βουδαπέστη με επιστροφή.

Αριθμός συμμετεχόντων:

Από την Κύπρο Θα επιλεγούν για να συμμετέχουν 5 άτομα.

Ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια:

14-18 Μαΐου στην Ουγγαρία

6-9 Αυγούστου στην Κύπρο

Οι αιτούντες καλούνται να υποβάλουν στο [email protected] τα ακόλουθα:

- 5-10 επιλεγμένα προηγούμενα έργα σας (μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε είδος εικαστικών τεχνών)

- τους στόχους και τα κίνητρα συμμετοχής σας σε ένα σύντομο κείμενο (300 λέξεις)

- το βιογραφικό σας σημείωμα

- το ερωτηματολόγιό στον ποιο κάτω σύνδεσμο συμπληρωμένο

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSexSvcOP88NwlcVX8psPb0hXo3bV_4ZQtNFYoQ

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής:

25 Φεβρουαρίου 2024

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων:

1η Μαρτίου 2024

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε εδώ

[email protected]

Περισσότερες πληροφορίες για την περσινή πρώτη έκδοση του International Film Camp εδώ:

https://www.primanima.hu/primazine/contemporary-animation-horizons-programme-2023

Περισσότερες πληροφορίες για τα δύο Φεστιβάλ εδώ:

https://primanimafestival.hu

https://animafest.com.cy

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουαρίου 2024 - 11:36

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
22:04
Σκωτία: Νέος ηγέτης του Εθνικού Κόμματος ο Τζον Σουίνι
21:53
Γάζα: Η Χαμάς αποδέχτηκε το σχέδιο για εκεχειρία – Πληροφορίες ότι απορρίπτεται από το Ισραήλ
20:49
Τμήμα Μετεωρολογίας 6/5/24 3ο Δελτίο Καιρού
17:55
Το Παρίσι θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη του στη Μόσχα, στην αυριανή τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν
17:34
Aύριο ο πρώτος ημιτελικός του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Εurovision
16:01
Χαμάς: Επικίνδυνη κλιμάκωση η εκκένωση της Ράφας μετά από ισραηλινή εντολή
15:49
Ενάντια σε μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, τάχθηκε ο Μπορέλ
15:41
Υπέρ «ισότιμων κανόνων για όλους» στο εμπόριο ο Μακρόν στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας
15:39
Ουκρανική επίθεση με drone στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ-6 νεκροί 35 τραυματίες
15:10
Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν για Πολωνία: Μετά από περισσότερα από 6 χρόνια, πιστεύουμε ότι η διαδικασία του άρθρου 7 μπορεί να κλείσει
14:20
Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων, που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στην χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ζήτησε ο Πούτιν
12:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.