ΕΕ: Έγινε το πρώτο βήμα για θέσπιση ενοποιημένης μεταναστευτικής πολιτικής (Βίντεο)

Yπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου: Καταλήξαμε σε μια σημαντική συμφωνία, που αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τις συνοριακές διαδικασίες και τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης που αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΔ και άλλων κρατών-μελών της πρώτης υποδοχής, τα οποία δέχονται εντονότατες μεταναστευτικές πιέσεις.

Κατόπιν πολύωρων διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης κατέληξαν σε συμφωνία, όσον αφορά τις δύο πρώτες νομοθεσίες οι οποίες θα διέπουν τονέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε στις αυξημένες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος τα τελευταία έξι χρόνια, λόγω των συστηματικών προωθήσεων μεταναστών από την Τουρκία μέσω της πράσινης γραμμής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΕ.jpg

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι η Κύπρος αναμένει την ολοκλήρωση του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αποφόρτισης του συστήματος ασύλου της χώρας.

Παρά την αρχική απόρριψη της πρότασης από την Ελλάδα, εντέλει η Αθήνα στήριξε την πρόταση. Υπέρ τοποθετήθηκε και η Κύπρος.

ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ ΕΕ.jpg

Ως ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε τη συμφωνία η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Τα δύο νομοθετήματα τα οποία έλαβαν το πράσινο φως από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, αποτελούν το κλειδί της ισορροπίας, μεταξύ της ευθύνης και της αλληλεγγύης των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΕ.jpg

Βάσει των συμφωνηθέντων, δημιουργείται μηχανισμός αλληλεγγύης, κάτι το οποίο επεδίωκαν από την πρώτη στιγμή τα Ευρωπαϊκά κράτη - πρώτης υποδοχής, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.

1686281040_1f1b1c5791e6cfce962918165f58604a_meta_photo

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε λόγο για ιστορική μέρα.

O υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε ανάρτησή του στο τουίτερ αναφέρει: Καταλήξαμε σε μια σημαντική συμφωνία, που αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τις συνοριακές διαδικασίες και τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης που αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΔ και άλλων κρατών-μελών της πρώτης υποδοχής, τα οποία δέχονται εντονότατες μεταναστευτικές πιέσεις.

ΓΑ/ΠΑΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Ιουνίου 2023 - 14:44

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Γεωργίου και Εκπροσώπων Κομμάτων μετά την στρατιωτική παρέλαση
15:38
Δεξίωση για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας παρέθεσε ο Πρόεδρος
15:34
Στον Ολυμπιακό ο πρώτος τίτλος της χρονιάς
14:55
Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών
14:54
Τιμωρήθηκαν οι υπεύθυνοι του VAR για το άκυρο γκολ της Λίβερπουλ
14:53
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριάκη 1 Οκτωβρίου
13:28
Ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα: Για τρομοκρατική επίθεση κάνουν λόγο οι τουρκικές αρχές
13:17
Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την 63η επέτειο από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
13:14
Δύο αγώνες σήμερα για την 6η αγωνιστική
12:08
Ρομπέρτα Μέτσολα: Το Κυπριακό είναι Ευρωπαϊκό Ζήτημα-Συνάντηση με Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
12:08
Ντέρμπι στη Λεωφόρο, στα Γιάννενα ο Ολυμπιακός
12:07
Η Ρεάλ υπέταξε την Τζιρόνα και «έπιασε» κορυφή
12:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand