Ιράν: Νέες ποινές για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους

Νομοσχέδιο στο Ιράν που θα προνοεί νέες ποινές για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση εντός της ηγεσίας του Ιράν καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες αγνοούν τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 οι γυναίκες έπρεπε να καλύπτουν τα μαλλιά και το λαιμό τους δημοσίως, με τις παραβάτιδες να αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και δύο μηνών. 

Αλλά ολοένα και περισσότερες γυναίκες αψηφούν το νόμο και εμφανίζονται χωρίς μαντίλα στους δρόμους.

Η τάση αυτή επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε ολόκληρη την χώρα μετά το θάνατο τον περασμένο Σεπτέμβριο της 22χρονης Ιρανής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί με την καταγγελία ότι είχε παραβιάσει τη νομοθεσία.

Το κείμενο προνοεί αυξημένα πρόστιμα «για οποιοδήποτε άτομο αφαιρεί την μαντήλα του σε δημόσιους χώρους ή στο διαδίκτυο», αλλά αποσύρει την απειλή της ποινής φυλάκισης. 

«Αυτό το νομοσχέδιο υποβαθμίζει την αφαίρεση της χιτζάμπ από κακούργημα σε πταίσμα, παρόμοιο με μια τροχαία παράβαση αλλά με πιο ψηλά πρόστιμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κοινωνιολόγος Αμπάς Αμπντί. 

Τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον τρεις αξιωματούχοι έχουν απολυθεί ή συλληφθεί γιατί δεν απέτρεψαν γυναίκες χωρίς μαντίλα να εισέλθουν σε ιστορικά μνημεία. 

ΑΤ

πηγή: ΚΥΠΕ/AFP

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουνίου 2023 - 12:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.