Mέχρι το τέλος του 2024 η λειτουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ προς Κύπρο

Ορατό και εφικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να λειτουργήσει αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο, μέχρι το τέλος του 2024 - αρχές του 2025.

Αυτό προκύπτει από όσα ανέφερε στο ΡΙΚ ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, μετά την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου για το φυσικό αέριο στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Επί της ουσίας, ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα, για τις εσωτερικές ανάγκες της Κύπρου, ώστε να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΡΙΚ ο κύριος Παπαναστασίου, εντός των επόμενων δύο μηνών, θα αποφασισθεί κατά πόσον ο συγκεκριμένος αγωγός θα κατασκευαστεί για να μεταφέρει μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε να αξιοποιηθεί και για σκοπούς εξαγωγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η απόφαση θα καθοριστεί στον εν εξελίξει διάλογο Λευκωσίας - Τελ Αβίβ, για το νέο πλάνο, το οποίο συμπεριλαμβάνει την κατασκευή τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο και ακολούθως εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Καθοριστικό σημείο στην απόφαση, αποτελούν οι ποσότητες που είναι διατεθειμένο το Ισραήλ να στείλει μέσω του αγωγού στην Κύπρο, για εξαγωγή.

Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει στο Ισραήλ, ο υπουργός Ενέργειας, στις 14 και 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του σταθμού μας, κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου για το φυσικό αέριο, καταγράφηκε επενδυτικό ενδιαφέρον από τις εταιρείες ενέργειας, για την κατασκευή του αγωγού.

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε στο ΡΙΚ ότι ορισμένες εταιρείες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για υπογραφή με την Κύπρο συμφωνίας εμπιστευτικότητας, ώστε να γίνει περαιτέρω διαβούλευση για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Σε μια άλλη εξέλιξη, αύριο αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ από τις εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες στο τεμάχιο "Αφροδίτη", αναφορικά με το πλάνο ανάπτυξης, το οποίο παρουσίασαν στην κυβέρνηση.Χ.Π / Μ.Β


Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαΐου 2023 - 21:11

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου
21:40
Συμφωνία σύντομα για διαχείριση μεταναστευτικών κρίσεων βλέπουν Γιόχανσον - Μαρλάσκα
21:06
Γραπτή συμφωνία μεταξύ ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ψευδοκράτους ζητά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας
20:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 28/9/2023
20:01
Υπόθεση Λίνεκερ: Αλλαγές στους κανόνες διατύπωσης άποψης για παρουσιαστές του BBC
19:50
Ρωσία: Αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 70% το 2024
19:42
Ανυπολόγιστες οι καταστροφές σε Εύβοια και Θεσσαλία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias
19:16
Παραμείνετε στα σπίτια σας καλεί τους Αρμένιους που εγκαταλείπουν μαζικά το Ναγκόρνο - Καραμπάχ το Μπακού
19:10
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Κύπρο
18:59
Ζελένσκι: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ζήτημα χρόνου
18:57
Την αμέριστη συνεργασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τη ΔEA ζήτησε η Ισαμπέλ Σάντος
18:49
Αλίμ Σιντίκ: Δεν υπάρχουν σχεδιασμοί για να εγκαταλείψει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας
18:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand