Μιχάλης Γιωργάλλας: Συνεχής ο αγώνας για επικράτηση της ειρήνης στην Κύπρο

Ο αγώνας μας για να καταστεί η Κύπρος ελεύθερο κράτος στο οποίο θα επικρατούν απ’ άκρη σ’ άκρη η ειρήνη και η δικαιοσύνη είναι συνεχής και δεν σταματάει ποτέ δήλωσε σήμερα μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Έμπας ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας. 

Μπροστά στην προσφορά των ανθρώπων που μνημονεύουμε σήμερα, είπε, οφείλουμε να αναλογιστούμε και τη δική μας ευθύνη έναντι της ιστορίας μας. Με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια θέληση, οφείλουμε και εμείς να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, για να καταστήσουμε την πατρίδα μας ένα κράτος ελεύθερο.

Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος όπως είπε« ευθέως και με σαφήνεια δηλώνει παντού, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, την πρόθεσή μας να αρθεί το αδιέξοδο και να οικοδομηθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ειλικρινών και εποικοδομητικών συνομιλιών». Σε αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε, πέραν του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η ουσιαστική εμπλοκή και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Γιωργάλλας επανέλαβε πως σ’ αυτό το πλαίσιο δε χωρούν επικοινωνιακά παιχνίδια, αχρείαστες επιρρίψεις ευθυνών, θρασύτατες διεκδικήσεις και προκλητικές ενέργειες, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Σε καμία περίπτωση, είπε, δεν πρόκειται να συζητήσουμε και δεν προκείται να αποδεχθούμε πολιτικές αξιώσεις για «λύση δυο ανεξάρτητων κρατών».  Τουναντίον, συμπλήρωσε, ανάλογες προτάσεις υπονομεύουν την όποια σύγκλιση απόψεων και θέσεων υπάρχει, απειλώντας για εκ των προτέρων αποτυχία της διαδικασίας. 

«Η δική μας πρόθεση είναι να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση και την ίδια θέληση να αγωνιζόμαστε για να καταλήξουμε στην πολυπόθητη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Επιδιώκουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μια λύση η οποία θα απελευθερώνει την πατρίδα μας και θα επιτρέπει στο λαό μας να διαβιώνει σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Αυτό μας υποβάλλει και γι’ αυτό καλεί για τόσα χρόνια η θυσία αυτών που μνημονεύουμε σήμερα», ανέφερε, μεταξύ άλλων. ο κ. Γιωργάλλας. 

Οι ήρωες των οποίων τελέστηκε το Μνηνόσυνο είναι οι Γεώργιος Χριστοφόρου, Νεόφυτος Γ. Μεταξά, Νικόλαος Έλληνας, Ναπολέοντας Νικηφόρου, Αριάδνη Νικολάου, Χρυστάλλα Χριστοφή, Γεώργος Νεάρχου, Ευριπίδης Χαραλάμπους, Ανδρέας Αλεξίου, Ανδρέας Κ. Μακαρίου και Χριστόδουλος Γ. Πολυδώρου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τους αγνοούμενους Χαράλαμπο Παπαθεοχάρους Ανδρέα Τούλουπο και Χρύσανθο Ευριπίδου, που υπερασπιζόμενοι την πατρίδα χάθηκαν τις μέρες της τουρκικής εισβολής.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός και το παρών τους έδωσαν οι αρχές της πόλης και επαρχίας Πάφου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων στην πλατεία της κοινότητας.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μαΐου 2023 - 13:57

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.