ΠΟΥ: Στοιχεία για αυξημένους κινδύνους για την υγεία των παιδιών μετά τον COVID

Νέα στοιχεία του ΠΟΥ από τον ευρωπαϊκό χώρο καταδεικνύουν τόσο θετικές, όσο και αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID, ιδίως σε παιδιά σχολικής ηλικίας, σε 13 από τις 53 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αυξημένη κατανάλωση γλυκών, αυξημένος χρόνος μπροστά από οθόνες, περιορισμένος χρόνος δραστηριότητας, αλλά και μεγαλύτερη συχνότητα στην κατανάλωση σπιτικού φαγητού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ένας τους πέντε γονείς ανέφεραν ότι τα παιδιά τους άρχισαν να καταναλώνουν περισσότερα γλυκά κατά την περίοδο της πανδημίας, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και συνεπακόλουθων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή των ατόμων, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.

Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε ότι 30% των παιδιών στην Ευρώπη, είχαν περιορισμένη άσκηση, πράγμα που τους στέρησε τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία από αυτή τη δραστηριότητα. Ακόμα, παρατηρήθηκε αύξηση του χρόνου μπροστά σε οθόνες (τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης) για το 35% των παιδιών.

Όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις στη σωματική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς και στην ψυχική υγεία, με πιθανές περαιτέρω επιπτώσεις στον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά των παιδιών.

Από την άλλη, παρατηρήθηκε ότι 30% των οικογενειών άρχισαν να καταναλώνουν συχνότερα σπιτικό φαγητό, το οποίο συνήθως περιέχει λιγότερα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, σε σχέση με το έτοιμο αγορασμένο φαγητό, το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και κάποιους τύπους καρκίνου.

Ο Δρ. Κρέμλιν Γουικραμάσινγκ, Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ για τη Διατροφή, Άσκηση και Παχυσαρκία, ανέφερε ότι τα διδάγματα από την περίοδο της πανδημίας υπογραμμίζουν τη σημασία της εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών.

Επιπρόσθετα, η Δρ. Λυδία Λαζέρι, Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ για την Ψυχική Υγεία, σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν πολιτικές για την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική ευημερία των παιδιών, με την προώθηση της ψυχικής υγείας για όλους και με δραστηριότητες για παιδιά σχολικής ηλικίας, μεταξύ άλλων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μαΐου 2023 - 14:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.