Νέες μελέτες συνδέουν τα μυστηριώδη κρούσματα ηπατίτιδας στα παιδιά με κοινούς παιδικούς ιούς

Ομάδες επιστημόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την πιθανή αιτία της μυστηριώδους έξαρσης οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, που καταγράφηκε πέρσι σε διάφορες χώρες.

Σε τρεις μελέτες που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στο «Nature», οι ερευνητές συνδέουν τα περιστατικά ηπατίτιδας με ταυτόχρονη μόλυνση από πολλούς κοινούς ιούς.

Στις αρχές του περασμένου έτους, αξιωματούχοι υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, τα οποία καταγράφηκαν για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2021.

Η ηπατίτιδα είναι ένας γενικός όρος για τη φλεγμονή του ήπατος, που συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση και ίκτερος και σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ηπατική ανεπάρκεια ή και θάνατο.

Τα παιδιά αυτά δεν είχαν βρεθεί θετικά σε καμία γνωστή αιτία ηπατίτιδας.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είχαν καταγραφεί πάνω από χίλιες περιπτώσεις αυτής της ανεξήγητης παιδικής ηπατίτιδας σε 35 χώρες.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που νόσησαν, το 2% εξ αυτών απεβίωσε και περίπου το 5% χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Πολλά, αλλά όχι όλα τα παιδιά βρέθηκαν θετικά σε αδενοϊούς, μικρόβια που συναντώνται συχνά και μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια, όμως όχι σοβαρή λοίμωξη. Ορισμένα είχαν νοσήσει με Covid-19.

Στις τρεις νέες αυτές μελέτες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων που μελέτησαν είχαν προσβληθεί πρόσφατα από τον ιό AAV-2 και μάλιστα σε πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με άλλους ασθενείς που εμφάνισαν ηπατίτιδα από γνωστές αιτίες.

Ορισμένοι ερευνητές εντόπισαν σημάδια μόλυνσης του ήπατος των παιδιών από τον AAV-2 και έμμεσες ενδείξεις ότι το ήπαρ είχε υποστεί βλάβη ως αποτέλεσμα.

Τα δείγματα του AAV-2 που λήφθηκαν από τα παιδιά που είχαν νοσήσει δεν φαίνεται να διαφέρει γενετικά από άλλα γνωστά στελέχη.

Τα περισσότερα παιδιά στη Βρετανία που νόσησαν έφεραν την ίδια παραλλαγή ενός γονιδίου που είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση και μάλιστα σε υψηλότερο ποσοστό από ό,τι ο γενικός πληθυσμός.

Αυτές οι μελέτες από μόνες τους δεν αποτελούν απόδειξη ότι ο AAV-2 ευθύνεται για τα κρούσματα, καθώς όλες βασίζονται σε μικρό δείγμα ασθενών από μόνο δύο από τις πολλές χώρες όπου αναφέρθηκαν κρούσματα (ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο).

Παραμένει, επίσης, ασαφές γιατί τα κρούσματα εμφανίστηκαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Μια πιθανή εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι η άρση των λόκνταουν της πανδημίας άφησε εκτεθειμένα τα παιδιά σε ιούς, τους οποίους δεν είχαν συναντήσει προηγουμένως.

Σήμερα, η συχνότητα αυτών των ανεξήγητων κρουσμάτων ηπατίτιδας έχει μειωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των επιστημόνων και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.Μ.Β


Τελευταία Ενημέρωση: 01 Απριλίου 2023 - 15:39

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

08 Ιουνίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Πέμπτη 8 Ιουνίου
07:00
Η Γουεστ Χαμ κατέκτησε το Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ
06:59
Τέλεθον: Βραδιά αγάπης και προσφοράς απόψε στο ΡΙΚ
06:57
Στάση εργασίας από τους φυσιοθεραπευτές
06:51
Δολοφονική επίθεση με καλάσνικοφ στην Αθήνα
06:47
Κινήσεις στην σκακιέρα στην περιοχή του Κόλπου από ΗΠΑ
06:44
Σκόνη στην ατμόσφαιρα - Η πρόγνωση αναλυτικά
06:42
Αποστολή βοήθειας από Γαλλία στην Ουκρανία
06:39
Ζελένσκι κατά Ερυθρού Σταυρού
06:37
Ουκρανία: Πέντε χιλιάδες εννιακόσιοι πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τις πλημμυρισμένες ζώνες
06:33
Πρόεδρος Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για Τατάρ: "Είμαι έτοιμος να συναντηθούμε ακόμα και αύριο"
06:31
Εμμένει σε αδιάλλαχτες θέσεις στο Κυπριακό ο Ερσίν Τατάρ
06:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand