Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα η απεργία εργαζομένων της Kition Ocean Port στο λιμάνι Λάρνακας

Συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη, για τέταρτη μέρα η απεργία εργαζομένων στο λιμάνι Λάρνακας της εταιρείας Kition Ocean Port, με τις Συντεχνίες να απευθύνουν έκκληση συμπαράστασης από όλους τους εργαζόμενους.

Σε γραπτή ανακοίνωση των Συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ αναφέρεται ότι «από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Kition Ocean Port, η οποία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, αντιδρούν συλλογικά για να προστατέψουν τα δικαιώματα τους, το δικαίωμα της οργάνωσης, της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης και της συνομολόγησης ΣΣΕ, αφού η εταιρεία προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις, αγνοώντας και παρακάμπτοντας τoν Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τις νομοθεσίες που προστατεύουν τις Συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Προστίθεται ότι «ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, αφού ενημερώθηκε για την εργατική αναταραχή που προέκυψε στο λιμάνι Λάρνακας και στα πλαίσια τήρησης του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, κάλεσε την εργοδοτική πλευρά να ανακαλέσει τις απολύσεις (χωρίς να απεμπολεί τα δικαιώματα που προκύπτουν από τον Περί Τερματισμού Απασχόλησης Νόμο) και τις Συντεχνίες να ανακαλέσουν άμεσα οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα».

Επίσης «οι δύο πλευρές κλήθηκαν σε Μεσολαβητική Σύσκεψη στο γραφείο του Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου. Η εργατική πλευρά, απάντησε άμεσα με ηλεκτρονικό μήνυμα θετικά στην αναστολή των απεργιακών μέτρων και την παρουσία της στη σύσκεψη, δεδομένου ότι και η εργοδοτική πλευρά θα ανακαλούσε τις απολύσεις».

Δυστυχώς, συνεχίζει η ανακοίνωση των Συντεχνιών, «η εταιρεία ουδέποτε απάντησε στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν ανακάλεσε τις απολύσεις».

Οι Συντεχνίες αναφέρουν ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της στάσης η κυπριακή οικονομία και κοινωνία, καθίστανται όμηροι της εταιρείας, αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν εκτός εργασίας και τα πλοία και τα εμπορεύματα δέσμια της εταιρείας με ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές και σύντομα με έλλειψη βασικών προϊόντων από την αγορά».

Οι εργαζόμενοι της Kition Ocean Port απευθύνουν έκκληση «συμπαράστασης σε όλους τους εργαζόμενους, εμπορευόμενους, κτηνοτρόφους, γεωργούς, μεταφορείς των οποίων η ζήση προέρχεται και συνδέεται με το λιμάνι Λάρνακας όπως αντιδράσουν με όλους τους δυνατούς τρόπους προς την εταιρεία Kition Ocean Port για να σεβαστεί τους θεσμούς, τους νόμους και τα θέσμια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι Συντεχνίες σημειώνουν ακόμα στην ανακοίνωση τους ότι «το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο έχει προχωρήσει στη Σύμβαση Παραχώρησης της εκμετάλλευσης του λιμανιού Λάρνακας  έχει υποχρέωση, έστω και μετά από τέσσερες μέρες, να παρέμβει ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του λιμανιού, αλλά και η προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με βάση τα θέσμια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ απευθύνονται επίσης «στις Αρχές, τους θεσμούς και την κοινωνία της Λάρνακας, αναμένοντας ότι δεν θα δεχτούν να καταπατούνται τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων  στο λιμάνι της πόλης και ότι οι εργασίες ανάπτυξης που πρόκειται να γίνονται στην πόλη θα σέβονται αυτά τα δικαιώματα».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου 2023 - 13:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαρτίου
Αναβλήθηκε το Final Four του κυπέλλου
20:25
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης (βίντεο)
20:10
Θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες αποφάσεις μετά και τα χθεσινά επεισόδια δήλωσε απόψε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης(Βίντεο)
19:51
Δηλώσεις Κετσπάγια και Κακουλλή για τον αγώνα με την Αρμενία
18:54
Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της Εθνικής μας για τον αγώνα με την Αρμενία
18:53
Αντίστροφη μέτρηση για το Final-4 του Κυπέλλου ΟΠΑΠ Ανδρών στο Χάντμπολ
18:50
2,5 μονάδες η διαφορά Κιλιτσντάρογλου – Ερντογάν. Μπροστά ο Κιλιτσντάρογλου σύμφωνα με εταιρεία ερευνών
18:08
Εξηγήσεις από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα ζήτησε η Τουρκία
17:57
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 27/3/23
17:51
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης
16:55
Τα παιδιά των Κώστα Φαρμακά και Γιώργου Κατσούρη παρέδωσαν στο ΡΙΚ σημαντικό κινηματογραφικό υλικό εις μνήμη των πατέρων τους
16:52
Συνάντηση με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης(Βίντεο)
16:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand