Με δώδεκα ολοκαίνουργια μαχητικά ελικόπτερα ενισχύεται η Εθνική Φρουρά

Μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλη μια πολύ σημαντική κίνηση έρχεται προς ενίσχυση του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς και αναβάθμιση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Γερμανική Καγκελαρία ενέκρινε την πώληση των πολεμικών ελικοπτέρων τύπου Air Bus, τα οποία είχε παραγγείλει πέρσι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απόφαση συνιστά ουσιαστικά άρση του εμπάργκο όπλων στην πώληση επιθετικών όπλων από τη Γερμανία σε χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ.

Στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες αίρεται το εμπάργκο περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η πρώτη παρτίδα από 6 ελικόπτερα αναμένεται να παραληφθεί περί τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ η παραλαβή της δεύτερης παρτίδας από άλλα 6 ελικόπτερα αναμένεται εντός του 2024.

Στρατιωτικές πηγές επισήμαναν στο ΡΙΚ πως πρόκειται για σημαντική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, δεδομένου ότι αφορά ολοκαίνουργια ελικόπτερα, με προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της άμυνας της Κύπρου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΡΙΚ, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε παραγγελία για αγορά επιθετικών οπλικών συστημάτων και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που έγινε κατορθωτό μετά την πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο.

Πρόκειται, επίσης, για σημαντικά οπλικά συστήματα, αξίας μερικών εκατομμυρίων ευρώ, η παραλαβή των οποίων θα γίνει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, η αγορά έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται έγκριση από τη Βουλή. Το κόστος της αγοράς περιλαμβάνεται στον σχετικό προϋπολογισμό για την αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου 2023 - 21:07

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

10 Ιουνίου
Γιωργάλλας: Πολιτική πονηριά της Τουρκίας
10:52
ΟΦΗ: "Αντρέα Καρώ καλώς ήρθες"
10:41
Έλαμψε και στο Diamond League του Παρισιού ο Τεντόγλου
10:32
Μπορεί η Ίντερ να σταματήσει αυτή τη Σίτι; H ομάδα του Σιμόνε Ιντζάκι καλείται να καταστρώσει το σχέδιο... εξουδετέρωσης
10:26
Ξύλο στο Εφές-Φενέρ μετά τις χειρονομίες του Αταμάν!!! (vid)
10:17
Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε sold out για τον τρίτο τελικό: «Μην απαντήσετε σε κανενός είδους πρόκληση»!!
10:06
Μάντσεστερ Σίτι - Ίντερ: Τα στατιστικά των δύο φιναλίστ λίγο πριν το μεγάλο τελικό
09:46
ΑΠΟΕΛ: Φέρνει στον Αρχάγγελο και Φαουάζ Αμπντουλαχί
09:40
Προ των πυλών του ''ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ" ο Φραν Σολ
09:38
Απόλλων: Ανάρτηση – διάψευση Γιοβάνοβιτς στη φημολογία περί αποχώρησης
09:34
Μάτσας: Το κράτος χρωστά 9 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων
09:33
'Ερχεται να πιάσει δουλειά στην Ομόνοια ο Γέσπερ Γιάνσον - στη Χάμαρμπι παράλληλα με συμβουλευτικό ρόλο μέχρι 31 Αυγούστου (δηλώσεις)
09:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand