Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα

Οι γυναίκες που είχαν κάποια σημαντική επιπλοκή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, όπως πρόωρο τοκετό, διαβήτη κύησης ή προεκλαμψία (υπέρταση κύησης και λευκωματουρία), εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής νόσου έως και 46 χρόνια μετά τη γέννα, δείχνει μια νέα αμερικανο-σουηδική επιστημονική μελέτη.

Όλες οι σοβαρές επιπλοκές της κύησης πρέπει να αναγνωρισθούν πλέον ως παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου στη διάρκεια σχεδόν όλης της ζωής, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Κέισι Κραμπ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2,2 εκατομμύρια γυναίκες, με μέση ηλικία 27 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών (κατά μέσο όρο 25 χρόνια, μέγιστο διάστημα τα 46) συσχετίστηκαν οι επιπλοκές κατά την κύηση με την κατοπινή εμφάνιση ισχαιμικής νόσου.

Συνολικά σχεδόν 84.000 γυναίκες (το 3,8%) διαγνώστηκαν με ισχαιμική νόσο σε μέση ηλικία 58 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσες είχαν κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη, είχαν στη συνέχεια αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε βάθος χρόνου.

Για παράδειγμα, δέκα χρόνια μετά τη γέννα, η πιθανότητα ισχαιμικής νόσου ήταν διπλάσια στις γυναίκες με υπερτασική διαταραχή κατά την κύηση, 1,7 φορές μεγαλύτερη σε όσες είχαν γεννήσει πρόωρα (πριν την 37η εβδομάδα), 1,5 φορές μεγαλύτερη για όσες είχαν προεκλαμψία, 1,3 φορές μεγαλύτερη για εκείνες με διαβήτη κύησης και 1,1 φορές για όσες είχαν γεννήσει λιποβαρές μωρό.

Οι έγκυες γυναίκες που εμφάνισαν ταυτόχρονα πάνω από μία σοβαρές επιπλοκές, είχαν αντίστοιχα και μεγαλύτερο ισχαιμικό κίνδυνο αργότερα στη ζωή τους. Σε μεγάλο βάθος χρόνου (30 έως 46 χρόνια μετά τη γέννα), ο κίνδυνος είχε μειωθεί, αλλά παρόλα αυτά παρέμενε αυξημένος, κατά 1,1 έως 1,5 φορές.

Η ισχαιμική νόσος προκαλείται από τη στένωση ή το φράξιμο των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν την καρδιά και αποτελεί βασική αιτία θανάτου των γυναικών παγκοσμίως.

Σχεδόν μία στις τρεις έγκυες εμφανίζουν κάποια επιπλοκή, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο τους για μελλοντικά προβλήματα με την καρδιά τους, γι' αυτό πρέπει έγκαιρα να συμβουλεύονται γιατρό.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.bmj.com/content/380/bmj-2022-072112

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Φεβρουαρίου 2023 - 09:03

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων αυτοκινήτων
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.