Άγνοια για τις αμφιλεγόμενες φορολογικές υποθέσεις του Ζαχάουι δήλωσε ο Σούνακ

Photo by AFP

Άγνοια για τις αμφιλεγόμενες φορολογικές υποθέσεις του νυν Προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος και ταυτόχρονα Υπουργού Άνευ Χαρτοφυλακίου Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ, υπερασπιζόμενος την τοποθέτησή του στο κυβερνητικό σχήμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Σούνακ απάντησε στην κριτική του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ λέγοντας πως το ζήτημα αφορούσε την περίοδο πριν ο ίδιος αναλάβει την ηγεσία της χώρας.

Πρόσθεσε πως κατά το διορισμό του κ. Ζαχάουι ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν τέθηκαν στον ίδιο ανησυχίες για τις φορολογικές υποθέσεις του νυν επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού.

Συνέχισε λέγοντας ότι με το που κατέστησαν γνωστές περαιτέρω πληροφορίες, εντός της περασμένης εβδομάδα, διέταξε διερεύνηση της υπόθεσης από τον ανεξάρτητο σύμβουλο δεοντολογίας της Ντάουνινγκ Στριτ. Κάλεσε δε την αντιπολίτευση να σεβαστεί τη διαδικασία αυτή.

Ο κ. Σούνακ δέχεται έντονη πίεση, ακόμα και από στελέχη του κομμάτός του, να αποπέμψει τον Ναντίμ Ζαχάουι μετά από την αποκάλυψη πως κλήθηκε από την εφορία να καταβάλει πρόστιμο για μη καταβληθέντες φόρους.

Ο κ. Ζαχάουι απέδωσε το πρόστιμο σε «ειλικρινή αμέλεια», ωστόσο δέχεται πρόσθετα πυρά διότι έφτασε στον συγκεκριμένο διακανονισμό με την εφορία ενώ ήταν Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας.

Στη συζήτηση στη Βουλή ο κ. Στάρμερ σχολίασε σκωπτικά ότι όλοι καταλαβαίνουν γιατί ο νυν πρωθυπουργός δεν ρώτησε τον κ. Ζαχάουι για τις φορολογικές του υποθέσεις, μια έμμεση αναφορά στο σάλο που είχε προκληθεί με την αποκάλυψη ότι η σύζυγος του κ. Σούνακ, επίσης πρώην Υπουργού Οικονομικών, δεν πλήρωνε φόρους στο Ην. Βασίλειο καθώς δήλωνε φορολογική έδρα στο εξωτερικό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε πως η μη καθαίρεση Ζαχάουι δείχνει πόσο «απελπισμένα αδύναμος» είναι ο πρωθυπουργός. «Μήπως έχει αρχίσει να διερωτάται αν η θέση είναι πολύ μεγάλη για αυτόν;» ρώτησε κλείνοντας ο Κιρ Στάρμερ.

Ο κ. Σούνακ απάντησε λέγοντας ότι διατηρεί τις αξίες και αρχές του ακόμα και όταν είναι δύσκολο, παραπέμποντας στην παραίτησή του λόγω διαφωνιών από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Αντίθετα, συμπλήρωσε, ο κ. Στάρμερ επί τέσσερα χρόνια στήριζε τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών εν μέσω έξαρσης φαινομένων αντισημιτισμού.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουαρίου 2023 - 15:28

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Φεβρουαρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριακή 5 Φεβρουαρίου
06:25
Συννεφιά, βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μενού
06:14
Χιλή: Σεισμική δόνηση μεγέθους έξι κόμμα ενός βαθμών της κλίμακας ρίχτερ
06:11
Φονικές πυρκαγιές στη Χιλή
06:08
Χαιρέτησε την ενέργεια των ΗΠΑ ο Καναδάς
06:07
Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε η κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού από τις ΗΠΑ
06:06
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι
06:04
Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα κίτρινη προειδοποίηση
06:02
Με ειδικές ρυθμίσεις και στη βάση υγειονομικού πρωτοκόλλου η εκλογική διαδικασία
06:02
Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης
06:01
Διεξάγονται σήμερα οι προεδρικές εκλογές
05:58
04 Φεβρουαρίου
Χιλή: Τουλάχιστον 22 νεκροί και 554 τραυματίες από τις δασικές πυρκαγιές
21:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand