Χ. Πετρίδης: Προτεραιότητα η ενίσχυση της επιχειρησιακής και αποτρεπτικής δυνατότητας της ΕΦ (Βίντεο)

Η ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτρεπτικής δυνατότητας της Εθνικής Φρουράς είναι «βασική προτεραιότητα», είπε την Παρασκευή ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης στην τελετή αποφοίτησης των στρατονόμων της 2022 ΕΣΣΟ στο στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού», στην Αθαλάσσα σημειώνοντας ότι, για φέτος, ο προϋπολογισμός βρίσκεται στο υψηλότερο οικονομικό επίπεδο των τελευταίων 20 χρόνων.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Πετρίδης είπε ότι διάγουμε μια περίοδο «γεμάτη προκλήσεις και εντάσεις» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να έχει επιδοθεί «σ’ ένα κρεσέντο προκλητικών ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη».

Ως Υπουργείο Άμυνας, πρόσθεσε, έχουν θέσει ως «βασική προτεραιότητα» την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτρεπτικής δυνατότητας της Εθνικής Φρουράς. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ υλοποιείται σταδιακά, σε μια συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς έναντι απειλών που προέρχονται από τη ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, πρόσθεσε.

«Η πρόθεσή μας αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για την άμυνα.  Για φέτος ο προϋπολογισμός βρίσκεται στο υψηλότερο οικονομικό επίπεδο των τελευταίων 20 χρόνων», είπε ο κ. Πετρίδης.

Πρόσθεσε ότι, πέρα απ’ την αναβάθμισή των δυνατοτήτων της ΕΦ, έχουν ταυτόχρονα ενισχύσει την εξωστρέφεια της αμυντικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύξαμε διμερείς και τριμερείς συνεργασίες στους τομείς άμυνας και ασφάλειας με 16 περιφερειακές και ευρωπαϊκές χώρες, τετραμερή συνεργασία με  Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία, αλλά και συνεργασίες με άλλους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία,» πρόσθεσε.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στο «όραμα αφενός να διαδραματίσουμε ουσιαστικότερο ρόλο στις προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών συνεργασίας, ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αφετέρου να καταστήσουμε την ανατολική Μεσόγειο περιοχή ενδιαφέροντος για την ΕΕ».

Για την επίτευξη αυτού του οράματος, είπε, η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να ενισχύεται και να εκσυγχρονίζεται, έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα και να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις ανάγκες και στις σύγχρονες προκλήσεις. Αυτή η προσπάθεια είναι συλλογική και απαιτεί τη συνεργασία και συνεισφορά όλων, πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης συνεχάρη τους απόφοιτους στρατονόμους, σημειώνοντας ότι, εκ της αποστολής τους, οφείλουν να αποτελούν «υπόδειγμα πειθαρχημένου και υπεύθυνου στρατιώτη».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Δεκεμβρίου 2022 - 16:04

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Μαΐου
68ος διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision
22:14
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 11 Μαΐου 2024
22:00
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας
21:24
Κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Λεμεσού παρά το Παραμάλι λόγω πυρκαγιάς σε φορτηγό όχημα
20:07
Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών στη Μύκονο με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει τη ζωή του
20:03
Κρίνεται σήμερα, ο τίτλος του πρωταθλητή στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα
17:31
Η Χαμάς δημοσιοποίησε βίντεο με έναν εκ των 132 ομήρων που κρατά παράνομα
16:30
Το Ισραήλ κάλεσε τους Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν από συνοικίες της Ράφα
16:19
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 11/5/2024
16:11
Συνελήφθη άντρας στη Λευκωσία ο οποίος φέρεται να είχε στην κατοχή του έμφορτο πιστόλι
15:59
Περισσότεροι από 200 νεκροί στο Αφγανιστάν από πλημμύρες
14:49
Αποκλείστηκε η Ολλανδία από τον αποψινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον
14:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.