Επιτεύχθηκαν συμφωνίες - ορόσημο που αλλάζουν το ίδρυμα, λέει ο Πρόεδρος του ΡΙΚ

Στις τρεις συμφωνίες ορόσημο για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που αφορούν το νέο οργανόγραμμα του ΡΙΚ, τα περιφερειακά ωφελήματα και τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Ανδρέας Φράγκος σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ.
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Φράγκος εκφράζει την εκτίμηση ότι εντός του 2020 θα αρχίσουν οι διαδικασίες για ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΡΙΚ, ενώ αναφέρεται στην οικονομική ανεξαρτησία του ιδρύματος ώστε να μην εξαρτάται από τις πιέσεις των κομμάτων, τονίζοντας παράλληλα την απόφαση του ΔΣ του ΡΙΚ για ενοικίαση της τεχνολογίας και των στούντιο του ιδρύματος αλλά και για την δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης για ραδιοτηλεοπτικά επαγγέλματα με στόχο την ενίσχυση των εσόδων του ιδρύματος.
 
Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ του ΔΣ και των συντεχνιών του ιδρύματος, ο κ. Φράγκος, αφού σημείωσε ότι το ΡΙΚ έχει ιδρυθεί πριν την Κυπριακή Δημοκρατία και ως δημόσιος οργανισμός έχει τα προβλήματα του, είπε ότι, μετά από πολλά χρόνια διαβουλεύσεων, συζητήσεων και συνεννοήσεων καταφέραμε, με την μέγιστη δυνατή συναίνεση όλων των εμπλεκομένων συντεχνιών, στο υψηλότερο επίπεδο, και με την δημιουργική συμβολή του Υπουργείου Εσωτερικών, να καταλήξουμε πριν λίγες ημέρες σε τρεις συμφωνίες ορόσημο για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.  
 
Αυτές αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Φράγκο, την συμφωνία για τις γενικές αρχές και ειδικές ρυθμίσεις για το νέο οργανόγραμμα του ΡΙΚ, την συμφωνία για επίλυση του επί 30ετίας προβλήματος των περιφερειακών ωφελημάτων και τη συμφωνία για την ανέγερση νέου κτιρίου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
 
Εξηγώντας τη συμφωνία σε σχέση με το οργανόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισε δυναμικό, ο Πρόεδρος του ΡΙΚ ανέφερε ότι η Βουλή εδώ και χρόνια είχε παγοποιήσει όλες τις προαγωγές που αφορούσαν τους εργαζόμενους του ΡΙΚ διότι το Ίδρυμα δεν είχε υποβάλει τη νέα δομή, ένα νέο πλήρες οργανόγραμμα, που ήταν απαίτηση της Βουλής και της κοινωνίας.
 
Ανέφερε ότι «με τη νέα δομή έχουμε επιτύχει να δώσουμε μία προοπτική ανέλιξης στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του ΡΙΚ και να καταργήσουμε πλέον τα πολλαπλά εργασιακά καθεστώτα που υπήρχαν στο ΡΙΚ, σταματώντας παράλληλα την πρόσληψη άλλων εργαζομένων αορίστου χρόνου συνεργατών, όπως λέγονται».
 
«Πλέον το ΡΙΚ παίρνει μια μορφή όπως θα έπρεπε να είχε και όπως είναι οι άλλοι δημόσιοι οργανισμοί, δηλαδή με ένα μειωμένο αριθμού προσωπικού το οποίο θα μειωθεί σταδιακά στα 260, από 323 που είναι σήμερα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πραγματική μείωση του κόστους χωρίς να απολυθεί οποιοσδήποτε από τους εργαζομένους».
 
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος τόνισε πως «πλέον οι άνθρωποι στο ΡΙΚ θα έχουν να προσδοκούν κάπου και να ελπίζουν ότι κάνοντας την δουλειά τους σωστά θα μπορούν να ανελιχθούν, ενώ σταματά η διάκριση», όπως σημείωσε, «των πολλαπλών εργασιακών καθεστώτων».
 
Ανέφερε επίσης ότι η δομή θα αναθεωρείται αναλόγως των αναγκών, της εξέλιξης της τεχνολογίας και των απαιτήσεων της κοινωνίας.
 
Ειδικότερα για τους αορίστου χρόνου εργαζόμενους του ΡΙΚ, ο κ. Φράγκος είπε ότι αυτή η κατηγορία εργαζομένων «ήταν για χρόνια αδικημένοι σε σχέση με τους συναδέλφους τους στο κεντρικό δημόσιο κράτος» οι οποίοι όταν εργοδοτούνταν στο δημόσιο έμπαιναν στην κλίμακα Α8, όσοι κατείχαν πανεπιστημιακό πτυχίο.
 
Ανέφερε επίσης ότι οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι του ΡΙΚ είναι σήμερα στην κλίμακα Α4-7, «παρόλο που εκτελούσαν αναβαθμισμένα καθήκοντα πέραν και των καθηκόντων της κλίμακας εισδοχής της Α8» και υπογράμμισε πως  αυτούς τους εργαζόμενους «δεν τους έχει χαριστεί κάτι, αλλά τους έχει αποδοθεί αυτά που έπρεπε είχαν εδώ και αρκετά χρόνια».
 
Πρόσθεσε ότι με την αφυπηρέτηση των ανθρώπων αυτών οι θέσεις διπλοσταυρώνονται και ανοίγονται προς τα έξω για να τα τις διεκδικήσουν όσοι θέλουν.
 
Περιθωριακά ωφελήματα
-----------------------------
Εξηγώντας τη συμφωνία για τα περιθωριακά ωφελήματα, ο Πρόεδρος του ΡΙΚ είπε ότι ήταν μια συμφωνία του 1988-89-90, με την οποία οι εργαζόμενοι του ΡΙΚ θα απολάμβαναν κάποια χρήματα τα οποία θα κατέβαλε το ίδρυμα και που σταδιακά η υποχρέωση του ΡΙΚ ανήλθε στα 7,2% επί του συνολικού μισθολογίου ανά έτος.
 
Ανέφερε ότι το ΡΙΚ κατέβαλε για κάποια χρόνια αυτά τα χρήματα αλλά στη συνέχεια δεν μπορούσε να το πράττει αυτό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα οφειλόμενο ποσό στους δικαιούχους περί των 9 εκ. ευρώ
 
Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, σύμφωνα με τον κ. Φράγκο, «όσα χρήματα έχουν συσσωρευτεί (περίπου 3,6 εκ. ευρώ) από τις καταβολές του ΡΙΚ θα πάνε στο Ταμείο Ευημερίας των υπαλλήλων και σε αντάλλαγμα δεν θα απαιτηθεί η καταβολή σε μετρητά των 9 εκ. ευρώ, τα οποία θα μπορούν να πάνε για σκοπούς ανέγερσης του κτιρίου», ενώ καταργείται η σύμβαση και η υποχρέωση του ΡΙΚ για καταβολή ετήσια του 7,2% επί του μισθολογίου.
 
«Έτσι οι άνθρωποι του ΡΙΚ παίρνουν τα χρήματα που δεν κατάφεραν να απολαύσουν επί 30 και πλέον χρόνια», ανέφερε και σημείωσε ότι η πλειονότητα αυτών είναι συνταξιούχοι.  
 
Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις
----------------------------
Εξάλλου, ο κ. Φράγκος είπε ότι το ΡΙΚ στεγάζεται σε ένα πρώην στρατόπεδο των Άγγλων, επί αποικιοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο πύργος εντός του χώρου του ΡΙΚ ήταν «η σκοπιά του Άγγλου στρατιώτη που προστάτευε το γραφείο του Διοικητή του στρατοπέδου το οποίο σήμερα είναι το γραφείο του Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ».
 
Ανέφερε ότι όταν διορίστηκε στην θέση του Προέδρου του ΡΙΚ και επισκέφθηκε το ΡΙΚ, του έδειξαν τους στρατώνες που είχαν οι Άγγλοι με την ονομασία Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
 
«Είναι επιεικώς απαράδεκτο όλοι να κόπτονται για την δημόσια ραδιοτηλεόραση και για την ανάγκη να ενισχυθεί και να ενδυναμωθεί και να στεγάζονται οι εργαζόμενοι σε παράγκες, απολιθώματα της αποικιοκρατίας», τόνισε.
 
Αναλύοντας τη συμφωνία, ο κ. Φράγκος είπε ότι μετά τη νέα συμφωνία, έχουμε προχωρήσει τη συμφωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών για πώληση γης από μέρους του Ιδρύματος στο Υπουργείο με στόχο να αναγερθούν στον σημερινό χώρο του ΡΙΚ και γραφεία του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και να ανεγερθεί και το νέο κτίριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
 
Πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα προέλθουν από την πώληση της γης του ΡΙΚ και από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις συντεχνίες για τα περιθωριακά ωφελήματα.
 
Σημείωσε ότι η συμφωνία προβλέπει και ίδρυση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το ΡΙΚ, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Κτηματολόγιο ή την Πολεοδομία «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τάχιστα με τις διαδικασίες ανέγερσης του νέου κτιρίου».
 
Κληθείς να εκφράσει την εκτίμηση του για το πότε θα πάρει σάρκα και οστά το όλο εγχείρημα, ο κ. Φράγκος είπε ότι «υπάρχουν πρακτικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε αυτή την εξέλιξη», προσθέτοντας ότι το ΡΙΚ έχει ήδη επισκεφθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσίων Ραδιοτηλεοράσεων (EBU) που δίνει και τα πρότυπα πως θα ανεγερθεί το νέο κτίριο, ενώ έχει καταρτιστεί και προκαταρκτικό σχέδιο και παράλληλα το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επιδείξει αποφασιστικότητα.
 
 «Οι διαδικασίες (για ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΡΙΚ) θα αρχίσουν εντός του νέου έτους τάχιστα, αν ο καθένας πράξει αυτά που έχει υποσχεθεί», σημείωσε.  
 
Νοικοκύρεμα οικονομικών και οικονομική ανεξαρτησία
------------------------------
Σε παρατήρηση ότι σε κάποιες άλλες εποχές ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ ξεπερνούσε τα 40 εκ. ευρώ και κληθείς να αναφερθεί στις προσπάθειες του ΔΣ για νοικοκύρεμα των οικονομικών του ΡΙΚ αλλά και πως μπορεί να επιτευχθεί η οικονομική ανεξαρτησία του ιδρύματος, ο κ. Φράγκος είπε ότι υπήρχαν χρόνια που ο προϋπολογισμός ανερχόταν στα 40 εκ. ευρώ στα οποία όμως περιλαμβάνονταν και οι συντάξεις, οι οποίες σήμερα ανέρχονται στα 7 εκ. ευρώ, και δεν ήταν χρήματα που πήγαιναν στους εργαζόμενους.
 
Ανέφερε, ωστόσο, ότι το κόστος λειτουργίας του ΡΙΚ σταδιακά μειώνεται και με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, όπως είπε, «το προσωπικό μειώνεται δραστικά στα 260 άτομα», προσθέτοντας ότι η μείωση του κόστους λειτουργίας του ΡΙΚ επέρχεται και μέσω της σωστής εφαρμογής των υποδείξεων του Γενικού Ελεγκτή.
 
Αναφορικά με την χρηματοδότηση του ΡΙΚ, ο κ. Φράγκος είπε ότι, σύμφωνα και με την εισήγηση του ΔΣ του ιδρύματος, κατά την παρουσία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ανέφερε πως «αν θέλουμε μια ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να σκεφτούμε τον τρόπο αλλαγής της χρηματοδότησης της».  
 
«Εισήγηση μας είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της απευθείας έγκρισης του προϋπολογισμού του κράτους ή με ένα ποσοστό επί του ΑΕΠ, το οποίο θα δώσει την ευχέρεια στο ΡΙΚ να μην εξαρτάται τις πιέσεις των κομμάτων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν τα κόμματα πραγματικά θέλουν ένα ανεξάρτητο ΡΙΚ πρέπει να σκεφθούν την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης του».
 
Αναφέροντας ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι εκ των ων ουκ άνευ, ο Πρόεδρος του ΡΙΚ είπε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί η Βουλή η οποία ψηφίζει τον προϋπολογισμό, να τον χρησιμοποιεί ως εργαλείο εναντίον των δράσεων του ΡΙΚ.
 
Ερωτηθείς για τον τρόπο που μπορεί να επιτευχθεί η οικονομική ανεξαρτησία του ιδρύματος, ο κ. Φράγκος αφού σημείωσε πως υπάρχουν πάρα πολλές εισηγήσεις, είπε ότι το θέμα συζητείται με την διεύθυνση του ΡΙΚ.
 
Ανέφερε ότι «το ΡΙΚ έχει απίστευτες εγκαταστάσεις και τεχνολογία» και θα μπορούσε να τις ενοικιάζει ή να τις διαθέτει επί πληρωμή σε ιδιωτικές εταιρείες που δεν έχουν την τεχνολογία και τις εγκαταστάσεις (στούντιο) του ιδρύματος.
 
Είπε ακόμη ότι υπάρχει χώρος στο ΡΙΚ όπου μπορούσαν να εγκατασταθούν και φωτοβολταϊκά για μείωση του κόστους για ηλεκτρικό ρεύμα και πρόσθεσε ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε το υφιστάμενο ΔΣ του ΡΙΚ ήταν η δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης για ραδιοτηλεοπτικά επαγγέλματα.
 
«Οι άνθρωποι του ΡΙΚ διαθέτουν τεράστια εμπειρία και σε δημοσιογραφικά και σε τεχνικά θέματα και θα μπορούσε το ΡΙΚ να καταστεί κέντρο εκπαίδευσης για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό», πρόσθεσε.
 
Το θέμα είναι να αφεθεί το ΡΙΚ να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που έχει, τόνισε και πρόσθεσε ότι επειδή το ΡΙΚ λαμβάνει κρατική ενίσχυση είναι σε διαφορετική θέση από τους ιδιώτες, αλλά «μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή και να μειωθεί σημαντικό το κόστος λειτουργίας του».
 
Σε ερώτηση για το πότε θα προχωρήσουν οι ενέργειες για αύξηση των εσόδων του ιδρύματος, ο Πρόεδρος του ΡΙΚ είπε ότι «πρώτα έπρεπε να συγυριστεί το σπίτι μας», κάτι που έγινε με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με τις συντεχνίες και με τις οποίες «δίνουμε προοπτική στους ανθρώπους να έχουν όρεξη να δουλεύουν στο ΡΙΚ», προσθέτοντας ότι μετά τις συμφωνίες «θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις δυνάμεις του ΡΙΚ για να προσφέρει στο κοινό αυτό που αναμένει».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:51

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.