Με πλασματικές λίστες αναμονής λειτουργούν τα δημόσια νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασθενών.
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εκτιμά πως η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας, δήλωσε η Έμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, η οποία ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στον πληθυσμό άνω των 65, η ίδια δήλωσε ότι τα στοιχεία περιέχουν ένα πολύ μικρό δείγμα, εξηγώντας ότι αυτό συζητείται στα μέσα ενημέρωσης. Εξήγησε δε ότι οι ειδικοί εξετάζουν τα συνολικά ποσοστά επί του συνόλου του πληθυσμού και των ομάδων και εξάγουν συμπεράσματα για το τί λογικά θα μπορούσε να αναμένεται στις άλλες ομάδες.
Θα ήταν πιθανό να υπάρχει αδειοδότηση για ένα συγκεκριμένο ηλικιακό ή για ένα ευρύτερο ηλικιακό γκρουπ, σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προδικάζει σε καμία περίπτωση τις αποφάσεις.
Η Έμερ Κουκ, σημείωσε την κυλιόμενη αξιολόγηση για το εμβόλιο της Jansen, αλλά και τις παράλληλες διαδικασίες για άλλα εμβόλια όπως το ρωσικό SputnicV. Η ίδια τόνισε ότι ο ΕΜΑ εξετάζει τρόπους να διευκολύνει τη βιομηχανική παραγωγή των εμβολίων και εξετάζει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι πρόσκαιρα.
Σημείωσε ακόμα ότι ο ΕΜΑ εξετάζει και πλήθος φαρμάκων για τη νόσο προς αδειοδότηση. Σε σχέση με τις μεταλλάξεις του ιού - χρειάζεται συνεχόμενη παρακολούθηση, είπε και ανέφερε ότι και τα δύο ήδη αδειοδοτημένα εμβόλια mRNA προσφέρουν σημαντική προστασία, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να υπάρξει βεβαιότητα και ο ΕΜΑ τα έχει ζητήσει από τις εταιρείες.
Σε σχέση με το αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν το ιό, εξήγησε ότι οι μελέτες αδειοδότησης δεν είναι σχεδιασμένες για να το πιστοποιήσουν, τόνισε ότι θα χρειαστεί έλεγχος στο επόμενο διάστημα, μετά τον εμβολιασμό και έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις εταιρείες.
Τόνισε τέλος ότι το προσωπικό του οργανισμού εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να ολοκληρώσει τις όποιες μελέτες, τον έλεγχο των στοιχείων και τις συστάσεις αδειοδότησης, με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια, υπερασπιζόμενη την ταχύτητα της διαδικασίας στην ΕΕ, έναντι άλλων περιοχών του κόσμου, σε συνέχεια και των εντολών των κρατών μελών για απόλυτα αξιόπιστα αποτελέσματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Συνολικά 22 αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών έλαβε κατά τον πρώτο μήνα χορήγησης των αδειοδοτημένων εμβολίων για την COVID-19 (26/12/2020-26/01/2021), ο Τομέας Φαρμακοεπαγρύπνησης και Κλινικών Δοκιμών των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Υπουργείο Υγείας.
Όπως αναφέρεται, το 82% των αναφορών υποβλήθηκε από επαγγελματίες υγείας και το 18% από τους ίδιους τους ασθενείς ή οικείους των.
Το 41% των αναφορών αφορά μη συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες και το 59% συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες. Στο σύνολο των ανεπιθύμητων ενεργειών, κανένα περιστατικό δεν προκάλεσε θάνατο ή νοσηλεία/παράταση νοσηλείας, ή ήταν απειλητικό για την ζωή του ασθενή, ή προκάλεσε ανικανότητα ή αναπηρία. Το σύνολο των περιστατικών ήταν παροδικά ή αντιμετωπίστηκαν με ίαση των ασθενών.
Παράλληλα, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ενημερώνουν ότι έχει τεθεί σε λειτουργία η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής ανεπιθύμητων ενεργειών από τον εμβολιασμό από την ιστοσελίδα www.kitrinikarta.gov.cy.
Η Κίτρινη Κάρτα είναι το σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναφορά πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών σε φαρμακευτικά προϊόντα που διαχειρίζονται οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και κυκλοφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Τομέας Φαρμακοεπαγρύπνησης και Κλινικών Δοκιμών των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών καλεί τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς να επαγρυπνούν και να αξιολογούν για πιθανή συμπτωματολογία από φαρμακευτικά προϊόντα που λαμβάνουν, και να ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές για περαιτέρω διερεύνηση.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Η κολχικίνη δεν είναι το φάρμακο που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την νόσο COVID-19, ξεκαθάρισε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Χρίστος Πέτρου, ο οποίος εξήγησε ότι αν τα επίσημα αποτελέσματα της μελέτης δικαιολογούν τη χρήση του, σίγουρα θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή, που δημιουργείται από την COVID 19, σε ανθρώπους που νοσούν σοβαρά και νοσηλεύονται.
Σύμφωνα με τον Δρ. Πέτρου η κολχικίνη δεν είναι ένα αντιικό φάρμακο, αλλά ένα φάρμακο που παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την πολύσυστηματική φλεγμονή, που προκαλείται από τη νόσο COVID 19.
Ανέφερε πως άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό και είναι άνω των 60 ετών ή έχουν κάποια προδιάθεση να αναπτύξουν τη φλεγμονή, που ίσως θα είναι μοιραία για τη ζωή τους, αναμένεται σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ότι η κολχικίνη θα βοηθήσει.
Επίσημη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρώτα και ακολούθως λήψη κλινικής απόφασης
Ωστόσο, σημείωσε πως για να δικαιολογείται η ένταξη του συγκεκριμένου φαρμάκου στο θεραπευτικό πρωτόκολλο της Κύπρου πρέπει πρώτα να δημοσιευτούν και επίσημα τα αποτελέσματα της μελέτης της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.
«Εκτός του δελτίου Τύπου δεν έχουμε δει δημοσιευμένα δεδομένα, τα οποία να είναι επιστημονικά επικυρωμένα και τεκμηριωμένα, με αποτελέσματα που να είναι στατιστικά σημαντικά, ώστε να δούμε αν όντως αυτό που περιγράφει το δελτίο Τύπου υπάρχει», είπε ο Δρ. Πέτρου.
Τόνισε ότι δεν μπορούν να λαμβάνονται κλινικές αποφάσεις στη βάσει ενός δελτίου Τύπου, για να συμπληρώσει πως αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες τη δημοσίευση.
Εξάλλου, αναφερόμενος στα αποτελέσματα που είδαν το φως τις δημοσιότητας, είπε πως «είναι ενθαρρυντικά και υπάρχει ελπίδα, αφού η κολχικίνη είναι ένα φάρμακο, το οποίο έχει ένα μηχανισμό δράσης, που μπορεί να δικαιολογήσει τη δράση του στο κορωνοϊό».
«Αν τα αποτελέσματα της μελέτης δικαιολογούν τη χρήση του», είπε, «σίγουρα θα βοηθήσει στον να αντιμετωπίσουμε τη φλεγμονή, που δημιουργείται από τη COVID 19 σε ανθρώπους, που νοσούν σοβαρά και νοσηλεύονται».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως η κολχικίνη δεν είναι ένα φάρμακο που έχει αξία να χορηγείται προληπτικά.
Αν ενταχθεί στο πρωτόκολλο υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται
Ο Δρ. Πέτρου είπε πως η κολχικίνη, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, θα χορηγείται μόνο όταν νοσήσει κάποιος και έχει κάποια προδιάθεση να αναπτύξει σοβαρή εκδήλωση της νόσου.
Όπως σημειώνει «η μελέτη αναφέρει ότι θα χορηγείται σε ασθενείς άνω των 60 ετών που είναι θετικοί σε τεστ κορωνοϊού και σε ασθενείς 18 έως 60 ετών, που είναι θετικοί, αλλά που έχουν ένα και πλέον παράγοντα κινδύνου και πυρετό ταυτόχρονα».
Όσο ο ιός κυκλοφορεί και μεταδίδεται θα υπάρχουν μεταλλάξεις
Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως οι μεταλλάξεις, που εντοπίστηκαν και κυκλοφορούν, θα επιβαρύνουν εκ νέου την επιδημιολογική εικόνα, είπε πως «όσο ο ιός κυκλοφορεί και μεταδίδεται θα υπάρχουν μεταλλάξεις».
«Κάποιες μεταλλάξεις μπορεί να είναι άνευ σημασίας, αλλά μπορεί κάποιες να είναι σημαντικές. Η μετάλλαξη που κυκλοφορεί από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού και απομένει να δούμε αν αυξάνει τη σοβαρότητα της εκδήλωσης της νόσου», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως «αν δεν αναχαιτίσουμε τη μετάδοση του ιού με φαρμακευτικές και μη προσεγγίσεις δεν θα σταματήσει αυτό το πράγμα».
Δεν μπορεί να λεχθεί τίποτα με βεβαιότητα για την εξέλιξη των εμβολιασμών
Ερωτηθείς πότε ξεκαθαρίζει το τοπίο στην Κύπρο με τους εμβολιασμούς, ο κ. Πέτρου είπε πως όλα εξαρτώνται από τα εμβόλια που θα διαθέτουμε, για να σημειώσει πως «αν δεν έχουμε εμβόλια δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά».
Επίσης, είπε ότι από τη στιγμή που η Astra Zeneca δεν έχει δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα πότε και πόσα εμβόλια θα δώσει δεν μπορεί κανένας να πει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθεί το πρόγραμμα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε σήμερα νέες κλινικές συμβουλές για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, περιλαμβανομένων εκείνων που εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα μετά την ανάρρωση, και ανακοίνωσε επίσης πως συμβουλεύει να γίνεται χρήση χαμηλών δόσεων αντιθρομβωτικών.
Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη ότι η ομάδα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, όπου είχαν εντοπισθεί τον Δεκέμβριο 2019 τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού, πρόκειται να βγει από την καραντίνα μέσα στο επόμενο διήμερο και να αρχίσει τις εργασίες για να εντοπίσει την προέλευση του ιού.
Η Μάργκαρετ Χάρις αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ίδια δήλωσε ότι δεν έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα δεδομένα και πως η προτεραιότητα του ΠΟΥ είναι να εμβολιασθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα σε όλες τις χώρες μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της φετινής χρονιάς.
Πηγή: ΑΠΕ
Η επέκταση των κέντρων εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και οι μαζικότεροι εμβολιασμοί, αναλόγως της διαθεσιμότητας των εμβολίων, είναι στο επίκεντρο των σχεδιασμών του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα.
Θετική στην υιοθέτηση της κολχικίνης στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 είναι η Επιστημονική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος είπε ότι οι Επιδημιολόγοι βρίσκονται σε στάδιο μελέτης όλων των επιστημονικών δεδομένων για την ενδεχόμενη ένταξή της.
Μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι θα υπάρξει έλλειμμα των παραδόσεών της, η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου έστειλε επιστολή στην εταιρεία, χθες, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντερ Κερσμπέκερ.
Στην επιστολή αυτή η επίτροπος τονίζει τη σημασία των παραδόσεων σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη συμφωνία. Όπως επισημαίνει η κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητας πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των εμβολίων το συντομότερο δυνατό- αυτή είναι η προϋπόθεση της σύμβασης.
Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και το πιο σημαντικό, για τους πολίτες, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για το θέμα αυτό με την εταιρεία, τα κράτη μέλη και την Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα.
Η Επιτροπή αναμένει ότι θα τηρηθούν οι υποχρεώσεις των συμβάσεων, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, το πρωί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της Astra Zeneca.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Ρευστή παραμένει η κατάσταση κρατικά νοσηλευτήρια όσον αφορά τον κορονοϊό, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.
Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χαριλάου ανέφερε ότι παρατηρείται σημαντική μείωση στις νοσηλείες, ωστόσο ο αριθμός των νοσηλευομένων στην εντατική και σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, παραμένει υψηλός.
Τριάντα-πέντε ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 30 εκ των οποίων διασωληνωμένοι, και αλλού είκοσι ασθενείς σε μονάδες αυξημένης φροντίδας.
Πηγή ΡΙΚ
Ακόμα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 ενώ εντοπίστηκαν 130 νέα περιστατικά κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο από σύνολο 7.440 τεστ, με το ποσοστό της θετικότητας να ανέρχεται σε 1,68% αντί 1,75% που είχε ανακοινωθεί χθες, σύμφωνα με σημερινή διορθωμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα, 173 ασθενείς νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 55 σε σοβαρή κατάσταση.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προβληθεί από τον κορωνοϊό ανέρχεται σε 30.017 ενώ 186 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την νόσο.
Τα τρία άτομα που απεβίωσαν με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε άντρα, ηλικίας 77 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, άντρα, ηλικίας 94 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και άντρα, ηλικίας 83 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 186, εκ των οποίων 125 άντρες (67%), και 61 γυναίκες (33%). Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 80 έτη.
Αναφέρεται επίσης ότι συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 173 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 55 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.
Από τους 55 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 30 είναι διασωληνωμένοι, οι πέντε νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 20 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Πηγή ΚΥΠΕ
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την εξάπλωση του νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, που αρχικά ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθως και σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου