ECDC: Κλείσιμο συνόρων και τεστ πριν το ταξίδι δεν αποτρέπουν την εξάπλωση του COVID-19

Το κλείσιμο συνόρων δεν βοηθά πολύ να αποτραπεί η εξάπλωση της COVID-19, δήλωσε η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα κράτη μέλη ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά της άρσης ορισμένων ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλαν στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δήλωσε πως μέτρα όπως η διενέργεια τεστ σε ταξιδιώτες πριν από την αναχώρηση ή η θερμομέτρησή τους κατά την άφιξη είναι επίσης εν πολλοίς αναποτελεσματικά, αν και επιβεβαίωσε ότι τα ταξίδια διευκολύνουν την εξάπλωση του ιού.

Το ECDC ανέφερε σε μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες, Τρίτη, ότι το κλείσιμο των συνόρων είχε πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία και ήταν αποτελεσματικό μόνο σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση της επιδημίας κατά την έναρξή της και σε απομονωμένες περιοχές.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη σύσταση για κλείσιμο συνόρων, το οποίο θα έχει σημαντικές δευτερογενείς συνέπειες και [προκαλεί] κοινωνική και οικονομική αναστάτωση στην ΕΕ», η οποία συνήθως λειτουργεί με ανοικτά σύνορα ανάμεσα στα κράτη μέλη, ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε τον Απρίλιο μια χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών κατ΄αρχάς ανάμεσα σε περιοχές χαμηλής μετάδοσης, ενθαρρύνοντας ορισμένες κυβερνήσεις να ξανανοίξουν επιλεκτικά τα σύνορα με χώρες που εκτιμούν ότι είναι πιο ασφαλείς.

Όμως το ECDC αναφέρει στην έκθεσή του ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία μπορεί να μην είναι αξιόπιστα, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες δεν ακολουθούν κοινή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά τεστ και την καταγραφή των κρουσμάτων, καθιστώντας αδύνατες τις συγκρίσεις για την εξάπλωση της επιδημίας.

Το ECDC ανέφερε επίσης ότι η υποχρέωση των ταξιδιωτών να υποβάλλονται σε τεστ πριν ταξιδέψουν έχει μόνο περιορισμένη αξία, καθώς ο ταξιδιώτης μπορεί να μεταδώσει τη νόσο λίγο πριν από την αναχώρηση ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λόγω του ότι η περίοδος επώασης του ιού είναι δύο εβδομάδες.

Όσο για τις θερμομετρήσεις κατά την άφιξη, ανέφερε πως οι ταξιδιώτες μπορούν να μεταδίδουν ήδη τη νόσο αλλά να μην έχουν πυρετό.

Τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται από τους ταξιδιώτες για την κατάσταση της υγείας τους θα μπορούσαν να προσφέρουν επιπρόσθετες χρήσιμες πληροφορίες, αλλά παρουσιάζουν κινδύνους προστασίας δεδομένων, ανέφερε το ECDC, επαναλαμβάνοντας πως τα πιστοποιητικά ανοσίας που εκδίδονται έπειτα από τεστ αντισωμάτων δεν είναι αξιόπιστα.

 

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:53

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.