Η φετινή εποχική έξαρση της γρίπης φαίνεται να είναι πιο ήπιας μορφής

Η φετινή εποχική έξαρση της γρίπης φαίνεται να είναι πιο ήπιας μορφής από την περσινή αλλά διαρκεί περισσότερες ημέρες, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.
 
Σημειώνει ότι η γρίπη εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή και η αυξημένη δραστηριότητα της διαρκεί συνήθως 6-8 εβδομάδες. Οφείλεται στον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια εικόνα νόσου μέχρι πολύ σοβαρή εκδήλωση με επιπλοκές.

Τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον ιό μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα μετά από 12-36 ώρες.
Συνήθως εισβάλλει απότομα με πυρετό, ρίγος, βήχα, πόνο στον λαιμό, στις αρθρώσεις και στους μύες, με έντονο αίσθημα αδυναμίας και ανορεξίας. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει ρινική καταρροή και έντονο πονοκέφαλο.

Η Εταιρεία υποδεικνύει ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή γρίπη ή και για επιπλοκές.
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν μικρά παιδιά, τα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νευρομυϊκές παθήσεις και ανοσοκαταστολή. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές ανήκουν και οι έγκυες γι’ αυτό και πρέπει επίσης να εμβολιάζονται.

Άλλοι τρόποι πρόληψης της γρίπης είναι και οι ακόλουθοι:
- Ο καλός αερισμός των χώρων όπου ζούμε και αποφυγή συγχρωτισμού (κλειστοί χώροι με πολλά άτομα)
- Τα παιδιά και οι ενήλικες με γρίπη πρέπει να περιορίζονται στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσει ο πυρετός, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών και επιπλέον 1-2 ημέρες
- Όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται θα πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο του με χαρτομάντιλο το οποίο μετά πετά στο καλάθι απορριμμάτων και πλένει τα χέρια του
- Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών

Σημειώνεται ότι τα αντιικά φάρμακα χορηγούνται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο ιατρός θεωρεί ότι πραγματικά χρειάζονται. Ενδεικτικά η χημειοπροφύλαξη με οσελταμιβίρη χορηγείται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όπως σε στενή επαφή με τον ιό της γρίπης ατόμων που ανήκουν στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου, για την αποφυγή των επιπλοκών.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:11

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.