Θέλεις να γίνεις πατέρας – μακριά από το αλκοόλ

Είστε ζευγάρι και επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδί; Τότε πρέπει και οι δύο να σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ μήνες πριν από τη σύλληψη.

 Η αποχή από το αλκοόλ προφυλάσσει τον μελλοντικό καρπό του έρωτά σας από συγγενείς καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, εκτός από τις μέλλουσες μητέρες και οι μέλλοντες πατεράδες φέρουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να φέρουν στον κόσμο παιδί με συγγενή καρδιολογικά προβλήματα όταν καταναλώνουν αλκοόλ.
Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αλκοόλ τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη φάνηκε να συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για συγγενή καρδιοπάθεια του εμβρύου κατά 44% όταν η κατανάλωση αλκοόλ γινόταν από τον πατέρα και κατά 16% όταν η κατανάλωση αλκοόλ γινόταν από τη μητέρα, σε σύγκριση με τους μέλλοντες γονείς που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ.
Συγχρόνως ακόμη και όταν η κατανάλωση αλκοόλ δεν γινόταν καθημερινά αλλά αφορούσε πολλά ποτά τη φορά (κατανάλωση πέντε ποτών ή και παραπάνω κάθε φορά) φάνηκε να σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου συγγενούς καρδιοπάθειας κατά 52% όταν αφορούσε τον άνδρα και κατά 16% όταν αφορούσε τη γυναίκα.
«Η κατανάλωση αλκοόλ από τους μέλλοντες γονείς αποτελεί επικίνδυνη συμπεριφορά η οποία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες γέννησης παιδιού με συγγενή ανωμαλία της καρδιάς ενώ συγχρόνως βλάπτει σοβαρά και την υγεία των ίδιων» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης Τζιάμπι Κιν από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Xiangya του Πανεπιστημίου Central South στο Τσανγκσά της Κίνας.

Μήνες πριν από τη σύλληψη πρέπει να σταματά η κατανάλωση

Ο δρ Κιν προσέθεσε ότι στα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, ο άνδρας δεν πρέπει να καταναλώνει αλκοόλ για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη γονιμοποίηση ενώ οι γυναίκες πρέπει να σταματούν την κατανάλωση αλκοόλ ένα έτος πριν από τη σύλληψη καθώς και να αποφεύγουν το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι συγγενείς καρδιοπάθειες αποτελούν τις πιο συχνές συγγενείς ανωμαλίες – «πλήττουν» περί τα 1,35 εκατομμύρια μωρά κάθε χρόνο. Μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων αργότερα στη ζωή, ακόμη και όταν υπάρξει χειρουργική θεραπεία τους ενώ αποτελούν και την κύρια αιτία περιγεννητικής θνησιμότητας.
Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι συνδέεται με τερατογένεση καθώς και με το φάσμα διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού (FASD). Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά με FASD εμφανίζουν συγγενή καρδιοπάθεια.

Η πρώτη μετα-ανάλυση που επικεντρώνεται και στους άνδρες

Προηγούμενες μελέτες που διερευνούσαν τη σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και συγγενούς καρδιοπάθειας είχαν επικεντρωθεί μόνο στις μέλλουσες μητέρες με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί την πρώτη μετα-ανάλυση στην οποία διερευνήθηκε και ο ρόλος της κατανάλωσης αλκοόλ από τον μέλλοντα πατέρα.Οι ερευνητές ανέλυσαν τα εγκυρότερα διαθέσιμα στοιχεία που κάλυπταν την περίοδο 1991 ως 2019 – επρόκειτο για 55 μελέτες που περιελάμβαναν 41.747 μωρά με συγγενή καρδιοπάθεια και 297.587 μωρά χωρίς.
Όπως εξήγησε ο δρ Κιν: «παρατηρήσαμε έναν σταδιακώς αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης συγγενούς καρδιοπάθειας όσο αυξανόταν η κατανάλωση αλκοόλ από τους μέλλοντες γονείς. Η συσχέτιση δεν ήταν στατιστικώς σημαντική σε χαμηλότερες ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ».

Πηγή: in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:59

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.