ΕΕ: Προσφέρει 550 εκατ. ευρώ για καταπολέμηση AIDS, φυματίωσης και ελονοσίας

Δέσμευση για χρηματοδότηση ύψους 550 εκατ. ευρώ στο Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας σε όλο τον κόσμο, το οποίο έχει σώσει 27 εκατομμύρια ζωές από τότε που δημιουργήθηκε το 2002, ανέλαβε η ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Η δέσμευση που τεχνικά ανελήφθη στο περιθώριο της Συνόδου των G7, γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και το νέο μέσο εξωτερικής δράσης, το οποίο θα παρέχει τον προϋπολογισμό για τη σημερινή δέσμευση, θα υιοθετηθούν από τα Κράτη Μέλη, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι το Παγκόσμιο Ταμείο επιδιώκει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 12,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022. Μέχρι το 2023, τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να βοηθήσουν στο να σωθούν επιπλέον 16 εκατομμύρια ζωές, να αποτραπούν 234 εκατομμύρια μολύνσεις, να μειωθεί το ποσοστό θνησιμότητας από το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία κατά το ήμισυ και να δημιουργηθούν ισχυρότερα συστήματα υγείας.

Παρά τη σημαντική ιατρική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, σχεδόν, σημειώνει η Κομισιόν, 1.000 κορίτσια και νεαρές γυναίκες εξακολουθούν να έχουν προσβάλλονται από τον ιό HIV καθημερινά. Κάθε δύο λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από την ελονοσία και σήμερα η φυματίωση είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος στον κόσμο μεταξύ μολυσματικών ασθενειών και 10 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν κάθε χρόνο.

Το Παγκόσμιο Ταμείο είναι μια εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και ένα παγκόσμιο χρηματοδοτικό μέσο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας. Είναι ο σημαντικότερος μεμονωμένος εξωτερικός χρηματοδότης του τομέα της υγείας σε πολλές αφρικανικές χώρες. Έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον αγώνα κατά των ασθενειών αυτών, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνδεθεί με το Παγκόσμιο Ταμείο από τότε που δημιουργήθηκε το 2002. Έκτοτε, έχει συμβάλει με περισσότερα από 2,6 δισ. Ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο έκτος μεγαλύτερος χορηγός του Παγκόσμιου Ταμείου, ο οποίος αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο περίπου το 5% όλων των συνεισφορών. Το Ταμείο λαμβάνει επίσης πρόσθετη στήριξη από χώρες της ΕΕ, συγκεντρώνοντας τη συλλογική συνεισφορά της ΕΕ στο 50% περίπου όλων των πόρων που λαμβάνει το Παγκόσμιο Ταμείο.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε με την ευκαιρία αυτή ότι "η ΕΕ υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής του Παγκόσμιου Ταμείου από τη δημιουργία του, όταν οι επιδημίες του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης φαίνονταν ανίκητες. Και σήμερα ανακοινώνουμε μια συμβολή ρεκόρ ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ. Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα ακολουθήσει το παράδειγμα και θα εντείνει τον αγώνα για την εκπλήρωση του στόχου του Ταμείου να σταματήσει τις επιδημίες αυτών των ασθενειών μέχρι το 2030". Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που εκπροσωπεί την ΕΕ στους G7, έκανε την ανακοίνωση στο Biarritz.

Από τη δημιουργία του, το Παγκόσμιο Ταμείο έχει λάβει περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ και τώρα χρειάζεται τουλάχιστον άλλα 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση των τριών ασθενειών και την οικοδόμηση ισχυρότερων συστημάτων υγείας στον επόμενο τριετή κύκλο 2021-2023.

Η Γαλλία τώρα θα συγκαλέσει τη διάσκεψη δωρητών για την έκτη ανασυγκρότηση του Παγκόσμιου Ταμείου στις 9-10 Οκτωβρίου 2019 στη Λυών της Γαλλίας. Περισσότερες από 60 χώρες έχουν ήδη συνεισφέρει στο Παγκόσμιο Ταμείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:40

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.