Ψεκασμοί στον Πεδιαίο για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Ψεκασμοί διενεργούνται σήμερα από συνεργεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών στον Πεδιαίο ποταμό για την εξάλειψη κουνουπιών, ύστερα από τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας – στον Στρόβολο και Παλουριώτισσα.

Το τρίτο κρούσμα σημειώθηκε στην περιοχή Αγίας Τριάδας Παραλιμνίου όπου κι εκεί διεξάγονται σήμερα ψεκασμοί από συνεργεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών. Γενικά έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα τέσσερα κρούσματα ενώ πέμπτο περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτος Καρής ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε εργάτες σε όλο το μήκος του Πεδιαίου ποταμού όπου υπάρχουν μικρές συλλογές νερού. Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε δεν φαίνεται να υπάρχει εκκόλαψη. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, οι εργάτες θα ψεκάσουν τα νερά από την Ανάγεια μέχρι και τις φυλακές. Ενεργούμε και με συνεργείο σε συνεργασία με τον δήμο Παραλιμνίου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας όπου υπάρχουν εκεί στάσιμα νερά παρά το γεγονός ότι έγινε πρόσφατα ψεκασμός τόσο από τις υπηρεσίες μας όσο και από τον δήμο».

Ο κ. Καρής είπε ότι έγινε διερεύνηση των δύο επιβεβαιωμένων περιστατικών του Στροβόλου και της Παλουριώτισσας. «Φαίνεται ότι τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται μεταξύ τους. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο άρα δεν υπάρχει σύνδεση. Στις κατοικίες των δύο προσβληθέντων δεν υπάρχουν οποιαδήποτε στάσιμα νερά. Εκτιμάται ότι η παρουσία στην περιοχή εκεί των κουνουπιών οφείλεται κυρίως στις τεχνητές μικροεστίες εκκόλαψης κουνουπιών, όπως είναι τα δοχεία νερού, ανθοδοχεία, γλάστρες, ποτίστρες κ.λπ. Άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρχε μια εστία εκεί με αυξημένη παρουσία κουνουπιών».

Ανέφερε ότι είναι σε επαφή με τους δήμους για να ενημερώσουν τους δημότες τους για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν στην κατοικία τους και πέριξ αυτής, για ό,τι αφορά τις εστίες εκκόλαψης κουνουπιών ενώ παράλληλα οι δήμοι εντατικοποίησαν τους ψεκασμούς στους δημόσιους χώρους.

Επίσης, όπως σημείωσε, εγκύκλιος στάλθηκε σε όλα τα επαρχιακά γραφεία για να είναι σε εγρήγορση και να εντατικοποιήσουν τους ψεκασμούς τους.

Όπως ανακοινώθηκε ο Ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του Ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον Ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη με ΙΔΝ. Σε περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα αυτά υποχωρούν από μόνα τους. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα συνήθως εισάγονται στο νοσοκομείο για υποστηρικτική θεραπεία. Επίσης στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο έναντι του ΙΔΝ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:59

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.