Γιατί δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια – ειδικοί προειδοποιούν

Πολλές φορές ο τρόπος ζωής μας η ηλιακή ακτινοβολία, η κακή διατροφή, η φύση της εργασίας, κουράζει τα μάτια μας.

Τα μάτια μπορεί να μας ενοχλήσουν μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή εάν έχουμε στερηθεί τον ύπνο.
Η υγεία των ματιών επηρεάζει κάθε δραστηριότητά μας, από το περπάτημα και την οδήγηση μέχρι το διάβασμα και τη δυνατότητα να εργαστούμε.
Παρά την καλή αίσθηση που αφήνει, το τρίψιμο των ματιών δεν κάνει καλό στα μάτια μας. Και οι περισσότεροι έχουν αυτή τη συνήθεια ειδικά αν περνούν πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή αν έχουν αλλεργίες (κυρίως την άνοιξη).
Μπορεί το να τρίβεις τα μάτια σου να σε κάνει ξαφνικά να νιώθεις καλά, να σε ανακουφίζει αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι μια τέτοια κίνηση βλάπτει τα μάτια σου.
Καταρχάς το πρώτο πράγμα που συμβαίνει όταν τριβουμε τα μάτια μας είναι ότι κινδυνεύουμε να τα μολύνουμε, αφού τα χέρια μας είναι φορείς μικροβίων.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι αν τρίβεις συχνά τα μάτια σου, από κούραση, αμηχανία ή συνήθεια, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσεις κερατόκωνο, μια πάθηση που λεπταίνει το πάχος του κερατοειδούς, επηρεάζοντας και την ποιότητα της όρασής σου.
Επίσης μια τέτοια κίνηση στα μάτια μπορεί να προκαλέσει ρήξη των αιμοφόρων αγγείων και να γίνουν κατακόκκινα ή να τραυματιστεί ο κερατοειδής χιτώνας.

Τι να κάνουμε

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανοιγοκλείσουμε μερικές φορές τα μάτια για να τα βοηθήσουμε να ανακτήσουν λίγη από την υγρασία που έχουν χάσει. Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιούμε τεχνητά δάκρυα, από τα φαρμακεία, που βοηθούν πολύ.
Να θυμάστε ότι πρέπει να ξεκουράζετε τα μάτια σας και να κάνετε μικρά διαλείμματα στο γραφείο αν κοιτάτε συνέχεια έναν υπολογιστή.

Πηγή: bovary.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:46

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.