Απολογισμός του 1ου μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ

Σε απολογισμό του 1ου μήνα εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), προέβη σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος είπε ότι αν και η αποτίμηση των πρώτων 30 ημερών  του ΓεΣΥ κρίνεται θετική, εντούτοις έχουν παρουσιαστεί και προβλήματα, όπως η υπέρ-εκμετάλλευση του συστήματος από τους δικαιούχους.

Πέραν των 621 χιλιάδων δικαιούχων εγγράφηκαν στο ΓεΣΥ

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός μήνα από την έναρξη του ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές, η έναρξη του ΓεΣΥ έγινε ομαλά και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες με θέρμη και ενθουσιασμό, για να τονίσει ότι χαρακτηριστικό αυτής της αποδοχής είναι η μαζική εγγραφή των δικαιούχων στο Σύστημα, αφού σύμφωνα με τα μέχρι χθες στοιχεία έχουν εγγραφεί πέραν των 621 χιλιάδων δικαιούχων.

Αναφερόμενος στις σημαντικές αλλαγές που επέφερε η εφαρμογή του στις τάξεις των παρόχων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, ο κ. Ιωάννου είπε πως τον 1ο μήνα έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ 378 Προσωπικοί Ιατροί για ενήλικες, 118 Προσωπικοί Ιατροί για παιδιά, 612 Ειδικοί Ιατροί από όλες τις ειδικότητες, 476 φαρμακεία και 566 φαρμακοποιοί, 125 Κλινικά Εργαστήρια και 436 Εργαστηριακοί και εργαστηριακοί επιστήμονες και 13 Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα παγκύπρια.

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του Συστήματος, οι πολίτες έσπευσαν να επισκεφθούν τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, ενώ σημείωσε ότι συνολικά 130.584 επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε Προσωπικούς Ιατρούς σε όλες τις πόλεις και 30.254 σε Ειδικούς Ιατρούς.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε κάποιους ισχυρισμούς που διαρρέουν ορισμένοι κύκλοι και αναφέρονται σε μη ικανοποιητικό αριθμό εγγεγραμμένων Προσωπικών Ιατρών ενηλίκων, για να συμπληρώσει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τους δικαιούχους που έχουν ενεργοποιήσει την εγγραφή τους στο Σύστημα, για κάθε έναν από τους 378 Προσωπικούς Ιατρούς ενηλίκων αναλογούν περίπου 1.400 δικαιούχοι.

«Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ευσταθούν, αφού τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν πως οι μέχρι στιγμής Προσωπικοί Ιατροί τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών που έχουν συμβληθεί είναι ικανοποιητικοί για να καλύψουν ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό».

87.618 εκτελέσεις συνταγών σε ένα μήνα
  
Ο Υπουργός  Υγείας ανέφερε ακόμα ότι «όλοι οι δικαιούχοι έχουν πλέον την επιλογή να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον φαρμακοποιό που ήδη γνωρίζουν και εμπιστεύονται, καταβάλλοντας ένα ευρώ ανά συσκευασία και ένα μικρό ποσό συμπληρωμής όπου αυτό απαιτείται.

«Έως τώρα, περιλήφθηκαν στον κατάλογο 1.070 φαρμακευτικά σκευάσματα και σε αυτόν θα συνεχίσουν να προστίθενται περισσότερα σκευάσματα τις επόμενες εβδομάδες. Τα φαρμακεία μας είχαν εκτελέσει τον πρώτο μήνα 87.618 συνταγές», είπε.

Είπε μάλιστα ότι «δόθηκε επιπρόσθετα πρόσβαση στους ασθενείς στα Κλινικά Εργαστήρια και τα Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα της προτίμησής τους, άμεσα και με πολύ χαμηλό κόστος, γεγονός που επίσης διευκόλυνε πολύ τους πολίτες», συμπληρώνοντας ότι «συγκεκριμένα, τα Κλινικά Εργαστήρια εκτέλεσαν 41.488 αναλύσεις και στα Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα εξυπηρετήθηκαν 5.609 περιστατικά».

Χωρίς παραπεμπτικό τα προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι και τις 31 Αυγούστου

Ταυτόχρονα, είπε πως με στόχο να δοθεί χρόνος για ομαλή προσαρμογή, με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι ασθενείς που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι και τις 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους σε Ειδικούς Ιατρούς στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ θα μπορούν να τα εκτελέσουν χωρίς παραπεμπτικό από Προσωπικό Ιατρό, σημειώνοντας πως η ίδια ρύθμιση έγινε και για τα ραντεβού για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Επιπλέον, ανέφερε πως τα φαρμακεία στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι το τέλος του Αυγούστου, για να εξυπηρετούν τους δικαιούχους των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ πρόσθεσε ότι «παράλληλα ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα η τρίτη αναθεώρηση των καταλόγων των ιατρικών πράξεων για τους Ειδικούς Ιατρούς».
 
Εντός των επόμενων ημερών αποστέλλεται ο κατάλογος των ακτινοδιαγνωστικών δραστηριοτήτων

Επίσης, ο κ. Ιωάννου είπε πως ετοιμάζεται Εγχειρίδιο χρήσης του καταλόγου ακτινοδιαγνωστικών δραστηριοτήτων, το οποίο θα αποσταλεί σε όλους τους γιατρούς εντός των επόμενων ημερών, συμπληρώνοντας πως το εγχειρίδιο αναμένεται να βοηθήσει τους γιατρούς στην σωστή και γρήγορη έκδοση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν αυτόν τον 1ο μήνα, λέγοντας ότι συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε υπερ-εκμετάλλευση του συστήματος από τους δικαιούχους.

«Ανάμεσα σε άλλα, το φαινόμενο παρατηρήθηκε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των δικαιούχων για τα δικαιώματά τους εντός του Συστήματος. Από τη μια, αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση που υπήρξε από πλευράς ΟΑΥ αλλά όχι εξ υπαιτιότητάς τους όσον αφορά στην επικοινωνιακή εκστρατεία ενημέρωσης, και από την άλλη, στη νοοτροπία που μας διακατέχει ως λαός να ενδιαφερόμαστε για ό,τι μας αφορά την τελευταία στιγμή. Σίγουρα και το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων πέντε δεκαετιών που περιλαμβάνει αμέτρητες πληροφορίες που δεν είναι εύκολο να αφομοιωθούν μεμιάς, συνέτεινε στην κατάχρηση ή τη λανθασμένη χρήση του Συστήματος, ειδικά κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες», είπε.

Υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων

Ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε από την κατάχρηση του Συστήματος, είπε ο αρμόδιος Υπουργός, αφορά στην υπερ-συνταγογράφηση φαρμάκων που με τη σειρά του έφερε κάποιες ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων.

«Για τον σκοπό αυτό, άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται στις πρώτες αναβαθμίσεις που έγιναν στο λογισμικό, συγκεκριμένα Πρωτόκολλα που περιορίζουν την υπερβολική συνταγογράφηση. Επιπλέον, εδώ και δύο μέρες δόθηκαν οδηγίες όπως σκευάσματα που υπάρχουν στις δημόσιες φαρμακαποθήκες και υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα αποθέματα, να διατεθούν μέσω των εισαγωγέων στα ιδιωτικά φαρμακεία», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «για να προστατεύσουμε το Σύστημα, από αυτόν τον μήνα θα αρχίζουν να εφαρμόζονται Πρωτόκολλα και περιορισμοί τόσο για τις παραπομπές όσο και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων».

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ μόνο όταν τις έχουν πραγματικά ανάγκη, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο.

Τέλος είπε ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, αφού έχει πλήρη επίγνωση πως υπάρχουν αρκετά ακόμα που χρειάζεται να γίνουν, ώστε το Σύστημα να αποδώσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό που να ικανοποιεί όλους. «Το νερό έχει μπει στο αυλάκι και πλέον έχουμε όλοι ευθύνη να διατηρήσουμε τη συνεχή ροή του», είπε.

Γιατροί με μειωμένο αριθμό ασθενών

Κληθείς να πει εάν με βάση την εικόνα, που υπάρχει από τις πρώτες μέρες, υπάρχει εξισορρόπηση ανάμεσα στους ιατρούς του δημοσίου με εκείνους του ιδιωτικού τομέα ως προς τον αριθμό δικαιούχων που ενέγραψαν στους καταλόγους τους (π.χ. ορισμένοι ενέγραψαν 100 άτομα ενώ άλλοι 2.500) και ερωτηθείς εάν αυτή η κατάσταση είναι αποδεκτή από πλευράς Υπουργείου και ΟΑΥ, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι δεν είναι θέμα αποδεκτού ή όχι από το Υπουργείο ή τον ΟΑΥ, αλλά «είναι θέμα του ΟΚΥπΥ και σίγουρα όχι θέμα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας».

«Ο ΟΑΥ συμβάλλεται με γιατρούς και ο κάθε δικαιούχος έχει την ελεύθερη επιλογή να εγγραφεί στον ιατρό της αρεσκείας του. Αυτή η ανισότητα υπήρχε. Τις τελευταίες ωστόσο μέρες παρατηρείται μια αυξημένη εγγραφή δικαιούχων σε γιατρούς του ΟΚΥπΥ, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας ξενίζει. Ο καθένας έχει την επιλογή του γιατρού της αρεσκείας του, άρα μπορεί κάποιοι να έχουν εγγράψει περισσότερους από άλλους. Αυτό, όμως, συμβαίνει και με γιατρούς του ιδιωτικού τομέα», είπε.
 
Σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα αξιολόγησης των γιατρών που έχουν μειωμένο αριθμό ασθενών, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν προκύπτει θέμα αξιολόγησης των γιατρών που δεν έχουν εγγράψει μεγάλο αριθμό, για να σημειώσει ότι «αξιολόγηση των γιατρών θα γίνεται στο ευρύτερο πλαίσιο αξιολόγησης και κάποιος γιατρός δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τον αριθμό των ασθενών που έγραψε».

«Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που συντρέχουν στο να μην καταφέρει κάποιος να εγγράψει τον συγκεκριμένο αριθμό. Για παράδειγμα, κάποιοι γιατροί -και μιλώ για τους Παιδίατρους τουλάχιστον στα δημόσια- εκτελούν και ενδονοσοκομειακά καθήκοντα, άρα είναι λιγότερες οι ώρες που έχουν να αφιερώσουν για εξωνοσοκομειακά και να εξυπηρετούν κόσμο. Έχοντας υπόψη αυτό, έχουν εγγράψει λιγότερους ασθενείς», ανέφερε.
  
Ερωτηθείς εάν οι υφιστάμενες ανάγκες καλύπτονται από τους ιατρούς που έχουν συμβληθεί μέχρι τώρα, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται όπως θα το θέλαμε.

«Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που είχαμε εντοπίσει, αλλά το Σύστημα ήδη διανύει τον πρώτο μήνα λειτουργίας του και είναι και άδικο να γίνεται οποιαδήποτε κριτική με βάση τον πρώτο μήνα, όσον αφορά τους αριθμούς των Ειδικών Ιατρών. Ένα Σύστημα που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί τους ασθενείς για τα επόμενα χρόνια και ξέρουμε και αναμένουμε ότι θα ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Τονίζουμε συνέχεια ότι χρήζει βελτίωσης. Έχω αναφέρει ότι ήδη έχουν γίνει δύο αναβαθμίσεις, ο κατάλογος δραστηριοτήτων των Ειδικών έχει αναβαθμιστεί τρεις φορές μέχρι τώρα. Άρα καλούμε και τους Ειδικούς Ιατρούς να αξιολογήσουν τα οικονομικά δεδομένα που είναι πάρα πολύ καλά πλέον για να αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στο Σύστημα ή όχι», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Σε άλλη ερώτηση εάν τίθεται θέμα επιβίωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεδομένου ότι έχει μειωθεί αισθητά η προσέλευση του κόσμου σε αυτά, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι προς το παρόν δεν προκύπτει τέτοιο ζήτημα.

Όπως είπε «θα υπάρχει θέμα επιβίωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και λυπούμαι που το λέω εάν δεν υπάρξει αλλαγή κουλτούρας στα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού αντιλαμβάνεστε ότι η αυτονόμηση για να δουλέψει χρειάζεται αλλαγή εταιρικής κουλτούρας, η οποία εφαρμόζεται από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια, και αναφέρομαι σε όλους τους εργαζόμενους».

Και όλοι, συνέχισε, «οφείλουν να αγκαλιάσουν, να αντιληφθούν τις ευθύνες τους, να αντιληφθούν ότι πλέον λειτουργούμε όλοι σε περιβάλλον ανταγωνισμού και έτσι οφείλουμε να συμπεριφερθούμε. Πρέπει να αλλάξουν κάποιες συμπεριφορές και σε αυτό έχουν ρόλο να επιτελέσουν και οι συντεχνίες των εργαζομένων, όχι μόνο οι διοικήσεις. Έχουμε ρόλο όλοι μας να επιτελέσουμε σε αυτό και πρέπει όλοι να αντιληφθούμε τις νέες συνθήκες εργασίας και το νέο εργασιακό περιβάλλον», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΗΦ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:49

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες στο ίδιο περίπτερο στη Χλώρακα
17:25
Δυνατή προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 9 μήνες, λέει η Κομισιόν
17:18
Καθορισμός νομοσχεδίου για τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών
17:13
Στόχος η κάλυψη της Κύπρου σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων, μέχρι το 2026
17:05
Τμήμα Μετεωρολογία 3ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
16:24
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
16:11
Υπό κράτηση δύο άτομα για υποβοήθηση παράτυπων μεταναστών
15:41
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
15:30
Εντός Ιουλίου η αναδόμηση πρώτων πολυκατοικιών στο πλαίσιο «κτίΖΩ» (Βίντεο)
14:34
Τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιβεβαιώνει Αναλογιστική Μελέτη (Βίντεο)
14:12
Επαναρχίζουν τον Μάιο τα δρομολόγια Κύπρου - Ελλάδας
13:48
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
13:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.