Το 25% του πληθυσμού στην Κύπρο πάσχει από υπέρταση

Σύμφωνα με στοιχεία στην Κύπρο το 25% του πληθυσμού πάσχει από υπέρταση, δηλαδή 1 στους 4 είναι υπερτασικός ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς 1 στους 2 παρουσιάζει υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης η Καρδιολογική Εταιρεία. διεξάγει εκστρατεία διαφώτισης με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της υπέρτασης και πραγματοποίησε σήμερα εκδήλωση σε εμπορικό κέντρο στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από καρδιολόγους για τις σοβαρές παθολογικές επιπλοκές που προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν σε δωρεάν μέτρηση της πίεσης. Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε εμπορικό κέντρο της Λεμεσού.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της Εκστρατείας Διαφώτισης ορίσθηκε ο Δρ. Νίκος Καρπέττας, Καρδιολόγος, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Αποκατάστασης της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου.

«Σύμφωνα με στοιχεία στην Κύπρο το 25% του πληθυσμού πάσχει από υπέρταση, δηλαδή 1 στους 4 είναι υπερτασικός, ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς 1 στους 2 παρουσιάζει υψηλή αρτηριακή πίεση. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει, με αποτέλεσμα να μη ρυθμίζει την πίεση του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Σύμφωνα με τους καρδιολόγους η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους σημαντικότερους και συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα του μυοκαρδίου», προστίθεται.

Σημειώνεται επίσης ότι στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταδεικνύουν ότι, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από υπέρταση, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025, ενώ 7,6 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση

Το πρώτο μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, αναφέρεται, είναι να εντοπισθούν τα άτομα που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση και δεν το γνωρίζουν και ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί είναι με τη μέτρηση της πίεσης.

Αφού διαγνωστεί η υπέρταση, προστίθεται, το δεύτερο μεγάλο βήμα όπως επισημαίνουν οι καρδιολόγοι, είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της, η οποία επιτυγχάνεται με την υγιεινή ζωή, τη σωστή διατροφή, τη σωματική άσκηση, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του στρες και τη διακοπή του καπνίσματος και την φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.