Γιέρκι Κατάινεν: Εμβολιασμός- Ώρα να αντιταχθούμε στην παραπληροφόρηση!

"Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μέτρα δημόσιας υγείας μέχρι σήμερα. Τα εμβόλια όχι μόνο προλαμβάνουν πολλές ασθένειες και σώζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά μειώνουν και τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Εδώ και δύο αιώνες έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κομσιόν Κατάινεν, με αφορμή την παρουσίαση αποτελεσμάτων του ευρωβαρόμετρου σύμφωνα με τα οποία ένας χαμηλός, αλλά ανησυχητικός αριθμός Ευρωπαίων έχει ενδώσει στην παραπληροφόρηση και τη συνωμοσιολογία γύρω από τον εμβολιασμό.

"Αυτό είναι γεγονός και όχι άποψη", σημειώνει ο Γ.Κατάινεν και προειδοποιεί ότι "δυστυχώς, όσοι παρακολουθούμε τις ειδήσεις έχουμε δει τα τελευταία χρόνια συγκλονιστικούς τίτλους για την αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, κρουσμάτων που είχαν σοβαρές συνέπειες για την υγεία και μερικές φορές οδήγησαν σε θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί."

"Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία εφέτος. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη στην επιστήμη έχει διαβρωθεί; Έχουμε καλά νέα σχετικά μ` αυτό: το πρώτο Ευρωβαρόμετρο σχετικά με τη στάση απέναντι στον εμβολιασμό, που δημοσιεύτηκε σήμερα, έδειξε ότι το 85% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι ο εμβολιασμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των λοιμωδών ασθενειών και την προστασία της υγείας όλων μας", καταγράφει ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν.

"Η συλλογική ανοσία είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για όσους έχουν ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να εμβολιαστούν", σημειώνει. "Τα παιδιά που έχουν επιβιώσει από καρκίνο, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να εκτίθενται σε κίνδυνο επειδή κάποιος συνομήλικός τους δεν έχει εμβολιαστεί", ξεκαθαρίζει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Το Ευρωβαρόμετρο έδειξε επίσης ότι περίπου οι μισοί από τους πολίτες της ΕΕ έχουν εμβολιαστεί την τελευταία πενταετία και ότι η μεγάλη πλειονότητα (79%) συμβουλεύεται και εμπιστεύεται επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να βρίσκει πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς, στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η πρωτοβουλία της Κομισιόν μαζί με τον Συνασπισμό Εργαζομένων Υγειονομικής Περίθαλψης, είναι προς σωστή κατεύθυνση για την αποτελεσματική βελτίωση της πληροφόρησης των πολιτών.

"Αυτό ήταν μόνο το πρώτο από τα αποτελέσματα της πρόσφατης σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, και θα ακολουθήσουν και άλλα", αναφέρει ο Αντιπρόεδρος.

Σημειώνει ωστόσο και τις ανησυχητικές διαπιστώσεις πως το 48% των Ευρωπαίων πιστεύει, εσφαλμένα, ότι τα εμβόλια προκαλούν συχνά σοβαρές παρενέργειες και το 38% πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν τις ασθένειες ενάντια στις οποίες προστατεύουν.

"Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ακόμα μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια", προειδοποιεί ο Γ.Κατάινεν.

"Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την ενισχυμένη συνεργασία για την καταπολέμηση των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, και ανακοινώνω με χαρά ότι η Επιτροπή και η ΠΟΥ θα διοργανώσουν μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 στις Βρυξέλλες", ανακοινώνει και σημειώνει ότι "πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα πολιτικής υποστήριξης υπέρ των οφελών του εμβολιασμού, της σημασίας των ερευνών για καλύτερα εμβόλια, και της ανάγκης εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια για όλους".

"Τέλος, εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η καθολική σύμπνοια και η αποφασιστική δράση μας ενάντια στην παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια: ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να πληροφορήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για ένα απλό πράγμα: τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά", καταλήγει στο μήνυμά του.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι επικίνδυνοι απατεώνες, δρουν για χρόνια στο εσωτερικό των Κρατών Μελών και διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις γύρω από τον εμβολιασμό. Σε πολλά Κράτη Μέλη τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν γίνει και σε τηλεοπτικές εκπομπές, από τηλεπωλητές, κυρίως συνωμοσιολογικών βιβλίων και διασπείρονται ταχύτατα μέσω του διαδικτύου. Παρά τις εκκλήσεις των ιατρικών συλλόγων στις περισσότερες περιπτώσεις οι επικίνδυνοι αυτοί εγκληματίες συνεχίζουν τη δράση τους, αναφέρουν κοινοτικές πηγές. Προ μηνών, ο αρμόδιος για την υγεία Επίτροπος Ανδριουκάτις, μιλώντας στο ΚΥΠΕ αναγνώρισε σύνδεση των δραστών αυτών με ρωσικής προέλευσης εκστρατείες παραπληροφόρησης. Πράγματι, αρμόδιες για την αναγνώριση και την καταστολή της παραπληροφόρησης πηγές της Κομισιόν έχουν ενημερώσει το ΚΥΠΕ, ότι έχουν εντοπιστεί "φάρμες" από "τρολ" που διασπείρουν τις συγκεκριμένες ψευδείς και επικίνδυνες πληροφορίες. Οι δράστες συχνά χρησιμοποιούν παλαιότερες ψεύτικες ιστορίες, που ξεκίνησαν από ακραίες παραθρησκευτικές ομάδες στις ΗΠΑ και περιέχουν ψευδείς ισχυρισμούς σε σχέση με τα εμβόλια, ιατρούς με τάχα αποκαλύψεις και λεπτομέρειες αστυνομικού θρίλερ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα περιστατικά που αναπαράγουν οι συνωμοσιολόγοι δεν έχει βάση, παρόλα αυτά όμως επανεμφανίζονται συνεχώς και με συγκεκριμένη περιοδικότητα σε ιστοσελίδες αμφίβολης προέλευσης, αναφέρουν πηγές της ΕΕ στο ΚΥΠΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:58

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.