Ψηφίστηκε το νομικό πλαίσιο για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το νομικό πλαίσιο για την καλλιέργεια και διάθεση σπόρων κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς έρευνας, που προβλέπει την εισαγωγή σπόρων αφού προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογίες επί των κυβερνητικών νομοθετημάτων. Το πλαίσιο των νομοθετημάτων προβλέπει επίσης διοικητικές ποινές για τους παραβάτες.

Τροπολογίες του ΔΗΚΟ που υπερψηφίστηκαν αύξησαν το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την έκδοση άδειας παραγωγού κάνναβης από τις 15.000, που προέβλεπε ο κατατεθείς κανονισμός, στο μισό εκατομμύριο και του ετήσιου τέλους για την άδεια παραγωγού από τις 2.000 που προέβλεπε ο κανονισμός στις 30.000 ευρώ. Επίσης με τροπολογία του ΔΗΚΟ αυξήθηκε και ο αριθμός των αδειών από 2 που προέβλεπε ο κανονισμός σε 3.

Υπερψηφίστηκαν επίσης τροπολογίες που κατέθεσαν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι είναι η νομοθεσία που ανοίγει το δρόμο για πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη αποτελεί σημαντική επιτυχία για τους ασθενείς.

Ανακοίνωση ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

«Θεωρούμε την ψήφιση των τροπολογιών που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και αφορούσαν κυρίως τα δικαιώματα των ασθενών.
Η κ. Αλεξία Σακαδάκη, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος, δήλωσε μεταξύ άλλων «ελπίζουμε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για να βρουν ανακούφιση οι εκατοντάδες ασθενείς που επιζητούν εναλλακτική, μη χημική διαχείριση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Παρόλο που είχαμε προτείνει πολύ περισσότερες βελτιώσεις στην εν λόγω νομοθεσία, έστω και με αυτό τον συμβιβασμό θεωρούμε ότι ανοίγει ο δρόμος για την ιατρική κάνναβη στην Κύπρο».

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2014 είχαμε ξεκινήσει εκστρατεία για την αποδαιμονοποίηση της κάνναβης. Μιλήσαμε πρώτοι για την κλωστική και ιατρική κάνναβη. Οργανώσαμε ημερίδες με ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό. Εγγράψαμε θέμα προς συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Πήγαμε σε όλη τη Κύπρο και εξηγήσαμε τα θετικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς από τη χρήση της ιατρικής κάνναβης.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η ψήφιση από την ολομέλεια της νομοθεσίας με την προσθήκη των οικολογικών τροπολογιών, μια επιτυχία για το οικολογικό κίνημα της Κύπρου παρά τις πρόνοιες που ευνοούν τα μεγάλα φαρμακευτικά συμφέροντα στο τομέα της παραγωγής ιατρικής κάνναβης. Η σημαντική αυτή εξέλιξη θα βοηθήσει στην αποδαιμονοποίηση της κάνναβης.

Τα σοβαρά οφέλη από την ιατρική χρήση κάνναβης στηρίζει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Με ψήφισμά στην ολομέλεια του ΕΚ, το οποίο υιοθετήθηκε την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές να διαχωρίσουν ξεκάθαρα τη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς από τις υπόλοιπες χρήσεις. Το ψήφισμα προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν νομοθετικά, οικονομικά και πολιτισμικά εμπόδια, τα οποία επιβαρύνουν την επιστημονική έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς επίσης και να τη χρηματοδοτήσουν κατάλληλα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν καλύτερη πληροφόρηση στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου σχετικά με τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης.

Η ΕΕ επίσης, καλείται να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την έρευνα και να ενθαρρύνει την καινοτομία όσον αφορά επιστημονικά προγράμματα για την φαρμακευτική κάνναβη.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και στα υπόλοιπα κόμματα που στήριξαν τις περισσότερες τροπολογίες μας και έδωσαν με την ψήφο τους μια καλύτερη προοπτική για τους ασθενείς. Δυστυχώς είδαμε για άλλη μια φορά να στήνετε ένα ιδιότυπο μέτωπο με κοινές θέσεις που δαιμονοποιούν την κάνναβη από ιδεολογικά αλλοπρόσαλλες δυνάμεις πχ ΕΛΑΜ-ΑΚΕΛ»

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:27

Τελευταιες Ειδησεις

07 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 7 Μαΐου 2024
21:35
Ουάσινγκτον: Αντίθετη σε μια ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα
20:46
Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας απέχει μακράν από τις απαιτήσεις του Ισραήλ
20:36
Ανθρωπιστική παύση αμέσως ζητούν τα κράτη μέλη της ΕΕ
19:17
Νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας ο Τζον Σουίνι
19:09
Γεωργία , θα σε θυμόμαστε για πάντα
18:52
Απόψε ο πρώτος ημιτελικός της Eurovision
17:41
Νέα προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
17:33
Η Ουκρανία λέει ότι απέτρεψε ρωσικό σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι
16:27
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 7/5/2024
16:13
Περισσότεροι από 34.000 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
15:47
Χαρτσιώτης: Η αστυνομία δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες και σε γονείς (ΒΙΝΤΕΟ)
13:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.