Τηλεόραση - αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει την καθιστική συμπεριφορά ως παράγοντα που συμβάλλει στη δραματική αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου (CRC) σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Η μελέτη εξέτασε ειδικά τον χρόνο τηλεθέασης και τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όπως αναφέρουν, η συχνότητα εμφάνισής του έχει αυξηθεί δραματικά μεταξύ των ηλικιών 20 έως 49 ετών στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και την Ασία.
Η πρώιμη έναρξη του καρκίνου του παχέος εντέρου τυπικά διαγιγνώσκεται  σε πιο προχωρημένο στάδιο και η αύξηση των διαγνώσεων αυτών οδήγησε την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου πρόσφατα να προτείνει, η εξέταση πρώιμης διάγνωσης να ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών αντί των 50 ετών.
Στη νέα μελέτη, ο Long Nguyen (Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ) και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν τους χρόνους τηλεθέασης και τις άλλες καθιστικές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής μεταξύ 89.278 Αμερικανών γυναικών. Τα άτομα ήταν ηλικίας μεταξύ 25 και 42 ετών στην αρχή της μελέτης, το 1991 και παρακολουθήθηκαν για 22 χρόνια.
Όπως αναφέρθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JNCI Cancer Spectrum», 118 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των δύο δεκαετιών.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο μία ώρα παρακολούθησης της τηλεόρασης ανά ημέρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεοεμφανιζόμενου καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 12%, ποσοστό που αυξήθηκε σε ένα εκπληκτικό 70% όταν οι γυναίκες παρακολούθησαν τηλεόραση για δύο ή περισσότερες ώρες την ημέρα. Η σύνδεση αυτή παρέμεινε ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η άσκηση και ο ΔΜΣ.
Σύμφωνα με την Yin Cao, συγγραφέα της μελέτης, το γεγονός ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ και τη σωματική δραστηριότητα υποδηλώνει ότι η καθιστική ζωή μπορεί να είναι ένας εντελώς διαφορετικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Επεσήμανε δε, ότι η μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα της παρακολούθησης της τηλεόρασης, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο μείωσης  του κινδύνου.
Σύμφωνα με την Cao,  στοχοθετημένη αναγνώριση των ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι εξαιρετικά σημαντική για να συμβάλει στην άμβλυνση αυτού του αυξανόμενου φόρτου. Η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο και οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από τον έγκαιρο έλεγχο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:33

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.