Μελέτη στεφανιαίας νόσου διενήργησε η Καρδιολογική Κλινική του ΓΝ Πάφου

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μελέτης της στεφανιαίας νόσου που διενεργήθηκε στη Καρδιολογική κλινική του ΓΝ Πάφου μεταξύ Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου Δρ. Ιωσήφ Μουτήρη.

Στη Μελέτη, προστίθεται στην ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν σε συνέδριο στο εξωτερικό, συμμετείχαν όλοι οι καρδιολόγοι της Κλινικής. Όπως αναφέρεται, συνολικά μελετήθηκαν 429 διαδοχικοί ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου, αγγειοπλαστικής των στεφανιαίων ή αορτοστεφανιαίας εγχείρησης. Η μέση ηλικία ήταν τα 68 χρόνια. Ποσοστό 82% ήταν άνδρες.

Αναφερόμενος σε κάποια αποτελέσματα ο κ. Μουτήρης είπε πως το 23% των μελετηθέντων ανέφεραν πως συνεχίζουν το κάπνισμα και μετά το καρδιακό συμβάν. Το 34% των ασθενών απήντησαν πως ακολουθούν καθημερινό πρόγραμμα άσκησης με τη μορφή συνεχούς βαδίσματος για 30-60 λεπτά. Υγιεινή διατροφή κατόπιν συμβουλής από κλινικό διαιτολόγο ακολουθεί μόνο το 16% των μελετηθέντων ασθενών.

Κατά την εξέταση διαπιστώθηκε πως ποσοστό 35% είχαν δείκτη μάζας-σώματος μεγαλύτερο από 30, συνεπώς ήταν παχύσαρκοι.
Αξιοσημείωτο είναι πως φυσιολογικό δείκτη είχε μόνο το 13% των ασθενών. Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε πως στο 26% των ασθενών η χοληστερόλη ήταν αυξημένη, δηλαδή περισσότερη από 190mg. Στην υποομάδα των διαβητικών, όπου το ανώτερο επιθυμητό επίπεδο χοληστερόλης είναι τα 175mg, το ποσοστό των ασθενών με αυξημένα επίπεδα ανέρχεται στο 38%.

Τιμές συστολικής πίεσης ίσες ή μεγαλύτερες από 140mmHg, παρατηρήθηκαν στη διάρκεια της εξέτασης στο 44% των ασθενών. Στην ομάδα των διαβητικών, που ανήλθε στο 33% των συμμετεχόντων, παρατηρήθηκε ότι ποσοστό 17% είχε γλυκοζυλιόμενη αιμοσφαιρίνη μεγαλύτερη από 6.2%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα παρατηρήθηκε επίσης πως ποσοστό 7% στην ομάδα των διαβητικών στεφανιαίων ασθενών, είχε επηρεασμένη τη νεφρική λειτουργία, σε βιοχημικό επίπεδο. Μελετήθηκαν επίσης, το ινωδογόνο, η CRP και η ομοκυστείνη, που αποτελούν δείκτες φλεγμονής αλλά και προγνωστικούς δείκτες για νέα καρδιαγγειακά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:58

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.