Για ΓεΣΥ ενημέρωσε την Επ. Υγείας ο αρμόδιος Υπουργός

Για την πορεία υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Υγείας της Βουλής ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με τα παραδοτέα και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν.

«Δεν παρατηρείται οποιαδήποτε καθυστέρηση και προχωρούμε με την εφαρμογή της 1ης Φάσης του ΓεΣΥ, που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την 1η Ιουνίου 2019», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Σε σχέση με τη διαδικασία για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Επιτροπή Υγείας της Βουλής για τα βήματα που έχουν ήδη γίνει και αφορούν στην προκήρυξη των πρώτων 17 θέσεων για τα διευθυντικά στελέχη.

Όπως είπε «επίκειται η πρόσληψη του Εκτελεστικού και του Οικονομικού Διευθυντή τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα ακολουθήσουν και οι επόμενες διευθυντικές θέσεις», για να προσθέσει ότι «από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργοδοτούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια θα αποσπαστούν πλέον στον αυτόνομο οργανισμό και θα έχουν πλέον το δικαίωμα είτε να μείνουν αποσπασμένοι είτε να επιλέξουν τα ιδιωτικά συμβόλαια που θα τους έχουν ήδη προσφερθεί».

Πρόσθεσε πως μέρος των ενεργειών της αυτονόμησης αποτελεί η συμπλεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας. Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως με την επέκταση του ωραρίου στο Κέντρο Υγείας Καϊμακλίου από τις 2 Οκτωβρίου, λειτουργούν πλέον τις απογευματινές ώρες και τα Σάββατα συνολικά πέντε Κέντρα Υγείας στην Αστική Λευκωσία.

«Αυτός ο σχεδιασμός γίνεται στο πλαίσιο της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, για να δείξουμε στους Κύπριους ασθενείς τι μπορούμε να προσφέρουμε σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Και επίσης είναι μια ενέργεια που θα αποσυμφορήσει τουλάχιστον την Λευκωσία, τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών το απόγευμα», συμπλήρωσε.

Αναφορικά στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2019, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «είναι ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα ετών», για να προσθέσει πως «στον προϋπολογισμό αυτό προβλέπεται τριπλασιασμός των κονδυλίων για εξοπλισμούς, καθώς και επίσης και επιπλέον για φροντιστές υγείας -που είναι η νέα θέση όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό- και διοικητικό προσωπικό, καθώς και κάποιες θέσεις γιατρών, ούτως ώστε εάν κρίνει ο αυτόνομος οργανισμός ότι χρειάζονται να προχωρήσουν με αυτές τις προσλήψεις, να προχωρήσουν εντός του 2019, να έχουν τα κονδύλια διαθέσιμα».

Σημείωσε ακόμα ότι έγινε μια πολύ καλή συζήτηση με τα μέλη της Επιτροπής και ανταλλάγηκαν απόψεις, ενώ συμφωνήθηκε όπως η ενημέρωση γίνεται σε πιο τακτικά χρονικά διαστήματα, ενόψει και της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, εάν οι γιατροί, δεδομένων των ενστάσεων που εκφράζουν, θα πειστούν να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι οι διαβουλεύσεις με τον ΠΙΣ γίνονται από τον ΟΑΥ.

«Το Υπουργείο», συνέχισε, «βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέχει οποιαδήποτε διευκόλυνση κρίνουν τα δύο μέρη απαραίτητη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έντονη διαβούλευση μεταξύ γιατρών και ΟΑΥ και η πρόθεση είναι οι διαφορές να γεφυρωθούν. Θεωρούμε ότι τα οικονομικά δεδομένα όπως έχουν προταθεί αυτή τη στιγμή στους γιατρούς είναι ικανοποιητικά», είπε.

Σημείωσε ακόμα πως «επαφίεται πλέον στους γιατρούς να ενημερωθούν σωστά», προσθέτοντας ότι ακόμα βρίσκονται σε διαβούλευση και διαφοροποιήσεις μπορούν να γίνουν.

Συνέχισε λέγοντας: «Ακόμα όμως και με τη μορφή που είναι τώρα, είναι ικανοποιητικά για να προσελκύσουν τον αριθμό των γιατρών που χρειάζεται για να ξεκινήσει το Σχέδιο. Αλλά δεν είναι τα τελικά. Υπάρχει μια διαβούλευση σε εξέλιξη, να περιμένουμε τους επόμενους 2-3 μήνες να ολοκληρωθεί και να δούμε την τελική αποζημίωση που αφορά τους γιατρούς».

Επιπλέον, ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ετοιμάστηκε και στάλθηκε στον ΠΙΣ μια άσκηση για το τι αμείβονται ανά ειδικότητα -και έχει σταλεί για 29 ειδικότητες εκτός από δύο στον ΠΙΣ και φαντάζομαι έχει κοινοποιηθεί και στις επιστημονικές Εταιρείες- κατά μέσο όρο σε υφιστάμενο περιβάλλον και τι θα λαμβάνουν σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

«Φαίνεται μέσα από αυτή την άσκηση ότι σε περιβάλλον ΓεΣΥ όλες οι ειδικότητες θα λαμβάνουν είτε τα ίδια είτε ελαφρώς αυξημένες απολαβές σε περιβάλλον ΓεΣΥ, το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό», τόνισε.

Σε ερώτηση εάν μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το Υπουργείο Υγείας θα στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια και τους ασθενείς, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το ίδιο το Υπουργείο έχει αναγνωρίσει προ καιρού ότι το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας έχει κλείσει τον κύκλο του.

«Προβλήματα υπάρχουν. Και επειδή υπάρχουν προβλήματα με την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ θα λυθούν αυτά τα προβλήματα. Μέχρι τότε, οφείλουμε και ως Κυβέρνηση, να παίρνουμε μέτρα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του Κύπριου ασθενή. Τους τελευταίους μήνες, τον τελευταίο 1,5 χρόνο, έχουμε προσλάβει 50 επιπλέον ιατρούς στον δημόσιο και έχουν εγκριθεί δύο σχέδια, τα οποία έχουν βελτιώσει κατά πολύ τις λίστες αναμονής -κατ’ ακρίβειαν ο στόχος είναι να μηδενιστούν οι λίστες αναμονής- και η παραγωγικότητα στα δημόσια νοσηλευτήρια», είπε.

Ενδεικτικά, ο κ. Ιωάννου ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι για το 1ο εξάμηνο του 2018, έχουν παραπεμφθεί στον ιδιωτικό τομέα για διαγνωστικές εξετάσεις ή εγχειρήσεις 22.000 περιστατικά, προσθέτοντας ότι «κατόπιν συνεννόησης και ήταν και αίτημα των γιατρών του δημοσίου, από τα τέλη του 2017, διενεργούνται υπερωριακά το απόγευμα, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τις υποδομές μας περισσότερες ώρες και να αυξηθεί η παραγωγικότητα, και εξωτερικά ιατρεία το απόγευμα».

Επίσης, είπε ότι έχουν διενεργηθεί σχεδόν 5.000 επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια και 9.000 ασθενείς έχουν περάσει από εξωτερικά ιατρεία το απόγευμα.

«Αυτό αντιλαμβάνεστε έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Αλλά ό,τι κι αν κάνουμε, υπάρχει το δεδομένο πρόβλημα ότι το 70% του κόσμου είναι δικαιούχοι των δημοσίων νοσηλευτηρίων και έχουμε το 50% των υποδομών. Επομένως, αυτό το πρόβλημα της ανισορροπίας μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς, παρά τα μέτρα που παίρνουμε, θα λυθεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ που θα αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου, υποστήριξε ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητεί την ύπαρξη προβλημάτων, ωστόσο, κατά τον ίδιο, «ακούγονται υπερβολές σε καθημερινή βάση από κάποιους, που θέλουν να αμφισβητούν κάθε ενέργεια εξέλιξης, είναι εκτός πραγματικότητας και στοχεύουν αλλού».

«Είχαμε επίσημη διαβεβαίωση από τον Υπουργό Υγείας για την εξελικτική πορεία, η οποία είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και εντός των πλαισίων, όπως αυτά προβλέπονται θεσμικών ή και άλλων. Αυτή τη στιγμή προχωρεί κανονικά η διαδικασία», είπε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, εξέφρασε την  αγωνία και ανησυχία του κόμματος του για την υλοποίηση του ΓΕΣΥ, αναφέροντας ότι «καραδοκούν Λαιστρυγόνες και αρπακτικά, ώστε να ναυαγήσει αυτή η προσπάθεια».

Την ίδια ώρα ο κ. Γεωργίου εξέφρασε αγωνία για την πορεία των κρατικών νοσηλευτηρίων εντός του περιβάλλοντος του Σχεδίου Υγείας, φέρνοντας συγκεκριμένο παράδειγμα το νοσοκομείο Λεμεσού.

Όπως λέχθηκε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, το Υπουργείο είχε εξασφαλίσει μελέτη για τις ανάγκες, που θα απαιτηθούν στο Νοσοκομείου Λεμεσού εντός του Σχεδίου Υγείας.

Κατέληξαν, είπε, ότι χρειάζεται να οικοδομηθεί άλλο ενάμιση Νοσοκομείο και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο προχωρεί σε νέα μελέτη. «Δυστυχώς», σημείωσε, «δεν μπορεί να οικοδομηθεί υγεία σε κοντέινερ και διαδρόμους».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε πως το κόμμα του διαβεβαίωσε τον  Υπουργό Υγείας  ότι θα σταθεί δίπλα και μπροστά, έτσι ώστε αυτό το μεγάλο επίτευγμα του κυπριακού λαού, που ψηφίστηκε πέρσι από ολόκληρη τη Βουλή να τύχει εφαρμογής.

«Ως ΔΗΚΟ θα σταθούμε δίπλα και μπροστά ώστε να προσφέρουμε αυτό το αγαθό σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι  ενώ θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η αυτονόμηση σε διοικητικό, οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο για να μπορέσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να ανταποκριθούν στα πλαίσια του ανταγωνισμού, πλέον αυτή η αρχή εγκαταλείπεται.

Υπέδειξε πως θα χαθεί πολύτιμος χρόνος στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων εντός του Σχεδίου Υγείας, κάτι που θα τα θέσει σε μειονεκτική θέση απέναντι στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, είπε πως δεν υπήρξε συγκροτημένη μελέτη για όλο το δημόσιο τομέα, για τις κλινικές, το προσωπικό και τον εξοπλισμό που απαιτούνται, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:24

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.