Κράτησε το φτέρνισμα και προκάλεσε ρήξη λάρυγγα

Καταπιέζοντας το φτέρνισμα με το να κρατάμε σφιχτά κλειστά την μύτη και το στόμα μας κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε οργανικές βλάβες, προειδοποιούν οι γιατροί.

Οι γιατροί επικαλούνται την περίπτωση ενός 34χρονου, ο οποίος τραυμάτισε σοβαρά τον λάρυγγά του στην προσπάθειά του να κρατήσει ένα δυνατό φτέρνισμα.
Γιατροί στο Λέστερ της Αγγλίας, ανακοίνωσαν ότι ο Βρετανός, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, προκάλεσε ρήξη λάρυγγα και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.
Όπως προειδοποιούν σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Case Reports, "εγκλωβίζοντας" ένα φτέρνισμα μπορούμε να προκαλέσουμε βλάβη στα αυτιά μας (όπως διάτρηση τυμπανικού υμένα) ή ακόμη και ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου.
Τι συνέβη στην περίπτωση του 34χρονου; Η πίεση που δεν εκτονώθηκε με το φτέρνισμα προκάλεσε ρήξη των μαλακών ιστών του λάρυγγα. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι παρότι αυτό είναι ασυνήθιστο και σπάνιο, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.
Ο Βρετανός περιέγραψε ότι ένιωσε "σαν κάτι να πετάγεται" μέσα στον λαιμό του όταν συνέβη αυτό και στη συνέχεια αισθάνθηκε πόνο και δυσκολία στην κατάποση και στην ομιλία.
Όταν τον εξέτασαν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπήρχε οίδημα στον λάρυγγα και γύρω από τον λαιμό του.
Ακτινογραφία αποκάλυψε ότι αέρας εξερχόταν από την τραχεία του προς τον μαλακό ιστό του μέσω της "ρωγμής" που είχε σχηματιστεί.
Ο άνδρας τρεφόταν επί επτά μέρες με σωλήνα ώστε να μπορέσουν να επουλωθούν οι μαλακοί ιστοί. Αφού παρέμεινε επί μια εβδομάδα στο νοσοκομείο επέστρεψε σπίτι του και ανάρρωσε πλήρως.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:06

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Χρίστου: Στις Ευρωεκλογές το ΕΛΑΜ έχει ραντεβού με την ιστορία και το μέλλον
11:41
Βολτ Κύπρου: Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης
11:35
Ευθύνες στο υπουργείο Μεταφορών αποδίδει η Kition Ocean Holdings
11:33
Ρωσία: Πυρκαγιά στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της περιφέρειας Σμολένσκ
11:27
Αύξηση πασχαλινού επιδόματος για χαμηλοσυνταξιούχους
11:04
Με αισιοδοξία προσεγγίζει τις ευρωεκλογές η ΕΔΕΚ
11:00
Ενεργοί Πολίτες: Στόχος η εξασφάλιση ποσοστού 3,6%
09:45
Δυναμικά παρούσα δηλώνει η Αριστερά στις ευρωεκλογές
09:25
Περδίκης: Να ρίξουμε στις Ευρωεκλογές "πράσινο" στο μαύρο
09:21
Υλικό από κλειστά κυκλώματα εξετάζει η Αστυνομία για τον φόνο στη Λακατάμεια
09:12
Ελεγκτική: Να διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος για την Έφορο
09:08
Εντείνεται η αντιπαράθεση Γενικού Ελεγκτή και Εφόρου
09:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.