Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης διεξάγεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, ξεκινώντας μια ετήσια εκστρατεία αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της οστεοπόρωσης και της μεταβολικής οστικής νόσου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης διοργανώνεται από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης. Περιλαμβάνει διάφορες εκστρατείες σε εθνικό επίπεδο από τοπικές κοινωνίες ασθενών με οστεοπόρωση. Οι σημερινές δραστηριότητες εξαπλώνονται σε περισσότερες από 90 χώρες. Σχετικές εκδηλώσεις και εκστρατείες πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια των μηνών που προηγούνται και ακολουθούν την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν τα οστά

Οι τροφές που καταναλώνετε επηρεάζουν την δομή των οστών σας. Μαθαίνοντας για τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και τη συνολική σας υγεία θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές κάθε μέρα.

Δείτε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε ή τουλάχιστον να μειώσετε τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης, καθώς και τι ακριβώς σας προσφέρει η κάθε τροφή, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (National Osteoporosis Foundation – NOF):

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χωρίς λιπαρά γάλα, γιαούρτι και τυρί: Ασβέστιο. Επίσης, μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
  • Σαρδέλες κονσέρβα και σολομός (με τα κόκαλα): Ασβέστιο
  • Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες: Βιταμίνη C
  • Χόρτα, γογγύλια, λάχανο, μπάμιες, κινέζικο λάχανο, πικραλίδα, και μπρόκολο: Ασβέστιο
  • Σπανάκι, τεύτλα, μπάμιες, ντομάτα, αγκινάρες, μπανάνες, πατάτες, γλυκοπατάτες και σταφίδες: Μαγνήσιο
  • Ντομάτα, σταφίδες, πατάτες, σπανάκι, γλυκοπατάτες, παπάγια, πορτοκάλια, χυμός πορτοκαλιού, μπανάνες και δαμάσκηνα: Κάλιο
  • Κόκκινες πιπεριές, πράσινες πιπεριές, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μπρόκολο, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών, παπάγια και ανανάς: Βιταμίνη C
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι, τα γογγύλια και τα λαχανάκια Βρυξελλών: Βιταμίνη Κ

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Μοναδικός υπολογιστής πρόσληψης ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό και την διατήρηση υγιών οστών σε όλες τις ηλικίες. Μάθετε εάν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα ασβεστίου στην καθημερινή σας διατροφή, με την χρήση αυτού του απλού υπολογιστή από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης.

Σημειώσεις:

  • Στο πεδίο “Language” επιλέξτε “Greek”. Έτσι θα δείτε τον υπολογιστή ασβεστίου στα ελληνικά
  • Στο πεδίο “Country” επιλέξτε “Greece”. Έτσι ο υπολογιστής ασβεστίου θα προσαρμόσει το αποτέλεσμα στις κατευθυντήριες γραμμές που ισχύουν για την Ελλάδα
  • Συμπληρώστε τα επόμενα πεδία (Φύλο, Ηλικία και το “εάν είχατε ποτέ διαγνωστεί με οστεοπόρωση ή οστεοπενία")
  • Στον παρακάτω πίνακα, συμπληρώστε τον αριθμό μερίδων που καταναλώνετε ανά εβδομάδα για την κάθε τροφή στην λίστα
  • Στο τέλος, πατήστε “Υπολογισμός πρόσληψης ασβεστίου”

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το αποτέλεσμα του υπολογισμού αποτελεί μία εκτίμηση και όχι μία ακριβή μέτρηση πρόσληψης ασβεστίου. Δεν αναγράφονται όλες οι τροφές που περιέχουν ασβέστιο.

 

Πηγή: iatropedia.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:57

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Πήτερ Στάνο: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.