Από καρκίνο εκτιμάται ότι πεθαίνουν 1,26 εκ. Ευρωπαίοι

Από την ασθένεια του καρκίνου εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους περίπου 1,26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος σημείωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται ότι ένας στους τρεις άνδρες και μια στις τέσσερεις γυναίκες θα νοσήσουν από καρκίνο, προτού φτάσουν στην ηλικία των 75 ετών.

Σε χαιρετισμό του, που απηύθυνε εκ μέρους του η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, στο εργαστήρι επικαιροποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου, ο κ. Παμπορίδης είπε πως το Υπουργείο Υγείας στο θέμα καρκίνος δεν κάνει εκπτώσεις, σημειώνοντας πως πρώτιστος στόχος του είναι να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικής φροντίδας προς τους καρκινοπαθείς σε όλα τα στάδια της ασθένειάς τους.

Όπως ανέφερε «ο καρκίνος θεωρείται σήμερα μια χρόνια ασθένεια και αυτό λόγω των δυνατοτήτων έγκαιρης διάγνωσης που τον ανιχνεύει σε πρώιμα στάδια και λόγω των σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης», προσθέτοντας ότι «με αυτά τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC – International Agency for Research on Cancer) μέσα από μια μακροχρόνια πορεία, κατάληξε στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών το 2008, με την οποία καλούσε τα κράτη μέλη να αναπτύξουν Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια, βασισμένα σε τέσσερις πυλώνες».
 
«Εξέχοντα ρόλο», είπε, «είχε και η καταγραφή των δεδομένων, ως εργαλείο παρακολούθησης των δράσεων. Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και ανέπτυξε το πρώτο στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου».
 
Αναφερόμενος στην Εθνική Επιτροπή για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου, ο κ. Παμπορίδης  είπε πως  διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2010 με όρους εντολής να συμβουλεύει τον Υπουργό Υγείας για θέματα που αφορούν στον καρκίνο, να ετοιμάσει σχέδιο δράσης, βασισμένο στην Εθνική Στρατηγική και, ταυτόχρονα, να έχει και εποπτικό ρόλο για την εφαρμογή της.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή κλήθηκε να προτεραιοποιήσει και να κοστολογήσει τις άμεσες ανάγκες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου και πολλές περιγραφείσες δράσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, για να προσθέσει ότι στο μεταξύ είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται η οικονομική κρίση και κάποια από τα έργα έμειναν σε νηπιακό στάδιο.
 
«Η θητεία της πρώτης Εθνικής Επιτροπής έχει λήξει και σήμερα η νέα Επιτροπή, καλείται να επικαιροποιήσει την πρώτη Εθνική Στρατηγική. Οι εξελίξεις στο θέμα του καρκίνου είναι ραγδαίες. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί δυο κοινές ευρωπαϊκές συμμαχίες για τον καρκίνο και επίκειται μια τρίτη καινοτόμος κοινή δράση», είπε.

Απευθυνόμενος στους τεχνοκράτες που θα συμμετάσχουν στο εργαστήρι επικαιροποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «αυτά τα νέα τεκμηριωμένα δεδομένα καλείστε να συμπεριλάβετε στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο σήμερα, ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε πραγματιστές».
 
«Οι  οικονομικές συνθήκες, αν και καλύτερες, δεν έχουν ομαλοποιηθεί πλήρως για αυτό σας παρακαλώ οι προτεινόμενοι στόχοι να χωριστούν σε μακροπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και άμεσους. Όσον αφορά στην πρόληψη, η συνεργασία μας με άλλες επιτροπές και θεσμούς θα διευκολύνει την κοινή μας προσπάθεια. Άλλωστε, πολλές από τις δράσεις δεν απαιτούν ιδιαίτερο κόστος. Ο συντονισμός και η συλλογικότητα, ο καλύτερος προγραμματισμός και ο έλεγχος, αποτελούν εργαλεία μιας σύγχρονης πανευρωπαϊκής τακτικής σε τέτοιους δύσκολους καιρούς», ανέφερε.
 
Σε ό,τι αφορά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον πυλώνα της αντιμετώπισης του καρκίνου στην Κύπρο, είπε ότι «με τη δημιουργία ιδιωτικών Ογκολογικών Κέντρων, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου οφείλει να κτίσει συνέργειες, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:39

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.