Νόσος του Πάρκινσον ταξιδεύει στο διάστημα

Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, θα διεξαχθεί ένα νέο πείραμα για τη νόσο του Πάρκινσον.

Το πείραμα αποστέλλεται από το ίδρυμα του γνωστού ηθοποιού Μάκλ Τζέι Φοξ, ο οποίος πάσχει από τη νόσο εδώ και χρόνια. Το ίδρυμα διεξάγει έρευνες με στόχο την καταπολέμηση της νόσου, για την οποία δεν έχει ακόμη εξευρεθεί θεραπεία.
Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, το περιβάλλον μικροβαρύτητας  στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επιτρέπει στους κρυστάλλους πρωτεϊνών να αυξάνονται περισσότερο και σε τελειότερα σχήματα από ό,τι στη Γη. Αυτό, βοηθά τους επιστήμονες να διεξάγουν καλύτερες αναλύσεις για μια σημαντική πρωτεΐνη, η οποία εμπλέκεται στην ανάπτυξη της νόσου.
Το περιβάλλον μικροβαρύτητας στο ΔΔΣ είναι ιδανικό για τη διεξαγωγή πειραμάτων. Ο Σταθμός αποτελεί εδώ και δεκαετίες το μοναδικό εργαστήρι ερευνών σε συνθήκες μικροβαρύτητας, όπου εκτελούνται πειράματα σε διάφορους τομείς, όπως η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, η ιατρική, η μετεωρολογία. Εκεί, μελετώνται οι επιπτώσεις της έλλειψης βαρύτητας στην ανθρώπινη υγεία,  καλλιεργούνται λαχανικά, ενώ γίνονται σημαντικές μελέτες για την θεραπεία ασθενειών.
Τα απαραίτητα εργαλεία για το πείραμα θα σταλούν την Κυριακή 13 Αυγούστου με το εμπορικό διαστημόπλοιο  Dragon της εταιρείας SpaceX που ανήκει στον γνωστό δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ.  Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί στο διαστημικό κέντρο Κέννεντι στις ΗΠΑ.
Εκτός από τις μελέτες για τη νόσο του Πάρκινσον, η πτήση θα μεταφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για πείραμα που αφορά την ανάπτυξη πνευμονικού ιστού, για μελέτη της κοσμικής ακτινοβολίας, τη χρήση μικρών δορυφόρων για εντοπισμό σοβαρών φυσικών καταστροφών.  
Το διαστημικό όχημα θα μεταφέρει επίσης απαραίτητες προμήθειες για τους έξι αστροναύτες που επανδρώνουν το Σταθμό.
Στο Σταθμό βρίσκεται και ο γνωστός στην Κύπρο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος Πάολο Νέσπολι. Ο 60χρονος Ιταλός αστροναύτης είχε συνδεθεί ζωντανά πριν ένα χρόνο από τη Γη με μαθητές από επτά αγγλόγλωσσα σχολεία της Κύπρου σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος.
Ο Νέσπολι αναχώρησε για το διάστημα στις 28 Ιουλίου μαζί με άλλους δύο αστροναύτες σε μια αποστολή που ονομάστηκε «Βορέας», από τον θεό του βόρειου ανέμου της ελληνικής μυθολογίας.
Στο ΔΔΣ βρίσκεται και ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης Φιόντορ (Θεόδωρος) Γιουρτσίχιν.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, πριν αναχωρήσει για το διάστημα, ο Ιταλός αστροναύτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργο Δανό, ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία και ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα λιγοστά άτομα που θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αστροναύτη, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αποστολής του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:35

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.