Υπ. Υγείας αντιμέτωπος με γονείς με παιδιά Συγγενών Καρδιοπαθών

Ανησυχίες και προβληματισμοί από γονείς όσον αφορά την υγεία των παιδιών τους, ακούστηκαν σήμερα κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης με την αφορμή της Εβδομάδας Συγγενών Καρδιοπαθειών 7-14 Φεβρουαρίου, στην οποία παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης.

Ο Υπουργός Υγείας ήρθε αντιμέτωπος με την κραυγή απόγνωσης γονιών, των οποίων τα παιδιά τους ενηλικιώθηκαν και που για την αντιμετώπιση της πάθησης τους, δεν υπάρχει αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα, που να τους παρακολουθεί.

Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Γιώργος Γεωργίου, “διαχρονικά παρακολουθούν τα παιδιά, συγκεκριμένη ομάδα γιατρών. Τώρα τα παιδιά ενηλικιώθηκαν. Στην Κύπρο υπάρχει μια ασάφεια όσον αφορά το ποιος θα παρακολουθεί τους ασθενείς, υπάρχει μικρή εμπειρία γιατί πριν από τριάντα χρόνια αυτά τα άτομα δεν επιβίωναν για να χρειάζονται να τους παρακολουθεί κάποιος”.
Τώρα ζουν καλά, είπε, αφού το προσδόκιμο επιβίωσης αυξήθηκε οπότε αναζητούν ποιος θα τους παρακολουθεί και δημιουργήθηκε μια δέσμευση μεταξύ γιατρών και ασθενών που είναι απόλυτα θεμιτή. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι δεν υπάρχει αναγνωρισμένη ειδικότητα αλλά μόνο εμπειρία που συσσωρεύτηκε με το πέρασμα των χρόνων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών Παναγιώτης Ενταφιανός απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας αναφέρθηκε ότι “εκκρεμεί η ανανέωση της συνεργασίας με τους τρεις ιατρούς, οι οποίοι έχουν εμπειρίες στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες από 20-40 χρόνια από το ιατρικό κέντρο “Το Παιδί””.

Ευελπιστούμε είπε στον Υπουργό, ότι στο άμεσο μέλλον θα υλοποιήσετε την υπόσχεση που μας έχετε δώσει διότι δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση αβεβαιότητας με τα σημερινά δεδομένα ως έχουν.

Αναφερθήκατε σε υπόσχεση που έχω δώσει, είπε ο κ. Παμπορίδης σημειώνοντας ότι “είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός και δεν δίνω υποσχέσεις. Σας είχα υποσχεθεί ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου και το κάνω αλλά δεν έχω υποσχεθεί αποτελέσματα να και είμαι βέβαιος ότι θα τα πετύχουμε”.


Ο Υπουργός ανέφερε ότι παλαιότερα, τα πλείστα περιστατικά αποστέλλονταν στο εξωτερικό. Σήμερα, είπε, με αγορά υπηρεσιών από ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων χειρουργών, το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών διεκπεραιώνονται στην Κύπρο ενώ τα τελευταία 4 χρόνια έχουν διεξαχθεί καθετηριασμοί σε περίπου 130 περιστατικά όλοι με εξαιρετικά επιτυχή αποτελέσματα.


Ανέφερε ότι τα επείγοντα περιστατικά, κυρίως νεογνών, παρακολουθούνται κατά την κύηση στο ΝΑΜ ΙΙΙ, γεννιούνται και σταθεροποιούνται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΝΑΜ ΙΙΙ και έπειτα, αν χρειάζεται, διαμετακομίζονται με air ambulance σε Ιατρικό Κέντρο του Ισραήλ.

Με το κέντρο, σημείωσε, διατηρούνται άρτιες σχέσεις, οι γιατροί του επισκέπτονται την Κύπρο και δίνουν δωρεάν ιατρική αξιολόγηση σε πάσχοντες, ως επίσης γίνεται συνεχής ανταλλαγή εμπειριών και ιατρικής γνώσης με τους δύο παιδοκαρδιολόγους του Μακαρείου.

Ανέφερε ότι η άμεση και σωστή παρέμβαση επιτρέπει σε ποσοστό πέραν του 80% των παιδιών αυτών να έχουν μια ομαλή ενηλικίωση, ικανοποιητικό προσδόκιμο επιβίωσης και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Με την εξέλιξη της επιστήμης, είπε ο κ. Παμπορίδης, έχει εξασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο, ακόμα και κατά την ενδομήτριο ζωή, επιτρέποντας σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις θεραπευτική παρέμβαση κατά την περίοδο της κυοφορίας με θετικά αποτελέσματα, σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών και ανακούφιση των οικογενειών τους από πολλές ταλαιπωρίες.

Είπε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει σε εξάμηνη μετεκπαίδευση Ιατρικό Λειτουργό – Καρδιολόγο του ΓΝ Λευκωσίας για να αποκτήσει την εξειδικευμένη εκπαίδευση που απαιτεί η διάγνωση των Συγγενών Καρδιοπαθειών στους εφήβους και ενήλικες, και παράλληλα με τους δύο Παιδοκαρδιολόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο, μελετά, μέσω του Τομέα Αγορών και Προμηθειών, την αγορά υπηρεσιών από ιδιωτικό Κέντρο.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, το Υπουργείο Υγείας μελετά την πιθανότητα αποστολής Ιατρών Καρδιολόγων για συμπλήρωση των γνώσεων τους στις Συγγενείς Καρδιόπαθειες για εφήβους και ενήλικες μια και δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη η εξειδίκευση αυτή.

“Το Υπουργείο Υγείας πάντα στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ποιοτική διαβίωση των συνανθρώπων μας. Η προσπάθειά του είναι διαχρονική και πολυεπίπεδη, συμπλήρωσε.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν 35 διαφορετικές παθήσεις Συγγενών Καρδιοπαθειών και παγκόσμια ανέρχονται στο 0,8-2,5% του πληθυσμού.

Η σχετικά μεγάλη διακύμανση, σημείωσε, οφείλεται σε δύο παράγοντες:

α) Στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και των screening που διενεργούνται στους εν δυνάμει ευάλωτους πληθυσμούς των εφήβων και των νέων. Στην Κύπρο, αυτό γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος που ξεκίνησε το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και άλλους φορείς, με τίτλο «η πρόληψη των συγγενών καρδιοπαθειών και αιφνίδιου θανάτου σε νέους και αθλητές» και-

β) Στην έγκαιρη διάγνωση και βελτίωση της τεχνικής των επεμβατικών μεθόδων, που έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων.

Αυτό φαίνεται, συνέχισε, και από το γεγονός ότι το ποσοστό των διαγνωσμένων ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες τείνει να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, αυξάνοντας έτσι την εμφάνιση της πάθησης κατά σχεδόν άλλο 1% στον γενικό πληθυσμό.

Στην Κύπρο, είπε, εκτιμάται ότι σε κάθε 1000 γεννήσεις 10 νεογνά διαγιγνώσκονται με μια σοβαρής ή πιο απλής μορφής συγγενή καρδιοπάθεια.

“Το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών είναι απλής μορφής και παρακολουθούνται από τους καρδιολόγους σε συστηματική βάση, ενώ όταν κριθεί αναγκαίο αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Ένα 10% των περιστατικών χρήζουν επεμβατικής θεραπείας, κάποιες φορές μάλιστα με πολλές επαναλήψεις σε βάθος χρόνου”, συμπλήρωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:35

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.