Οδηγό για την αντιμετώπιση της καραντίνας και την προστασία της ψυχικής υγείας, εξέδωσε ο ΠΑΣΥΨΥ

Οδηγό βασισμένο σε επιστημονικές έρευνες, με χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καραντίνας και την προστασία της ψυχικής υγείας, ετοίμασε ο Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων (ΠΑΣΥΨΥ), λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας στη ψυχική υγεία.
 
Στον οδηγό με τίτλο «COVID-19: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», ο ΠΑΣΥΨΥ δίνει σειρά συμβουλών κατά της πλήξης, του άγχους, των ανησυχιών και ιδιαίτερα συμβουλές κατά των συγκρούσεων, οι οποίες, όπως αναφέρει, «είναι χρήσιμες κυρίως όσο αφορά τη διαχείριση δυσάρεστων και εντόνων συναισθημάτων που μπορούν να προκύψουν, εξαιτίας του εγκλεισμού και περιορισμού, πριν αυτά κλιμακωθούν και οδηγήσουν σε βίαιες συμπεριφορές».
 
«Η απομόνωση και η καραντίνα στο σπίτι αποτελούν πρωτόγνωρες περιστάσεις, τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν βιώσει ποτέ», αναφέρει.  
 
Προσθέτει ότι «τα μέτρα που λαμβάνονται μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία και να είναι αρκετά στρεσογόνα για τον πληθυσμό που καλείται να τα εφαρμόσει. Υπάρχουν σαφή, επιστημονικά ερευνημένα και αποδεδειγμένα μέτρα συμπεριφοράς, καθώς και ψυχολογικές τακτικές, που μπορούν να κάνουν τη διαχείριση αυτής της δύσκολη στιγμής ευκολότερη».
 
Στον ενημερωτικό οδηγό, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί το κοινό μεταξύ άλλων να διατηρήσει μια καθημερινή ρουτίνα, να σχεδιάσει με ακρίβεια την ημέρα του, να ενημερωθεί σωστά και στοχευμένα, να ανατρέξει στις δυνατότητες και ικανότητες του, να κινεί το σώμα του και να επικοινωνεί με τους φίλους και την οικογένεια του.
 
Όσον αφορά μέτρα κατά του άγχους και της ανησυχίας, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί το κοινό μεταξύ άλλων να αποφύγει τους φοβιστές και να εστιάσει στα θετικά, να πάρει τα συναισθήματά του στα σοβαρά και να μιλήσει για τα συναισθήματά του, να περιορίσει τις σκέψεις του, να κάνει απλές ασκήσεις χαλάρωσης και να θυμάται ότι η κατάσταση είναι προσωρινή.
 
Αναφορικά με μέτρα χειρισμού των παιδιών και εφήβων, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί το κοινό μεταξύ άλλων να καθορίσει με σαφήνεια τα χρονικά πλαίσια, διασφαλίζοντας προσωπικό χρόνο για όλους, να προγραμματίσει από κοινού δραστηριότητες.
 
«Εάν το παιδί σας αναζητά περισσότερη στοργή και φροντίδα απ’ ό,τι συνήθως ανταποκριθείτε στις ανάγκες του, καθώς πιθανώς να χρειάζονται περισσότερη ασφάλεια και άνεση», αναφέρει ο Σύνδεσμος και καλεί το κοινό να επιτρέψει στα παιδιά να αποσυρθούν στον προσωπικό τους χώρο και να έχουν το δικό τους χρόνο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις.
 
Επίσης, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί τους γονείς να αποφύγουν να πραγματοποιήσουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που ασκούν τον γονικό τους ρόλο και να αποφύγουν την επιβολή τιμωρίας στα παιδιά τους και να επιτρέψουν στο παιδί να ασκηθεί, πάντα μέσα στα υφιστάμενα επιτρεπόμενα πλαίσια.

Σε σχέση με μέτρα κατά των συγκρούσεων, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί το κοινό, μεταξύ άλλων, να ορίσει ξεκάθαρα προσωπικό χρόνο για όλα τα μέλη της οικογένειας, να επιτρέψει στα μέλη της οικογένειας να αποσυρθούν στο χώρο τους και να διεκδικήσουν τον προσωπικό τους χρόνο και να πραγματοποιήσει μια καθημερινή οικογενειακή συνάντηση για να μιλήσειγια το πώς αντιμετωπίζει ο καθένας την κατάσταση.
 
Αναφορικά με μέτρα κατά της πλήξης, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί το κοινό να προγραμματίσει τις εργασίες του για την ημέρα, να διατηρήσει επαφή με ανθρώπους που είναι σημαντικοί για το ίδιο, να μοιραστεί θετικές εμπειρίες με άλλους και να προγραμματίσει δραστηριότητες για την μέρα, να ασχοληθεί με πράγματα που αναβάλει εξαιτίας έλλειψης χρόνου και να θέσει ένα ημερήσιο στόχο.
 
Όσον αφορά μέτρα κατά της βίας, ο ΠΑΣΥΨΥ καλεί το κοινό αν δέχεται βία να απευθυνθεί σε άλλους για να το ηρεμήσουν, ενώ αν δέχεται βία να μην την αποδεχθεί και να αναζητήσει και να λάβει βοήθεια.
 
«Εάν παρατηρήσετε ότι άλλοι ενήλικες στο σπίτι γίνονται βίαιοι, ειδικά απέναντι σε παιδιά και εφήβους, μιλήστε μαζί τους», προσθέτει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:47

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.