Καραγιάννης: Στις αρχές του 2021 το εμβόλιο για το κορωνοϊό

Στις αρχές του επόμενου χρόνου αναμένεται να κυκλοφορήσει εμβόλιο για το κορωνοϊό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης.

Ερωτηθείς ότι 40.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν σε μαζικές δοκιμές του εμβολίου «Sputnik V» σε πάνω από 45 ιατρικά κέντρα σε ολόκληρη τη Ρωσία, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι δεν είναι μόνο η Ρωσία, προσθέτοντας ότι υπάρχει και το αγγλικό εμβόλιο, υπάρχουν και δύο κινέζικα εμβόλια, υπάρχει και ένα άλλο αμερικάνικο με τη συμμετοχή της Γερμανίας, τα οποία είναι σε προχωρημένο στάδιο δοκιμασίας «και μάλιστα σε πιο προχωρημένο στάδιο από αυτό της Ρωσίας, διότι βρίσκονται σε κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, που είναι η τελευταία φάση βασικά πριν την αδειοδότηση».

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι έχει διαβάσει ότι η Ρωσία προτίθεται να κάνει μια μελέτη τώρα φάσης ΙΙΙ που να συμπεριλάβει 40.000 άτομα, και σημείωσε ότι το αγγλικό εμβόλιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει 30.000 άτομα στην τελευταία αυτή φάση, δοκιμάζεται και στην Αγγλία, αλλά και στη Βραζιλία και στη Νότιο Αφρική «και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα από ότι είπαν προς το τέλος του μήνα».

«Επομένως, υπάρχουν εμβόλια, τα οποία είναι στο ίδιο σημείο, ίσως και σε καλύτερο σημείο από το ρωσικό, τα οποία ελπίζω να έχουμε σύντομα στη διάθεση μας. Από ότι αντιλαμβάνομαι και από τις δηλώσεις της κα. Κυριακίδου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει συμφωνίες με δύο-τρεις εταιρείες μέχρι στιγμής, οι οποίες θα μας προμηθεύσουν με τα εμβόλια, ούτως ώστε να είναι ικανά για το ευρωπαϊκό χώρο και για χώρες, από ότι διάβασα, οι οποίες αδυνατούν οικονομικά να το αγοράσουν», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση ποια είναι τα στάδια που ακολουθούνται μέχρι την αδειοδότηση του εμβολίου, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι στο κλινικό στάδιο, όπως το ονομάζουν, το εμβόλιο δοκιμάζεται σε πειραματόζωα και ακριβώς εκεί κοιτάζουν αν υπάρχουν κάποιες παρενέργειες.

«Όταν περάσει από εκείνο το στάδιο τότε μπαίνει στην φάση Ι όπου δίδεται σε εθελοντές απλά και μόνο πάλι να δουν αν υπάρξουν κάποιες παρενέργειες. Στη ΙΙ φάση γίνεται μια έτσι πιο λεπτομερειακή μελέτη όπου τα αντισώματα που παράγονται διερευνώνται στο εργαστήριο και το τελικό στάδιο, που είναι το τρίτο στάδιο αυτή τη στιγμή, η φάση ΙΙΙ, εκεί δοκιμάζεται σε κάποιες χώρες όπου υπάρχει ψηλή μεταδοτικότητα του ιού, με την ελπίδα ότι θα αποδειχθεί ότι πράγματι είναι προστατευτικά τα αντισώματα που παράγονται», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να εξευρεθεί το εμβόλιο, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «θεωρώ ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου, ένα από αυτά τα εμβόλια θα κυκλοφορήσει και ελπίζω και τα άλλα να κυκλοφορήσουν, ούτως ώστε να υπάρχει επάρκεια για να χρησιμοποιηθούν από όσες χώρες είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν, για να αρχίσουμε να οικοδομούμε την ανοσία της αγέλης».

«Μέχρι να έρθει το εμβόλιο πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχουμε στη διάθεση μας», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη κάποιων χωρών ότι ο ιός έγινε πιο μεταδοτικός, πιο επιθετικός, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια τεκμηριωμένη μελέτη, η οποία να το λέει αυτό.

«Εκείνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μοριακές μελέτες κατά τις οποίες έγινε αλληλούχιση του γενετικού υλικού στελεχών του ιού από διάφορα μέρη του κόσμου. Από μια σύγκριση που έγινε των αλληλουχιών αυτών, ναι παρουσιάζονται κάποιες μεταλλάξεις, οι περισσότερες των οποίων είναι σιωπηρές, δηλαδή δεν προκαλούν κάποια αλλαγή στις πρωτεΐνες του ιού εκτός από μία που αφορά μάλιστα στην πρωτεΐνη στην επιφάνεια που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στο κύτταρο-ξενιστή, η οποία όμως δε φαίνεται να αποτρέπει τα αντισώματα από του να την αναγνωρίσουν. Επομένως, αυτός είναι καλός οιωνός όσον αφορά τα εμβόλια, δηλαδή δε θα υπάρξουν μεταλλάξεις, οι οποίες θα κάνουν εμβόλια άχρηστα», συμπλήρωσε.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι αυτή τη ιδέα, η οποία μεταδίδεται πιο εύκολα προήλθε από την Αμερική, όπου άφησαν ανεξέλεγκτα τα πράγματα. «Ήταν επόμενο ότι όταν κάνεις διαδηλώσεις, όταν δε φοράς μάσκες σε χώρους που πρέπει να φοράς και συναθροίζεσαι θα υπάρξει μεταδοτικότητα, τελεία και παύλα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για ένα νέο τεστ ανίχνευσης του COVID-19 που έχει ως βάση τις γαργάρες, το οποίο δοκιμάζουν οι Αρχές της Αυστρίας, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι αυτό είναι ένα από τα γρήγορα τεστ, τα οποία έχουν δημιουργήσει κάποιες διαγνωστικές εταιρείες, τα οποία είναι πολύ πιο σύντομα.

«Μπορεί να μην έχουν την ίδια ευαισθησία, αλλά τουλάχιστον είναι πολύ -πολύ καλύτερα από εκείνα που πρωτοεμφανίστηκαν στις αγορές. Μάλιστα, κάποια είναι και μοριακά και ένα με δύο ανιχνεύουν και αντιγόνα, δηλαδή πρωτεΐνες του ιού. Επομένως, αυτά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα τους, ίσως τα χρησιμοποιούν μελλοντικά και πιο ευρέως», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν είναι αξιόπιστα αυτά τα τεστ, ο κ. Καραγιάννης είπε πως μπορεί να είναι λιγότερα ευαίσθητα αλλά δεν παύουν από το να είναι χρήσιμα σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να γίνει αυτή η εξέταση γρήγορα και μαζικά, διότι θα είναι και πιο φθηνά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:22

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.