ΠΟΥ: Τα υποψήφια εμβόλια πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα στάδια πριν την παραγωγή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τη Ρωσία, την Τρίτη, να ακολουθήσει τις καθορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε σχέδια να αρχίσει την γρήγορη παραγωγή εμβολίων για τη νόσο COVID-19.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι στοχεύει στη μαζική παραγωγή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό τον Σεπτέμβριο, παρασκευάζοντας «αρκετά εκατομμύρια» δόσεων τον μήνα μέχρι του χρόνου.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ένα εμβόλιο για το οποίο έγιναν δοκιμές από το Ινστιτούτο Gamaleya στη Μόσχα έχει φτάσει σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης και πρόκειται να περάσει τη διαδικασία της κρατικής εγγραφής του.

«Υπολογίζουμε να αρχίσουμε τη μαζική παραγωγή το Σεπτέμβριο», δήλωσε σε συνέντευξή του την οποία μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, ο Υπουργός Βιομηχανίας της χώρας Ντένις Μαντουρόφ.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στη Ρωσία ο ΠΟΥ τόνισε ότι όλα τα υποψήφια εμβόλια πρέπει να περάσουν από τα πλήρη στάδια των δοκιμών προτού να προχωρήσουν στην παραγωγή.

«Υπάρχουν καθορισμένες πρακτικές και υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες έχουν εκδοθεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμαϊερ σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη.

«Οποιοδήποτε εμβόλιο… (ή φάρμακο) για αυτό το σκοπό θα πρέπει, φυσικά, να περάσει από τις διάφορες δοκιμές και εξετάσεις προτού να αδειοδοτηθεί για παραγωγή», είπε.

«Ορισμένες φορές μεμονωμένοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν βρει κάτι, που φυσικά, από μόνο του αποτελεί εξαιρετική είδηση», ανέφερε. Αλλά, πρόσθεσε, «υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να βρεθεί, ή να υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο που δουλεύει, και από το να έχει περάσει όλα τα στάδια».

Λόγω της πανδημίας έχει υπάρξει μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση χρηματοδότησης και έρευνας για να εξευρεθεί γρήγορα ένα εμβόλιο το οποίο θα μπορεί να προστατέψει δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά το παγκόσμιο.

Επιστήμονες στη Δύση έχουν εγείρει ανησυχίες για την ταχύτητα ανάπτυξης των εμβολίων στη Ρωσία, υποδηλώνοντας ότι οι ερευνητές μπορεί να «κόβουν δρόμο» λόγω της υπερβολικής πίεσης που τους ασκείται από τις αρχές για να έχουν αποτελέσματα.

Παρουσίαση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τα υποψήφια εμβόλια για τη COVID-19 από τον ΠΟΥ, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, περιλαμβάνει 26 υποψήφια εμβόλια στο στάδιο της κλινικής αξιολόγησης, έξι εκ των οποίων έχουν προχωρήσει ως τα ευρύτερα επίπεδα δοκιμών της τρίτης φάσης.

Το υποψήφιο εμβόλιο του Ινστιτούτου Gamaleya, το οποίο περιλαμβάνεται στα 26 για τα οποία γίνονται δοκιμές σε ανθρώπους, κατηγοριοποιείται στην πρώτη φάση των δοκιμών.

Ακόμα 139 υποψήφια εμβόλια παγκοσμίως κατηγοριοποιούνται στο στάδιο της αξιολόγησης πριν τις κλινικές δοκιμές.

Ο κ. Λίντμαϊερ ανέφερε ότι ο ΠΟΥ δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για οποιοδήποτε ρωσικό εμβόλιο που βρίσκεται στα πρόθυρα της παραγωγής.

«Αν υπήρχε οτιδήποτε επίσημο, τότε οι συνάδελφοί μας στο ευρωπαϊκό γραφείο σίγουρα θα το εξέταζαν», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:39

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.