Ένας χρόνος Μουσείου Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ

Το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ συμπληρώνει σήμερα επίσημα ένα χρόνο ζωής. Τα εγκαίνια του Μουσείου τελέσθηκαν στις 31 Οκτωβρίου 2016 από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος εκλεκτών καλεσμένων, φίλων και παλιών στελεχών του Ιδρύματος.

 

Στον ένα χρόνο λειτουργίας  του το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης  ΡΙΚ επέδειξε ζηλευτή δραστηριότητα, εισπράττοντας το ενδιαφέρον και  την αγάπη του κοινού, όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά και το εξωτερικό. Από τον Οκτώβριο 2016 μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 1296 επισκέψεις και  ξεναγήσεις οργανωμένων ομάδων, εκπαιδευτικών  ιδρυμάτων διαφόρων βαθμίδων, πανεπιστημιακών  αντιπροσωπειών, αλλά και μεμονωμένων  ατόμων. Ανάμεσα στους επισκέπτες του Μουσείου ήταν και η τιμητική παρουσία του βραβευμένου Αμερικανού σκηνοθέτη και παραγωγού προγραμμάτων ντοκιμαντέρ National Geographic, Laurence Cumbo, ο τέως Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, οι πρέσβεις της Γεωργίας και της Κίνας και άλλοι.

Το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης  εμπλουτίσθηκε στον ένα χρόνο  από την δημιουργία του, με νέα  εκθέματα. Η λειτουργία του προκάλεσε  το ενδιαφέρον πολλών μελών του προσωπικού του Ιδρύματος, τα οποία εμπλούτισαν  τον χώρο, τόσο με νέο υλικό, όσο  και με πολύτιμες πληροφορίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον μουσειακό  μας  χώρο  προστέθηκε η έκθεση ακόμη δύο κινηματογραφικών καμερών  για χρήση εξωτερικών γυρισμάτων, από τις πρώτες που χρησιμοποιήθηκαν στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας  της Τηλεόρασης. Η μία μηχανή είναι  τύπου Arriflex και συνοδεύεται με όλα τα χρηστικά εξαρτήματα της και η δεύτερη μηχανή λήψης Bolex Η-16. Η συγκεκριμένη μηχανή 16mm εργαζόταν με μηχανισμό κουρδίσματος και κάθε κούρδισμα του μοτέρ κίνησης διαρκούσε μόνο 1 λεπτό και 15 δευτερόλεπτα.

Το Μουσείο εμπλουτίσθηκε  επίσης με επιπρόσθετες σημαντικές ιστορικές  φωτογραφίες. Ανάμεσα σ’ αυτές δύο  φωτογραφίες από το πρώτο τηλεπαιχνίδι «Απαντήστε παιδιά» με παρουσιαστή  τον Φρίξο Πετρίδη. ‘Ολες οι φωτογραφίες που εκτίθεται στο Μουσείο είναι με πλήρη τεκμηρίωση. Στο Μουσείο προσφέρεται προς θέαση των επισκεπτών του μέρος από το οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό.

Για τη διάθεση πληροφοριακού  υλικού στους καθημερινούς επισκέπτες του Μουσείου έχουν εκτυπωθεί 5,000 διαφημιστικά έντυπα στην ελληνική και 2,000 στην αγγλική γλώσσα. Συνεχίστηκε  επίσης η δωρεάν διάθεση στους  μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης  των τετραδίων «Διαδραστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις για τους μικρούς μας επισκέπτες» τα οποία προβάλουν τον εκπαιδευτικό ρόλο του Μουσείου. Ως ενίσχυση των διαδράσεων που προσφέρονται στο Μουσείο έχουν σχεδιαστεί και δημιουργηθεί, κατά το έτος 2017, δύο εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια, «Ο Δρομέας του Μουσείου Ραδιοτηλεόρασης» και «Φιδάκι στο Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης». Το Μουσείο διευθετεί οργανωμένες επισκέψεις μαθητών από τα δημόσια δημοτικά σχολεία από όλη την Κύπρο, στις οποίες συμμετέχουν με επιτυχία στις διάφορες διαδραστικές εκδηλώσεις που προσφέρονται.

Το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης  ΡΙΚ και το περιεχόμενο του  έχουν περιληφθεί επίσημα στον Οδηγό  Μουσείων Κύπρου 2017, τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική του έκδοση. Πρόκειται για μια έκδοση που  περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών  για 102 κυπριακά μουσεία. Η συμπερίληψη  του Μουσείου Ραδιοτηλεόρασης στον επίσημο Οδηγό Μουσείων εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών  του Αρχείου ΡΙΚ για διάχυση  του περιεχομένου του στην κοινωνία των πολιτών.

Το Μουσείο έχει επίσης συμπεριληφθεί στην διαδικτυακή  πύλη www.cyprushighlights.com, η οποία αποτελεί ένα εγκυκλοπαιδικό ιστοχώρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Η ιδέα της δημιουργίας  μουσειακού χώρου στο ΡΙΚ τέθηκε την 1η Μαρτίου 2016. Το Αρχείο του ΡΙΚ και το ανθρώπινο δυναμικό του αγκάλιασε αμέσως την ιδέα αυτή και στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα κατάφερε να υλοποιήσει και να παρουσιάσει το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ, στο οποίο φιλοξενείται μία πλειάδα από σημαντικά μουσειακά εκθέματα σε ένα χώρο 182 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Τόσο τα εκθέματα όσο και το σπάνιο φωτογραφικό αρχειακό υλικό που εκτίθεται στους χώρους του Μουσείου αντικατοπτρίζουν την πορεία του ΡΙΚ από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το 1953, μέχρι και τα πρόσφατα. Μια πορεία η οποία είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Κύπρου και τα τραγικά γεγονότα που την σημάδεψαν το καλοκαίρι του 1974. Ανάμεσα στα εκθέματα σημαντική θέση κατέχουν το χειρόγραφο ιστορικό διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου το οποίο εκφώνησε το απόγευμα της ημέρας του πραξικοπήματος του ‘74, τα πρωτότυπα κείμενα των δελτίων ειδήσεων των τραγικών ημερών της τουρκικής εισβολής και η μηχανή όπου γινόταν από τους εργαζομένους του ΡΙΚ η ηχογράφηση και η μετάδοση των μηνυμάτων των συγγενών προς τους εγκλωβισμένους μας.

Για την υλοποίηση του  Μουσείου ο σχεδιασμός χρονοδιαγραμμάτων  και ο καθορισμός στόχων ήταν απαραίτητος! Η πορεία δύσκολη με πολλαπλά προβλήματα αλλά ταυτόχρονα αποτελούσε και μία δελεαστική πρόκληση να κερδηθεί το «στοίχημα»!… Σύσταση ομάδας εργασίας, καθορισμός μουσειακού χώρου, αξιολόγηση και επιλογή παλαιού υλικού, έρευνα, τεκμηρίωση μουσειακών εκθεμάτων, ακούραστη προσφορά ανθρώπων που ταυτίστηκαν με το ΡΙΚ, συνεργασία, ομαδικότητα και στο τέλος η χαρά και η ευχαρίστηση της δημιουργίας και του αποτελέσματος.

Το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης  ΡΙΚ λειτουργεί και δέχεται επισκέπτες, Δευτέρα-Παρασκευή από τις 10:00-13:00 μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και προγραμματισμό ξενάγησης στο τηλ. 22862336.

Αννα Σακκαλλή

Βιβλιοθήκη Αρχείου / Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:45

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
06:03
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.