Συνέντευξη στο ΡΙΚ έδωσε η κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέϊδα

Η Αλέϊδα Γκεβάρα, κόρη του ήρωα της κουβανικής επανάστασης Ερνέστο Γκεβάρα, γνωστού ως Τσε Γκεβάρα, βρέθηκε  σήμερα 3 Ιουλίου 2017 στο ΡΙΚ. 

Έλαβε μέρος στην ηχογράφηση εκπομπής της σειράς «Ανθρώπινες Διαδρομές» του Πρώτου Προγράμματος Ραδιοφώνου την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Μιχαηλίδης.
H Aλέϊδα Γκεβάρα ήταν σχεδόν επτά χρόνων όταν πατέρας της, ο εκ των ηγετών της επανάστασης στην Κούβα, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, δολοφονήθηκε στην Βολιβία.
Τον θυμάται όμως έντονα και νοιώθει ευτυχής και περήφανη γιατί αυτός καταφέρνει να «αναπαράγεται» μέσα όχι μόνο από τη δική της μνήμη αλλά και από τις μνήμες και τις ιστορίες χιλιάδων ανθρώπων τους οποίους ενέπνευσε κι ας δεν τον έχουν γνωρίσει ποτέ.
Η Αλέϊδα, κόρη του Τσε Γκεβάρα από το δεύτερο του γάμο, παιδίατρος στο επάγγελμα, βρίσκεται στην Κύπρο από τις 29 Ιουνίου, προσκεκλημένη του Κυπρο-Κουβανικού Συνδέσμου Φιλίας. Στο νησί βρέθηκε και πάλι το 1997.
Νωρίτερα συναντήθηκε με δημοσιογράφους σε μια χαλαρή συζήτηση στη Δημοσιογραφική Εστία και μοιράστηκε μαζί τους τα οράματά της για την Κούβα του αύριο, για την μεγάλη κοινωνική αλλαγή, για τα ιδεώδη του σοσιαλισμού, για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της χώρας της και για τις τεράστιες εμπειρίες της ως γιατρός που επισκέφθηκε μεγάλο αριθμό χωρών στο πλαίσιο των αποστολών της.
Μίλησε για την δράση της ως ακτιβίστρια, υπέρμαχος των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, πολέμια του ρατσισμού και του αποικισμού. Για την Αλέϊδα Γκεβάρα μεγάλη σημασία έχει η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, είτε πρόκειται για έναν ιθαγενή στη Κούβα, για ένα άρρωστο μωρό στην Αγκόλα, για ένα μιγά οπουδήποτε αλλού.  Η απάντησή της αφοπλιστική ακόμη και όταν την ρωτήσαμε πως νοιώθει γνωρίζοντας ότι ο δολοφόνος του πατέρα της ενδεχομένως να είναι ένας άνδρας ο οποίος στο παρελθόν είχε δεχτεί θεραπεία από γιατρούς που συμμετέχουν στην Επιχείρηση Θαύμα (Operacion Milagro) στην οποία μετέχει και η ίδια ως γιατρός, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στο λαό της Κούβας. «Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι ο άνδρας αυτός έτυχε θεραπείας στο πλαίσιο αυτή της επιχείρησης, ίσως πρόκειται για συνωνυμία. Αλλά ακόμη και αν έτσι είναι τα πράγματα, σας λέω ότι έκαναν οι γιατροί το σωστό, αυτό που έπρεπε να γίνει. Όταν μας φέρνουν ένα ασθενή εμείς δεν ρωτάμε το όνομά του, πρωτίστως για μας έχει σημασία να δούμε πως μπορούμε να τον βοηθήσουμε. Αυτό είναι το πλέον σημαντικό», αναφέρει.
Ερωτηθείς για τη Κούβα του αύριο και καταπόσον υπάρχει κατά την άποψή της η πιθανότητα να βρεθεί ένας νέος ηγέτης του εκτοπίσματος του Φιντέλ Κάστρο ή ένας  νέος επαναστάτης όπως ο πατέρας της για να εμπνεύσουν το Κουβανικό λαό απαντά ότι καταρχήν το σημαντικό στις επαναστάσεις είναι η διαμόρφωση της συνείδησης του λαού και το να κατανοήσει την πραγματική του ισχύ.
«Θα σας πω μόνο ότι δεν θα ήθελα να είμαι στα παπούτσια του νέου Προέδρου υπό την έννοια ότι αναπόφευκτα θα υπάρχει σύγκριση με τον Φιντέλ. Ο λαός μας ήταν μαθημένος να έχει ηγέτες όπως ο Κάστρο», αναφέρει.

Η Αλέϊδα Γκεβάρα σημειώνει όμως ότι η πορεία συνεχίζεται και ότι «ανεξάρτητα από το τι ο κόσμος έξω νομίζει, οι εκλογές διεξάγονται από τη βάση, με την ψήφο του κόσμου». «Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε την πορεία για τελειοποίηση του σοσιαλισμού. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ δεν είχε ποτέ τερματιστεί, ίσως ο Ομπάμα να συμπεριφέρθηκε πιο έξυπνα από άλλους Αμερικανούς Προέδρους, ο Τραμπ συμπεριφέρεται με χονδροειδή τρόπο», μας λέει, αναφερόμενη στις πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.
Μιλά με πάθος για την χώρα της και για τις αξίες του σοσιαλισμού και αναφέρει πως οι λαοί της Λατινικής Αμερικής έχουν κοινούς στόχους και πρέπει να γίνουν αυτάρκεις ώστε να μην έχουν εξαρτήσεις από το ξένο κεφάλαιο. «Οι λαοί κουράστηκαν από τα λόγια και έχουν ανάγκη να νοιώσουν τις αλλαγές, έχουμε τις μεθόδους, μια πλέον σημαντική είναι ο αλφαβητισμός και η παροχή υπηρεσιών υγείας. Αυτά τα κάνουμε εδώ και χρόνια και όμως πρέπει να βελτιωνόμαστε και να υπάρχει τελειοποίηση της κοινωνικής αλλαγής», επισημαίνει.
Σύμφωνα με την Αλέϊδα Γκεβάρα, « η λαϊκή δύναμη υπάρχει, απλά πρέπει να οργανωθεί και να μπει στο σωστό κανάλι.

Πηγή:ΡΙΚ , ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:26

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.