Ο Υπ. Μεταφορών επιβεβαίωσε την ανάληψη έργου για αρχαιολογικούς χώρους

Επιβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, την ανάληψη της ολοκλήρωσης του έργου σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων από τον Δήμο Πάφου.



Συγκεκριμένα, ο Δήμος Πάφου αναλαμβάνει τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων Κάτω Πάφου και αναλαμβάνει ως Αναθέτουσα Αρχή την επαναπροκήρυξη των προσφορών για ανάθεση Εργολάβου, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν και είχαν ως αποτέλεσμα τη  διακοπή των εργασιών.

Σήμερα, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος κατά την επίσκεψή του στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, επιβεβαίωσε την αποδοχή της πρότασης του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, η οποία είχε υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ο Δήμος αναλάβει το έργο και προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη προσφορών για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, "το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Δήμου Πάφου προκειμένου  η τοπική αρχή να αναλάβει να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Κάτω Πάφου”.

Σαν Υπουργείο συνέχισε, η πολιτική μας είναι εκεί και όπου μπορούν οι τοπικές αρχές ( και ο Δήμος Πάφου έχει αποδείξει ότι μπορεί) να αναλαμβάνουν ως αναθέτουσες αρχές και να τους αναθέτουμε να υλοποιούν έργα εκ μέρους του Υπουργείου . Πρόσθεσε πως αυτό είναι προς όφελος του Υπουργείου Μεταφορών αλλά και του Δ. Πάφου, σημειώνοντας πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα αναλάβει ο Δήμος Πάφου να προκηρύξει το έργο για την ολοκλήρωση του.  
 
Το έργο ξεκίνησε  μαζί με τα υπόλοιπα έργα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017 αλλά δεν έχει συμπληρωθεί λόγω διαφωνιών που προέκυψαν ανάμεσα στον εργολάβο και τους υπεργολάβους του έργου.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων μετά από επίσκεψη του στο δημοτικό μέγαρο ανακοίνωσε ότι η τοπική αρχή  θα αναλάβει να επαναπροκηρύξει προσφορές  για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα και μια υπέργεια πεζογέφυρα που θα ενώνει την περιοχή του Ελληνιστικού θεάτρου στον λόφο της φάμπρικας με τον αρχαιολογικό χώρο των ψηφιδωτών και τους Τάφους των Βασιλέων.

Ο κ. Καρούσος ξεκαθάρισε ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι στο Υπουργείο του, ενώ και οι εκκρεμότητες δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στη νέα προσφορά.

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε ότι ο Δήμος θα είναι έτοιμος να προκηρύξει τον Διαγωνισμό σε 15-20 μέρες, να αξιολογήσει τις προσφορές σε 42 μέρες και να προχωρήσει στην κατακύρωση των προσφορών σε 10 μέρες από την ημέρα της αξιολόγησης.
 
Ο σχεδιασμός του έργου έγινε μέσω Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που προκηρύχτηκε από τον Δήμο Πάφου τον Αύγουστο του 2014.

Τον Δεκέμβριο του 2015, συνέχισε ο κ. Φαίδωνος, προκηρύχτηκε ο Διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου και τον Φεβρουάριο του 2016 υπογράφηκε συμβόλαιο μεταξύ του Δήμου Πάφου και του επιτυχόντος προσφοροδότη GCC Ltd.

Οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν τον Οκτώβριο του 2016, διακόπηκαν όμως τον Μάιο του 2018, αφού προηγουμένως την ευθύνη εκτέλεσης του έργου είχε αναλάβει το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Τον Ιανουάριο του 2019, το εν λόγω Τμήμα ανέλαβε την ολοκλήρωση του έργου μέσω των υπεργολάβων, όμως οι σχετικές εργασίες δεν μπορούσαν να προχωρήσουν παραγωγικά και διακόπηκαν τον Φεβρουάριο του 2020.   
 
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 2, 7 εκατ. ευρώ περίπου πλέον ΦΠΑ  και έχει εκτελεστεί περίπου το 60% των εργασιών, συμπλήρωσε.
 
Εξάλλου, ο Yπουργός Μεταφορών σε σχέση με τη Λεωφόρο Ελλάδος ανακοίνωσε ότι ο φορέας κυκλοφοριακών μελετών έχει εγκρίνει το επικαιροποιημένο ρυθμιστικό σχέδιο που έχει προτείνει ο Δήμος Πάφου με το οποίο ουσιαστικά αφαιρείται η νησίδα από τον δρόμο με κάποιους συγκεκριμένους όρους, όπως είπε, που θα είναι μέρος της άδειας που θα δοθεί. Έτσι συνέχισε, το συγκεκριμένο έργο θα προχωρήσει να επικαιροποιηθεί όπως θα προχωρήσουν και τα υπόλοιπα έργα που είναι ώριμα.

O κ. Καρούσος ανέφερε πως στα Μουσεία Πάφου και Λάρνακας για τα οποία υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, δεν σταμάτησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων να ετοιμάζει ή να ολοκληρώνει το ό,τι είχε μείνει για τη λειτουργία των Μουσείων. Για το Μουσείο της Πάφου, είπε, είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσαν κατά την προηγούμενη του επίσκεψη στον Δήμο Πάφου.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε τέλος πως στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν πολλά για τα Μουσεία από το Υπουργείο . 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.