Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε μέτρα στήριξης στον πολιτισμό

Με βάση νεότερη διορθωμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού  για τα μέτρα που αφορούν τη στήριξη του πολιτισμού


Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε την Τρίτη μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό, δηλαδή για να στηριχθούν οι επαγγελματίες και γενικότερα η πολιτιστική δημιουργία και να αντισταθμιστούν απώλειες που δημιουργούν οι έκτακτες συνθήκες, η αναστολή των κανονικών δραστηριοτήτων και τα περιοριστικά μέτρα.
 
Ανακοινώνοντας τα μέτρα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι εννοείται πως όπου στον χώρο του πολιτισμού υπάρχουν οικονομικές οντότητες, επιχειρήσεις, θα εφαρμόζεται το σχέδιο της Κυβέρνησης και, εφόσον μειώνονται οι εργασίες τους σε ποσοστό τουλάχιστον 25%, θα επιδοτηθούν οι μισθοί σε ποσοστό 60%, προκειμένου να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, αλλά και να παραμείνει ενεργός η συγκρότηση των μονάδων.
 
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε περαιτέρω ότι ταυτόχρονα, εφαρμόζεται και η αναστολή πληρωμής δόσεων για τυχόν δάνεια, κάτι που σίγουρα αφορά πολλούς και στον χώρο του πολιτισμού, όπως και όλα τα άλλα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας.
 
Συνεχίζοντας ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε αποφάσεις και πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των φορέων και των δημιουργών στον τομέα του πολιτισμού και συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί τώρα η πρώτη δόση για εγκεκριμένες δραστηριότητες στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών που θα γίνουν μέχρι το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ για εγκεκριμένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που θα ακυρωθούν, θα καλυφθούν τα έξοδα που ήδη έγιναν.
 
Ακολούθως, ανακοίνωσε ότι ποσό € 1,045 εκατ. θα διατεθεί για τις τέσσερις Στέγες Γραμμάτων και Τεχνών σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο, στις δυο Στέγες Χορού σε Λευκωσία και Λεμεσό και στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, για χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων τους προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους.
 
Ανακοίνωσε επίσης ότι στη βάση αιτιολογημένων αιτήσεων θα αποφασιστεί η καταβολή ενός ποσοστού των δαπανών προς όσους έχουν προβεί σε δαπάνες που δεν είναι ανακτήσιμες προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες στην Κύπρο όσο και αλλού, οι οποίες δεν θα γίνουν.
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, παρομοίως θα εξετασθούν και αιτήματα για ζημιές που έχουν προκύψει σε κινηματογραφικά γυρίσματα ή την προετοιμασία γυρισμάτων κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.
 
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε περαιτέρω ότι θα καταβληθεί προσπάθεια «να ενισχύσουμε την πολιτιστική δημιουργία και την οικονομική θέση των καλλιτεχνών και δημιουργών,   αυξάνοντας κατά 50% το κονδύλι που προβλέπεται για την Αγορά Έργων Τέχνης για την Κρατική Συλλογή, ενισχύοντας οικονομικά την κινηματογραφική προβολή ευρωπαϊκών παραγωγών, συμπεριλαμβανόμενων και των κυπριακών, ενθαρρύνοντας και προβάλλοντας τη διαδικτυακή κινηματογραφική και οπτικο-ακουστική δραστηριότητα, σε ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation».
 
Τέλος ανέφερε πως σε συντονισμό και με τον ΘΟΚ «θα δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε περισσότερο, τους επαγγελματίες στον χώρο του θεάτρου και των θεατρικών παραγωγών».

 

 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:53

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.