Διάλεξη με θέμα 'Κύπρος και Ελληνισμός', στο Σπίτι της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα, διάλεξη του Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Μαργαρίτη, με θέμα "Κύπρος και ελληνισμός".

Η διάλεξη του κ. Μαργαρίτη ήταν η εναρκτήρια του 4ου κύκλου της «Σειράς διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου», που συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος, στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών φορέων, με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο.

Καλωσορίζοντας στο Σπίτι της Κύπρου τον ομιλητή και το κοινό, η Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Νάντια Στυλιανού σημείωσε ότι η "Σειρά Διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου" αποτελεί "μια σημαντική μορφωτική πρωτοβουλία που στοχεύει στην προβολή της Κύπρου, της ιστορίας της, της πνευματικής και επιστημονικής παραγωγής και του πολιτισμού της, και άλλων θεμάτων ενδιαφέροντος, μέσω συντονισμένων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων".

Χαιρετισμό στην εκδήλωσε απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος δρ Ηρακλής Ζαχαριάδης.

Στο πλαίσιο της διάλεξής του, ο κ. Μαργαρίτης σημείωσε ότι ο ελληνισμός έχει διαχρονική παρουσία και αξιοσημείωτη ενίοτε γεωγραφική διάχυση, αντιπροσωπεύοντας μια από τις σταθερές παραμέτρους των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και των απέναντι ακτών και επηρεάζοντας το πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον αυτής της ευρύτατης ζώνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης, στις αρχές του 19ου αιώνα, η δημιουργία του ελληνικού κράτους αποτέλεσε μια τομή στην ιστορία του ελληνισμού, η οποία επέβαλε τον επαναπροσδιορισμό όρων και εννοιών. "Οι εκτός Ελλάδας Έλληνες παρέμειναν σαφώς περισσότεροι από τους εντός Ελλάδας αντίστοιχους για έναν ολόκληρο ακόμα αιώνα. Οι Ελληνοκύπριοι ανήκαν σε αυτούς. Στα 1922 ακολούθησε μια άλλη βαθύτερη ανατροπή. Η Ελλάδα και ο ελληνισμός έγιναν η ίδια σχεδόν και η αυτή οντότητα. Έξω από τον γεωγραφικά προσδιορισμένο αυτό χώρο παρέμεινε μόνο μία ισχυρή πολιτική παρουσία ελληνισμού: αυτός της Κύπρου", επισήμανε ο κ. Μαργαρίτης.

Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με το ακροατήριο, την οποία συντόνισε η Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Νάντια Στυλιανού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:59

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.