Έντονο το ενδιαφέρον για την όπερα στην Πάφο

Τις γεμάτο πάθος χορδές της ψυχής και τα μονοπάτια της καρδιάς μας, κάποτε ύποπτα, μυστήρια και σκοτεινά, «ακουμπάει» ο Τζιουζέπε Βέρντι με την όπερα του «Μάκβεθ», η οποία ξεδιπλώνεται στην πιο ιδανική για την πλοκή της, ατμόσφαιρα, αυτής του Μεσαιωνικού Κάστρου Πάφου, το οποίο αποτελεί τη μόνιμη πια στέγη του Pafos Aphrodite Festival, που αρχίζει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, συνεργαζόμενο με το Ακαδημαϊκό Εθνικό Θέατρο, Όπερα και Μπαλέτο Μπολσόι της Λευκορωσίας.

Η Διευθύντρια της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival, Στέλλα Σιέπη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι πρόκειται για «μια εντυπωσιακή παραγωγή, με θεαματικά σκηνικά και συντελεστές διεθνούς ακτινοβολίας που πραγματοποιείται στις 30 και 31 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Vladimir Gridiushko, Γενικού Διευθυντή του Θεάτρου Μπολσόι της Λευκορωσίας, ενός από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης».

Πρόσθεσε ότι «οι προετοιμασίες για το σημαντικό αυτό γεγονός κορυφώνονται και αναμένεται η άφιξη του Θεάτρου Μπολσόι από τη Λευκορωσία στις 27 Αυγούστου, στις 29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάσκεψη Τύπου στις 11.00 π.μ., σε ξενοδοχείο της Πάφου και το βράδυ της ίδιας μέρας στις 20.00 η γενική πρόβα».

Οπως είπε η κ. Σιέπη, «το ενδιαφέρον για τα εισιτήρια είναι ιδιαίτερα έντονο και φέτος με αυξημένο από χώρες όπως το Ισραήλ και τη Ρωσία, ενώ ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή περιοδικά τουρισμού και πολιτισμού είναι ήδη στην Κύπρο για να καλύψουν ειδησεογραφικά το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός».

«Είμαστε σίγουροι ότι η ατμόσφαιρα του χώρου, το εντυπωσιακό σκηνικό όπου θα διαδραματιστεί η πλοκή του έργου και οι ταλαντούχοι συντελεστές του Θεάτρου από τη Λευκορωσία θα καταπλήξουν τους θεατές», συνέχισε για να προσθέσει ότι και στις τρεις παραστάσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική, αγγλική και ρωσική μέσω υποτίτλων.

Ερωτηθείσα για τη μη συμμετοχή φέτος μετά από σειρά ετών της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου στη διοργάνωση, η κ. Σιέπη είπε ότι δεν υπήρχε οτιδήποτε δεσμευτικό της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival με την Ορχήστρα και ότι η φετινή παραγωγή επιλέχθηκε ως ολοκληρωμένη πρόταση ως είχε υποβληθεί από το Θέατρο και Μπαλέτο Μπολσόι της Λευκορωσίας.

Εξάλλου, η κ. Σιέπη, μετέφερε σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή για τη συγκεκριμένη παραγωγή της όπερας «Μάκβεθ» του Βέρντι στο οποίο αναφέρει ότι «οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια από τις λαμπρότερες και πιο μυστικιστικές όπερες του ιδιοφυούς συνθέτη».

«Επιθυμία μας είναι να καταπλήξουμε, να εμπνεύσουμε και να αγγίξουμε την καρδιά του κάθε θεατή αλλά και να αφήσουμε τροφή για σκέψη στη ψυχή και το σωστό μήνυμα στην καρδιά σας» συνεχίζει ο μουσουργός.

Είμαστε σίγουροι, αναφέρει στο σημείωμά του ο Vladimir Gridiushko, «ότι η ατμόσφαιρα της Κύπρου και το εντυπωσιακό σκηνικό όπου θα διαδραματιστεί η πλοκή του έργου θα δώσουν στην παραγωγή μια ιδιαίτερη γοητεία, νέες δυνατότητες ερμηνείας και θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε αυτά που πρέπει».

Οπως είπε η κ. Σιέπη, σύμφωνα με τα όσα ο Γενικός Διευθυντής της Όπερας και Μπαλέτου Μπολσόι της Λευκορωσίας υπογραμμίζει στο σημείωμά του, η όπερα αυτή του Βέρντι, «είναι η πιο τολμηρή και φιλόδοξη όπερα από τα πρώτα έργα του συνθέτη, μια τυπική, για ιταλική όπερα, έχοντας πλοκή με βαρύτονο στον ομότιτλο ρόλο, με τις νέες αρχές ερμηνείας ατομικής άριας, έντονο πάθος, αλλά όχι ερωτικό, όπως έχει συνηθίσει το ακροατήριο μαζί και η διαβολική, η χειρότερη μορφή ανθρώπινης συμπεριφοράς: δίψα για δύναμη, εκδίκηση, ζήλια, μίσος...

Όλα αυτά, μαζί με την όμορφη μουσική κάνουν το εν λόγω έργο να ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα του Ιταλού συνθέτη ενώ ο σκηνοθέτης της παραγωγής Mikhail Pandzhavidze, όπως επισημαίνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, «ξέρει πώς να δουλέψει με το συγκεκριμένο υλικό – ακόμα και όταν οι αποφάσεις του είναι αμφιλεγόμενες, το κοινό θέλει να τις συζητήσει και να τις αναλογιστεί ξανά και ξανά, οπότε, η παράσταση αυτή δεν θα αφήσει κανένα αδιάφορο ή απογοητευμένο».

Αναφορικά με τους σολίστ, χορωδούς και μουσικούς της ορχήστρας που θα λάβουν μέρος στο 21ο Pafos Aphrodite Festival σημειώνεται ότι «πρόκειται για ταλαντούχους, αληθινούς και χαρισματικούς καλλιτέχνες.

«Είναι τα διαμάντια του θεάτρου και η περηφάνια μας. Τους εμπιστεύτηκαν τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, είναι νικητές σε διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ. Θα παρουσιαστούν στην σκηνή και θα επιδείξουν τις ικανότητες τους με ενθουσιασμό και ιδιαίτερη εκτίμηση» αναφέρει, τέλος, ο Vladimir Gridiushko.

H δραματική όπερα «Μάκβεθ» βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, αποτελείται από τέσσερις πράξεις και το λιμπρέτο έγραψε ο Francesco Maria Piave. Η πρεμιέρα της όπερας πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1847 στο Θέατρο della Pergola, στη Φλωρεντία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:48

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.