Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %14 %352 %2019 %10:%Ιουλ

Μνημόσυνα πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την εισβολή σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τελούνται σήμερα σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο μνημόσυνα των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974. Πολιτεία και κόμματα παρίστανται σε μνημόσυνα, τιμώντας τους πεσόντες υπέρ δημοκρατίας και πατρίδας.


 
Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, η Επίτροπος Ισότητας Ιωσηφίνα Αντωνίου και ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης εκπροσώπησαν την κυβέρνηση σε μνημόσυνα πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, αντίστοιχα.
 
Εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, είπε τον επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και μνήμης αγνοουμένων της κοινότητας Περιστερώνας.
 
Μνημόσυνα πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την εισβολή διοργάνωσαν επίσης Δήμοι. Εξάλλου, συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για τις μαύρες επετείους διοργανώνεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου ομιλητής είναι ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Το καθιερωμένο μνημόσυνο, για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, προς προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, αύριο στις 8.30 το πρωί. Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας.

Εξάλλου αύριο στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)