Αφγανιστάν: Κατέρρευσε το Φρούριο του Γάζνι

Ένας πύργος ηλικίας δύο χιλιάδων ετών στην ιστορική πόλη Γάζνι του Αφγανιστάν κατέρρευσε αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ανησυχίες για την ευάλωτη κατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και για την ικανότητα της κυβέρνησης να την προστατεύσει.
Η παλιά ακρόπολη γνωστή ως Φρούριο του Γάζνι είχε αρχικά 36 πύργους, όμως οι 14 απ' αυτούς κατέρρευσαν τα τελευταία χρόνια έπειτα από δεκαετίες μαχών, σφοδρές βροχοπτώσεις και εγκατάλειψη.
Το φρούριο είναι ένας από τους δεκάδες μοναδικούς ιστορικούς τόπους του Αφγανιστάν που χρήζουν επειγόντως προστασίας -- από το προϊσλαμικό βουδιστικό κέντρο στην κοιλάδα Μπαμιάν μέχρι τον μιναρέ της Τζαμ του 12ου αιώνα σε απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Γορ.
Αξιωματούχοι στη Γάζνι, η οποία παραλίγο να πέσει πέρυσι στα χέρια των Ταλιμπάν, δήλωσαν πως ο πύργος κατέρρευσε την Τρίτη έπειτα από σφοδρή βροχόπτωση. Ωστόσο ντόπιοι είπαν πως η εγκατάλειψη συνέβαλε επίσης στην κατάρρευσή του.
«Η κυβέρνηση δεν έδωσε καμιά προσοχή και δεν κατασκεύασε κανάλια για την εκτροπή των υδάτων από τις πλημμύρες», λέει ο Γουλάμ Σάχι, που ζει κοντά στην ακρόπολη.
«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την πολύ κακή κατάσταση της ακρόπολης, αλλά κανένας δεν την επισκέφθηκε», πρόσθεσε ο Σάχι.
Ο Μαχμπουμπουλάχ Ραχμάνι, διευθυντής πολιτισμού και ενημέρωσης στη Γάζνι, δήλωσε πως η σφοδρή βροχή και πρόσφατες μάχες συνέβαλαν στην κατάρρευση του πύργου, όμως πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σ' ένα σχέδιο για την προστασία της τοποθεσίας από την πλήρη καταστροφή.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:07

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.