Με πέντε παραγωγές το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2019»

Η καλλιτεχνική ποιότητα των παραστάσεων και η ουσιαστική συνεισφορά στο διεθνές και τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται για ακόμη μια χρόνια το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» το οποίο φέτος εφαρμόζει χαμηλές και προνομιακές τιμές εισόδου για τις παραστάσεις του αφουγκραζόμενο τη δίψα για πολιτισμό σε συνάρτηση με την οικονομική δυσπραγία.



Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, ο Χρίστος Γεωργίου, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και Γενικός Συντονιστής του Φεστιβάλ, δήλωσε ότι «παραστάσεις σύγχρονης αισθητικής και καλλιτεχνικής προσέγγισης στο αρχαίο δράμα, θα παρουσιαστούν από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 27 Ιουλίου, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο ‘Σκαλί’ στην Αγλαντζιά».

Ο κ. Γεωργίου, που είναι και Εκτελεστικός Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, παρουσίασε τις παραγωγές που επιλέχθηκαν για τη φετινή διοργάνωση, σημειώνοντας ότι «δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, στη συνεργασία με σημαντικούς διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς και φεστιβάλ και παρέχοντας -και φέτος- βήμα στην κυπριακή δημιουργία, συνολικά πέντε διεθνείς και εγχώριες παραγωγές συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ».

Παρόντες κατά την παρουσίαση του επίσημου προγράμματος του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2019» στο ισόγειο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ήταν και ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, Andrea Cavallari, ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Παύλος Παρασκευάς, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Μηνάς Τίγκιλης και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, Θεοφάνης Τρύφωνος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, «οι διοργανωτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανοδική και επιτυχή πορεία που καταγράφει το Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, για τη συνεισφορά του σε διεθνές και σε τοπικό πολιτιστικό επίπεδο, για τους εποικοδομητικούς διαλόγους που δημιουργούνται με άλλες χώρες και για την τρίτη συνεχή διάκρισή του με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label, ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης».

Πρόσθετα, «ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θέματα οργάνωσης του φετινού Φεστιβάλ, με την έγκαιρη υποβολή προτάσεων και κατ’ επέκταση τον έγκαιρο καταρτισμό του προγράμματος και τη δημοσίευσή του, που συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό και στην καλύτερη προώθηση του Φεστιβάλ εντός, αλλά πρωτίστως εκτός Κύπρου».

Οι πέντε παραγωγές της φετινής διοργάνωσης
----------------------------------------

Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 28 Ιουνίου 2019 με την πρώτη σλοβενική παραγωγή της ευριπίδειας τραγωδίας Τρωάδες από το Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας, σε σκηνοθεσία Jaša Koceli, ενώ θα ακολουθήσει παράσταση της παραγωγής στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 30 Ιουνίου.

Η οικουμενικώς επίκαιρη αντιπολεμική τραγωδία, με την εξαίρετη σκηνοθεσία του Jaša Koceli και τη Marjuta Slamič στο ρόλο της Εκάβης, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον σλοβενικό Τύπο και κοινό χαρίζοντας στην Marjuta Slamič το βραβείο Tantadruj, ως διάκριση για την ερμηνευτική της δεινότητα (θεατρική περίοδος 2017/2018).

Ακολουθεί η ισπανική παραγωγή Ιππόλυτος του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Emilio del Valle, συμπαραγωγή των Maltravieso Teatro, La Almena Producciones και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου της Μέριδα, η οποία θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 8 Ιουλίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 10 Ιουλίου.

Ο Ιππόλυτος, που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο 64ο Φεστιβάλ της Μέριδα και έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές, επιχειρεί να ανασυνθέσει την πρώτη ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος Καλυπτόμενος, έχοντας ως βάση τον διασωθέντα Ιππόλυτο Στεφανηφόρο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών της Ιταλίας (Fondazione INDA), επιστρέφει στο Φεστιβάλ μετά από 5 χρόνια παρουσιάζοντας την αριστοφανική κωμωδία Λυσιστράτη σε σκηνοθεσία Tullio Solenghi για δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 12 και 13 Ιουλίου.

Ο διακεκριμένος και διάσημος ηθοποιός Tullio Solenghi σκηνοθετεί τη Λυσιστράτη, με τη βραβευμένη Elisabetta Pozzi στον πρωταγωνιστικό ρόλο και ένα σύνολο έξοχων Ιταλών ηθοποιών και συντελεστών.

Η διεθνώς πολυβραβευμένη Izumi Ashizawa συμπράττει με το κυπριακό θεατρικό σχήμα Belacqua Theatre και σκηνοθετεί τις Βάκχες του Ευριπίδη, την κυπριακή παραγωγή της φετινής διοργάνωσης, που θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 18 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 20 Ιουλίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 22 Ιουλίου.

Η διαπολιτισμική παραγωγή συνδυάζοντας τους κώδικες του Ιαπωνικού θεάτρου Νο και του αρχαίου ελληνικού δράματος, στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας σκηνικής γλώσσας.

Με την παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, κλείνει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 26 και 27 Ιουλίου.

Σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και με την Ανθή Ευστρατιάδου που τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για το 2016, να ερμηνεύει το ρόλο της Ιφιγένειας, η Ιφιγένεια η εν Αυλίδι αποτελεί τη φετινή παραγωγή του ΚΘΒΕ με την οποία συμμετέχει επίσης στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:11

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.