Φιλανθρωπική εκδήλωση - αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας στην Πάφο

Μια μοναδική παράσταση – αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο στην Πάφο με διοργανωτή τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και συνδιοργανωτή το Δήμο Πάφου. Η παράσταση τελούσε υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας, κας Άντρης Αναστασιάδη, συζύγου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Υψηλής Προστάτιδας του Συνδέσμου.

Αυτή ήταν η τρίτη παράσταση / αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας. Την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών και τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ριάλτο Λεμεσού.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η παράσταση αυτή πέραν του φιλανθρωπικού της χαρακτήρα, αποτελούσε το μεγαλύτερο αφιέρωμα που παρουσιάστηκε ποτέ στην Κύπρο γύρω από τη ζωή και το έργο της σπουδαιότερης υψίφωνου του 20ου αιώνα Μαρίας Καλογεροπούλου, γνωστής ως Μαρία Κάλλας (1923-1977). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η καλλιτεχνική της πορεία, από τα πρώτα της βήματα στο χώρο του λυρικού θεάτρου μέχρι και τον απρόσμενο θάνατό της.

Όπως αναφέρεται, λόγος και μουσική συνδυάστηκαν αρμονικά από τους πρωταγωνιστές, την υψίφωνο Χρύσω Μακαρίου και τον ηθοποιό Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, ο οποίος υποδύθηκε το ρόλο του σκηνοθέτη που ανέλαβε να σκηνοθετήσει μια παραγωγή για την Ελληνίδα Ντίβα, αλλά χωρίς να γνωρίζει αρκετά για την ίδια και η κα Μακαρίου μετέφερε στους παρευρισκόμενους με τις φωνητικές της ικανότητες στους ρόλους-ηρωίδες που σημάδεψαν και καθιέρωσαν την Κάλλας ως την απόλυτη Ντίβα της Όπερας. Τους δύο πρωταγωνιστές συνόδευσαν ο διεθνούς φήμης Βούλγαρος Βαρύτονος Κρούμ Γκάλαμπωφ, ο Πιανίστας Ζμπύνιεκ Μάρουσκα και ο Φλαουτίστας Θεόδωρος Κρασίδης.

Η σύλληψη της εκδήλωσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, ήταν πολυεπίπεδη και συνδύασε, πέραν από την ερμηνεία των χαρακτηριστικών αριών της Κάλλας, οπτικοακουστικό υλικό υπό τη μορφή κολλάζ, σπάνιου φωτογραφικού υλικού και συνεντεύξεων της ντίβας.

Το τεράστιο έργο της έρευνας ανέλαβε η Ιστορικός Μουσικολόγος Δρ Σπυριδούλα Κατσαρού, ενώ το μοντάζ έχει επιμεληθεί η Μαρία Αβραάμ. Ο μονόλογος/αφήγηση βασίστηκε σε μοναδικές πηγές και αρχεία ανάμεσα σε άλλα αυτών της ΕΡΤ, της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, καθώς και μεγάλων συλλεκτών προσωπικών αντικειμένων και επιστολών της Μαρίας Κάλλας.

Η εκδήλωση στόχευε στην κατά το δυνατόν πληρέστερη σκιαγράφηση της Μαρίας Καλογεροπούλου, ως μουσικής προσωπικότητας με συγκεκριμένες ιδέες και αντιλήψεις περί τέχνης και κυρίως περί όπερας, ως ανθρώπου σε όλες τις διαστάσεις και εκφάνσεις του, ως μιας συνεχώς εξελισσόμενης μουσικού σε διάλογο με το κοινό της, ως δημιουργού μιας συγκεκριμένης εικόνας: La Callas.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:35

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.