Ετος Σόλωνα Μιχαηλίδη θα ανακηρυχθεί το 2019 από το ΥΠΠ

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πρότεινε και πήρε έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο όπως το 2019 να ανακηρυχθεί ως έτος Σόλωνα Μιχαηλίδη με την ευκαιρία των 40 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου μουσουργού, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της σύγχρονης κυπριακής μουσικής δημιουργίας, με αξιόλογη και πολύμορφη προσφορά στη μουσική ως μουσουργός, συνθέτης διευθυντής ορχήστρας, παιδαγωγός και ερευνητής.

Ήδη σύμφωνα με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σόλων Μιχαηλίδη Γεωργία Μιχαηλίδου το Μέγαρο Αθηνών προγραμμάτισε μέχρι στιγμής δύο εκδηλώσεις και είναι υπό σχεδιασμό και μία τρίτη.

1. Την 1η Φεβρουαρίου 2019 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Αθηνών και θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της έργα του Σόλωνα Μιχαηλίδη
2. Στις 17 Δεκεμβρίου 2019 η Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου θα κάνει εκδήλωση μνήμης με ομιλητή τον μουσικολόγο κ. Θωμά Ταμβάκο και τον πιανίστα Κωνσταντίνο Δεστούνη που θα ερμηνεύσει τα έργα για πιάνο.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα εορτάσει εκτός τα 40 χρόνια από τον θάνατο του του Σόλωνα Μιχαηλίδη και τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ορχήστρας από τον Σόλωνα Μιχαηλίδη.
1. 1.2.19 Στη συναυλία στο Μέγαρο Αθηνών θα παιχθεί το έργο του Σ.Μιχαηλίδη «Αυγή στον Παρθενώνα».
2. Στη Πασχαλινή συναυλία στη Θεσσαλονίκη θα παιχθούν τα «2 Βυζαντινά σκίτσα».
3. 1.6.19 Επετειακή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ( 60 χρόνια από τη ίδρυση της) στο Βασιλικό Θέατρο με το ίδιο πρόγραμμα της συναυλίας 1.6.1959 υπό την μουσική διεύθυνση Σόλωνα Μιχαηλίδη (πρώτη συναυλία Σ.Ο.Β.Ε.- έτσι ήταν το αρχικό όνομα της ορχήστρας πριν την κρατικοποίηση της) Πρόγραμμα: HAENDEL: «Η Μουσική των Πυροτεχνημάτων“, HAYDN. «Συμφωνία αρ. 104» Σ.Μιχαηλίδη «Κυπριακά Ελευθέρια», BRITTEN. «Soir musicales», BERLIOZ: «Εμβατήριο από την καταδίκη του Φάουστ».

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης θα κάνει επίσης συναυλία εις μνήμη του Σόλωνα Μιχαηλίδη και του Νίκου Σκαλκώτα όπου θα παιχθεί το κονσέρτο για πιάνο του Σόλωνα Μιχαηλίδη.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου προγραμμάτισε συναυλία στις 11.9.19 στα πλαίσια του Φεστιβάλ στο Αρχοντικό Αξιοθέας. Θα ακουστούν έργα Μουσικής Δωματίου, Τραγούδια και Χορωδιακά με τη χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας.

Το Ριάλτο επίσης θα τον τιμήσει με συναυλία με το ίδιο πρόγραμμα της Λευκωσίας στις 13 Σεπτεμβρίου και τη χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού.

Το Βερολίνο, το Λονδίνο και η Πράγα εξέφρασαν ενδιαφέρον και προγραμματίζουν εκδηλώσεις για τον Σόλωνα Μιχαηλίδη.

Συναυλίες με έργα του Σόλωνα Μιχαηλίδη προγραμματίζει και η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

, αποφάσισε ν

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:19

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.