Αρχείο της Met: Ένας θησαυρός κοστουμιών και αντικειμένων

Η Τραβιάτα είναι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα στην ιστορία της Metropolitan Opera.

Το τρίτο κατά σειρά μάλιστα. Η συγκεκριμένη όπερα έχει παιχτεί πάνω από 1000 φορές στην υπερεκατονταετή πορεία του λυρικού θεάτρου. Πολλές σοπράνο έχουν τραγουδήσει το ρόλο της Βιολέτα. Ο διευθυντής του αρχείου της Met, Πίτερ Κλαρκ μας θυμίζει μερικές από αυτές τις παραστάσεις και τις ερμηνεύτριες της εμβληματικής ηρωίδας:

«Αυτό είναι το πρόγραμμα από την πρώτη σεζόν της Met. 5 Νοεμβρίου 1883. Βιολέτα ήταν η Μαρσέλα Ζέμπριχ. Ήταν μια πολύ διάσημη σοπράνο, που ερμήνευσε τον συγκεκριμένο ρόλο πάρα πολλές φορές.

Μέρος της συλλογής μας είναι και ένας τεράστιος αριθμός κοστουμιών. Μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι κορυφαίοι τραγουδιστές είχαν στην ιδιοκτησία τους τα κοστούμια που φορούσαν. Αυτό το κοστούμι ήταν της Μπίντου Σαγιάο, μιας διάσημης Βραζιλιάνας σοπράνο, που τραγούδησε το ρόλο της Βιολέτα για πρώτη φορά στη Met, το 1937. Ήταν πολύ όμορφη, πολύ γοητευτική. Ήταν η αγαπημένη του κοινού για πάρα πολύ καιρό.

Μια άλλη διάσημη σοπράνο που τραγούδησε την Βιολέτα ήταν η Λουκρέτσια Μπόρι. Βλέπετε εδώ την μπρούντζινη προτομή της. Βλέπετε να κρατά τις καμέλιες. Εδώ είναι αυτή στην Τραβιάτα. Από τις άλλες τραγουδίστριες που ερμήνευσαν αυτό το ρόλο, αυτή που το έκανε περισσότερες φορές είναι η Λίτσια Αλμπανέζε. Υποδύθηκε την Βιολέτα 87 φορές στην Met. Μας χάρισε τα κοσμήματα που φορούσε στην σκηνή, υποδυόμενη την τραγική ηρωίδα. Τα βλέπετε εδώ.

Το 1956-57, η Met ανέβασε μια νέα παραγωγή με την σοπράνο Ρενάτα Τεμπάλντι. Ήταν η μεγάλη ανταγωνίστρια της Μαρίας Κάλλας. Την επόμενη χρονιά η Κάλλας ήρθε εδώ, αλλά μισούσε αυτό το φόρεμα. Έχουμε πολλά γράμματα για το πόσο δεν της άρεσε η συγκεκριμένη δημιουργία. Έφτιαξαν ξανά το φόρεμα για αυτή και εδώ τη βλέπουμε με το συγκεκριμένο ρούχο.

Αυτό είναι το κοστούμι του Ενρίκο Καρούζο. Είναι το ένδυμα του Δούκα στον Ριγολέττο. Ήταν το ντεμπούτο του στην Met, το 1903. Ο Καρούζο ήταν η βασική εισπρακτική επιτυχία της όπεράς μας για πάρα πολλά χρόνια. Ήταν βέβαια ένας από τους πιο διάσημους τραγουδιστές όλων των εποχών».

 

Πηγή:gr.euronews.com

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:47

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.